Megjelent: 13 éve

A bölcsődék hiánya gátolja a nők visszatérését

Kedvezőtlen képet fest a nők szülés utáni munkába visszatérésének esélyeiről a 2007-ben megjelent Munkaerőpiaci Tükör. Eszerint a nők 48 százaléka tud újból elhelyezkedni, munkába állni a gyes lejárta után.


Munkaadói előítéletek: rugalmatlanság, kevesebb munkaAz okok között szerepel a munkaadók előítélete. A cégvezetők egy része szerint a visszatérő kismamák rugalmatlanok, kiestek a szakmai körforgásból, kevesebbet dolgoznak, többször kell megoldani a helyettesítést. Vannak persze pozitív példák is. Főként a Családbarát munkahely pályázatok nyertesei között találni jó céges modelleket. A rugalmas munkaidő, a távmunka, az otthon levő kismamákkal való folyamatos kapcsolattartás szerepel a díjnyertes munkaadók eszköztárában.

A kismamák elhelyezkedésén az állam is segíteni próbál. A Start Plusz program keretében a gyesről visszatérő kismamát alkalmazó munkaadót járulékkedvezményt vehetnek igénybe. A kisgyermeket nevelő az APEH ügyfélszolgálatán igényelheti a Start Plusz kártyát, ami a kiváltástól számítva két évig érvényes. A tavaly júliusi bevezetés óta január végéig 4735-an váltották ki.


Amit a kismamák tehetnek: kapcsolat a munkaadóvalA sikeres visszatérésért a kismamák is sokat tehetnek. "Tanácsos már a terhesség elején leülni a munkaadóval, megbeszélni vele, előreláthatólag mennyi ideig leszünk távol, mikorra tervezzük a visszatérést. Emellett törekedni kell a folyamatos, formálisan legalább negyedévenkénti kapcsolattartásra a céggel - akár a céges hírlevél igénylésével, ha belefér az időbe, egy-két szakmai rendezvény látogatásával. Előnyös, ha érdeklődik a cég ügyei, az újdonságok, a személyi változások iránt, ha szükséges, bemutatkozik az új vezetőknek. Így szem előtt marad. A cégek ugyanis nem feltétlenül érzéketlenségből mellőzik a kisgyermekeseket. Gyakran egyszerűen kikerülnek a képből és elfeledkeznek róluk"- mutat rá Joó Zsuzsanna karriertanácsadó.


Bölcsődei körkép: kevés állami helyA munkaadók a kisgyermekes álláskeresők pozitív hozzáállása sem old meg mindent. Gyakori gond a gyermek elhelyezése, ugyanis az államilag finanszírozott bölcsődei férőhelyek alacsony száma is megnehezíti az újra dolgozni vágyó nők életét. Mindezt Scheer Ferencné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivője is megerősítette. Magyarország 3168 településén jelenleg mindössze 530 bölcsőde található, alig 24 ezer férőhellyel - miközben a bölcsődés korú kicsik számát tekintve legalább háromszor ennyire lenne szükség. Országos szinten a bölcsődék eloszlása is meglehetősen egyenlőtlen: míg Budapesten 145, az ország többi részében csupán összesen 385 intézmény van. Némely településen egyáltalán nincs bölcsőde: Pest-megyében - többek közt például Dabas, Maglód, Nagykáta, Szigethalom, míg a vidéki régióban Nógrád, Pásztó, Salgótarján teljesen kiesik az ellátottságból. Annak ellenére, hogy a 10 ezres lélekszámot meghaladó települések önkormányzatát elvben törvény kötelezi bölcsődék létesítésére.


Több hónapos várólistákA kisgyermekes anyukáknak már a tervezett munkába állás előtt hónapokkal fel kell iratkoznia csemetéjével a kiszemelt intézmény várólistájára. Így is legalább három-négy hónapot kénytelen várni egy-egy üresedésre, mivel a bölcsődék 120 százalékos, míg az alkalmanként lebetegedő kicsiket is beleszámítva legalább 100 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. Az állami intézmények népszerűsége nem véletlen: a kedvező fizetési feltételeknek köszönhetően napi 300 forintos (havi 6-7 ezer forintos) áron oldható meg a gyermek felügyelete és étkeztetése. Sőt, a gyermeküket egyedül nevelőknek és a nagycsaládosoknak még ennyit sem kell fizetniük az ellátásért.


Magánbölcsőde: havi 60-80 ezer forintértAkiknek nem jut állami férőhely és segítő nagyszülőből is híján vannak, azoknak csak a magánbölcsődék, óvodák és bébiszitterek jelenthetnek megoldást. A szolgáltatások ára igencsak borsos. Egy gyermek esetén is akár havi több tízezer forinttal számolhatnak a nők. Egy II. kerületi, budapesti magánbölcsőde például havi 61 ezer, míg egy törökbálinti intézmény is közel azonos összeget kér a gyermekek megőrzéséért. Egy másik győri magánbölcsőde 3500 forintos napidíj - havi 77-80 ezer forint fejében vállalja az apróság megőrzését, amennyiben az anyuka minden nap élne a lehetőséggel.


Bébiszitter: ezer forintos óradíjértMegoldásként a bébiszitter is szóba jöhet. Rátai Krisztina, a RIKI Babysitter Szolgálat vezetője úgy tájékoztatott: a bébiszitter szakértelmét jelenleg - megegyezéstől, gyakorlattól és a szolgáltatást igénylő család pénztárcájától függően- átlagosan 800-1500 forintos áron lehet igénybe venni, óránként és gyermekenként. Így a 100 ezer forintos nagyságrendet is elérheti a gyermek megőrzésére fordítandó havi összeg. A körülmények miatt így a karrierépítésben gondolkodók is inkább a gyermeket választják, ugyanis nem kell a havi fizetés tetemes részét a gyermek megőrzésével járó kiadásokra fordítaniuk és inkább otthoni környezetben, maguk nevelhetik csemetéiket.

Takács Gabriella
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter