kapubanner for mobile

255 cikk a(z) vendéglátás címkével - 10. oldal

Kötelező borravaló az éttermekben?

7 éve A munkaerőhiány kezelésére 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését javasolja a vendéglátásban a szállodaszövetség, írja a Világgazdaság. Teljes cikk...


Az anyagi ösztönzőknél is fontosabb a képzés a turizmus-vendéglátásban

7 éve Az Y generáció térnyerésével nagyobb lett az igény a munkahelyi képzésekre a turizmus-vendéglátásban - a Danubius Hotels Group és az Employ Your Brand kutatása szerint. Teljes cikk...


Nem kapjuk meg a garantált bérminimumot

7 éve Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van érettségim és OKJ-s vendéglátó- eladó képesítésem. 2015-ben amikor a jelenlegi munkahelyemre kerültem a 450 Ft-os órabér (napi 14 óra, egy hónapban 210 óra) fedezte a minimálbér összegét. Ez évben ez megemelkedett és a munkáltatónk nem emel. Jogosult vagyok erre a garantált bérminimumra? Pultosként dolgozom egy falusi kiskocsmában. Január végén megkaptuk a szerződésmódosításunkat amin a bruttó bér 161000 Ft, de munkáltató nem hajlandó kifizetni. A kolléganőmmel nem írtuk alá a papírt. Mit tegyünk? Teljes cikk...


Friss nyugdíjasokat, menekülteket, közmunkásokat vár a vendéglátás

7 éve A munkaerőhiány enyhítésére mindent megpróbál a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Próbálják visszacsábítani a munkaerőpiacra a friss nyugdíjasokat, de a menekült státusszal rendelkezőknek és a közmunkásoknak is munkát adnának, mondta a főtitkár a Világgazdaságnak. Teljes cikk...


Lehúzhatják a rolót a munkahelyi étkezdék?

7 éve Jóval drágább lesz munkahelyi étkezdét üzemeltetni a jövő évtől. A klasszikus éttermeknél jóval magasabb áfakulccsal dolgoznak majd a munkahelyi étkezdék. Jövőre 9, 2018-ban további 22 százalékkal nő az áfájuk, így sokan bezárhatnak, írja a Világgazdaság. Teljes cikk...


A balatoni szezont meghatározta a krónikus munkaerőhiány

8 éve A dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások forgalma a parti sávban átlagosan 15-30 százalékkal, a parttól távolabb 5 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest - hangzott el egy szezonértékelő fórumon kedden, Balatonszárszón. Ennek oka a krónikus munkaerőhiány és a szeszélyes időjárás volt. A vendéglátósok is a munkabérre rakódó terhek csökkentését szorgalmazzák. Teljes cikk...


Nyáron használjuk a SZÉP-kártyát igazán

8 éve Idén július végéig több mint 10 százalékos növekedést mutat a SZÉP-kártya költések összege az előző év azonos időszakához képest, a kártyakibocsátók adatai szerint a nagyobb összegeket a nyári szezonban költik el a kártyabirtokosok, a legnépszerűbb a vendéglátás alszámla - derült ki az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók csütörtöki tájékoztatásából. Teljes cikk...


Jól keresnek a szakácsok, de a képzésükön még javítani kell

8 éve Ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában, a szakácsképzésen azonban javítani kell, vélekedik a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Teljes cikk...


A vendéglátásban dolgozik a legtöbb magyar Angliában

8 éve A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok 26,5 százaléka a vendéglátásban dolgozik, de sokan vállalnak munkát a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A kint élők 82,5 százaléka aktív a munkaerőpiacon, derül ki a Munkaerőpiaci Tükör 2015-ből az MTA friss kiadványából, írja az Index. Teljes cikk...


"A fizetés annyi mint a többieké" - ez milyen munkaajánlat?

8 éve Testvérem felsőoktatásban tanul (vendéglátás). Szakmai gyakorlatát végezte az egyik budapesti hotelben. Nagy könyörgések árán kiadták neki az értékelő lapját. Május 20-ától elméletileg alkalmazzák továbbra is, de se megbeszélt fizetést, sem pedig munkaszerződés nincs a kezében. Felajánlottak neki közben egy rendes munkavállalói állást is, de a fizetést úgy közölték hogy annyi lenne mint a többieké. Nem kapott arról sem több információt, de várják a válaszát. Elejtették egy két szót, hogy 12 vagy 18 napot kellene csak dolgoznia, illetve lehet éjszakáznia is kell. Ez milyen ajánlattétel? (rendes munkaszerződés, egyszerűsített bejelentés ami amúgy max. 15 nap lehet egy hónapban .. stb.) Kicsit összezavarodtam és szeretném a testvéremet is megnyugtatni, hogy kellő információk birtokában tudjon a "főnökeivel" beszélni. Teljes cikk...


Az autószerelő mosogat, a lakatos klopfol - katasztrofális munkaerőhiány a Balatonon

8 éve Siófok legforgalmasabb utcájában, a Petőfi sétányon – ismertebb nevén az Aranyparton – csaknem minden étterem és szórakozóhely évek óta küzd azzal a komoly problémával, hogy a szakképzett munkaerő Ausztriába megy dolgozni, az itteni fizetés többszöröséért. Ma már szakképzetlen jelentkezőket is nehéz találni. Teljes cikk...


Munkaerőhiány van a Balatonon, mert túl sokan vándoroltak ki

8 éve Túl sok szakképzett dolgozó vándorolt nyugatra, ami a balatoni vendéglátósoknak gondot okoz. A szezon most hétvégén kezdődik - írja a Hvg.hu. Teljes cikk...


Munkahelyeket jelenthet a vendéglátásban az áfa csökkentése

8 éve Előbb 18, majd 5 százalékosra csökken az áfa az étkezőhelyi vendéglátásban, két év alatt az adótörvények módosítása nyomán. Így nőhet vállalkozások versenyképessége, akár munkahelyeket teremtve bővülhetnek is, írja a Magyar Idők. Teljes cikk...


30 helyett 22 nap szabadságot ad a főnököm

8 éve Tanácsát kérném, hogy vendéglátásban dolgozom egy panzióban, ahol reggel 7-től 19.30-ig dolgozom. Két nap munka, két nap szabad. Egyenlőtlen két havi munkaidő beosztásba vagyok sorolva a szerződésben. Igaz a jelenlétibe 7-től 18.40-ig kerül. A koromnál fogva 30 nap szabadság jár nekem, amit a munkáltató visszaoszt 8 órás munkaidőre, így csak 22 napot ad ki. Szabályos ez? Teljes cikk...


Debreceni étteremvezető a világ legjobbjai között

8 éve Bódi Panni, az első debreceni autós McDonald’s étterem vezetője nyerte el idén a nemzetközi lánc által világszerte a legjobb étteremvezetőknek adományozott Ray Kroc Díjat. A McDonald’s alapítójáról elnevezett elismerést negyedik alkalommal osztották ki az európai régióban, közölte a cég. Teljes cikk...


Ha megszűnne az éttermi borravaló

9 éve Egy New York-i étteremhálózat a borravaló gyakorlatának megszüntetését tervezi, mert az éttermek vezetője szerint a rendszer nem fair, és csak néhány dolgozó profitált belőle, írja a BBC. Teljes cikk...


Szezonális munkaerőhiány van a vendéglátásban

9 éve A jelenség nem új, ugyanakkor a külföldön kereshető háromszoros bér és a hosszabb szezon újra és újra szembesíti a szektort a problémával, írja a Hirado.hu a Kossuth Rádió Napközben című műsora alapján. Teljes cikk...


Szakemberhiány a turizmusban és a vendéglátásban

9 éve Szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátó ágazat, a nyugat-európai munkaadók kedvezőbb feltételeket kínálnak, ezért külföldre mennek dolgozni a munkavállalók - mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke ma az M1 hírcsatornán. Teljes cikk...


Diákmunkára népszerű célpont a Balaton

9 éve 10-12 ezer diák vállal nyári munkát a Balatonon. Legnépszerűbbek a hosztesz és promóciós feladatok. A fiatalok háromnegyede iskolaszövetkezeteken keresztül vállal munkát, írja a metropol.hu. Teljes cikk...


Pályázat az élményért - vágj bele életed vállalkozásába!

9 éve A Budapest Marriott Hotel egy Duna-korzóra nyíló, jelenleg üresen álló helyiségének élettel való megtöltésére, „Vágj bele életed vállalkozásába!” néven indít pályázatot május 28-án. A Marriott úgynevezett CANVAS pályázatára olyan vendéglátói tapasztalattal rendelkező jelentkezőket várnak, akik eddig anyagi forrás hiányában nem tudták megnyitni álmaik helyét, a helyet, ami új színt hozhat Budapestre. Teljes cikk...


/cimkek/vendeglatas.html