Megjelent: 3 éve

A coaching jövője - a jövő coachingja

Technológia és ember. A humán tényező és AI (Mesterséges Intelligencia). Ennek a kettőnek a versenye - abból a szempontból, hogy ki vagy mi kerül a középpontba - és az összekapcsolódása lesz a jövő fő jellemzője. Itt nem az a kérdés, hogy ki kerekedik felül, hanem az, hogy egymásra támaszkodva, egymást kiegészítve hogyan tudnak egyenként és együttesen is érvényesülni: használni a technológiát, hogy támogassa az egyén fejlődését és kérni az embert, hogy tudásával és érzelmi töltetével fejlessze és tegye emberbarátabbá a technológiát.

Coachként, mi a humán tényezőt képviseljük és munkánk során az embert támogatjuk. Amit az AI sosem - soha ne mond, hogy sose - fog uralni: a kreativitás, komplex döntéshozatal, empátia, együttérzés, odaadás, és gondoskodás. Ezeken a területeken még jobban megnő a szerepünk a jövőben és coachként hatalmas lehetőségeink lesznek, nélkülözhetetlen lesz hozzájárulásunk és kiválthatatlan a részvételünk, hogy az egyén és a közösség fejlődését támogassuk.

Viszont coachként nekünk is csakúgy, mint ügyfeleinknek együtt kell tudnunk élni a modern technológiával, sőt mi több előnyünkre használnunk is kell azt. Ha használom a technológiát az egész világ az ügyfelem lehet, és globális a tudástár, amiből meríthetek, ha fejlődni, tanulni akarok.

Változások a coachingban

Elkerülhetetlen, hogy a coachingban is nagy horderejű változások következzenek. Ezekre fel kell készülnünk:

 • erősödnek és bővülnek a szakma tudományos alapjai: a neuro tudományok, pozitív pszichológia, érzelmi intelligencia, és a mentál higiénia mellett az agykutatás eredményei is alkalmazásra kerülnek egyre gyakrabban a coaching során. Ezekkel ajánlott bővíteni a coach tudást.
 • a nemzetközi szakmai szervezetek coach szakmai sztenderdje és minősítési rendszere mindenütt irányadó lesz és beépül az egyetemi coach képzési rendszerekbe is,
 • mindfulness, meditáció és spirituális megközelítés is a coach önfejlesztés részeként társulhat a coachinghoz, ami ügyfeleknek igény szerint átadható.

Az egyéni coaching után a team coaching is egyre népszerűbb

A team coaching most ott tart, ahol a coaching tartott 20 évvel ezelőtt. Egyre több helyen van igény a csapatok fejlesztésére, mivel ők az üzleti eredmény letéteményesei. Különböző módon lehet a csapatok teljesítményét coachinggal javítani, azaz számos fajtája kezd kialakulni a team coachingnak is. Most még nem letisztult a kép, de a jövőben jobban külön választhatók lesznek a team coaching irányzatok annak is köszönhetően, hogy jelenleg az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség - a coachokat tömörítő legnagyobb nemzetközi szervezet) Georgina Woudstra javaslata mentén dolgozik a team coach kompetenciák meghatározásán, hogy a team coachingban is világos kompetenciák mentén dolgozzanak a coachok, mint ahogy az egyéni coachingban is egyre több coach dolgozik az ICF 11 kompetenciája alapján.

Mit tanuljanak a coachok készülve a jövő lehetőségeire és elvárásaira?

 • team coach készségeket,
 • üzletfejlesztést, coaching vállalkozás felépítését; honlap, blogírás, tartalom marketing,
 • technológia alkalmazását - online coaching és tanulás, közösségimédia-használat
 • specializálódás témánként (karrier coach, sport coach, változás coach, motivációs coach….) és ügyfél típusonként (Y generáció coach, női vezetői coach….) - számos coaching irányzat integrálása, hogy még jobban tudják ügyfeleiket szolgálni
 • szupervízió
 • tesztek alkalmazása, nem is mindig a coaching során, hanem pont a coaching eladása és elindítása érdekében, hisz az ügyfelek szeretik a számokat, megfoghatónak gondolják ezáltal helyzetüket és a teszt/kérdőív eredményeire alapozva jobban ki lehet jelölni a fejlesztés irányát és a fejlődésre vonatkozó elvárásokat.

A személyiségteszteken túl egyre több olyan teszt/kérdőív is elérhető, amely csak egy viselkedést vagy éppen az adott pillanat ügyfélállapotát méri fel, elemzi, és az onnét kapott információkra építi a coaching folyamatot.

Kihívások:

 • egyre több coach dolgozik vegyes vagy éppen megkérdőjelezhető coaching tudással: mit jelent ez a szakmai minőségre nézve?
 • a sok coach mit jelent a coach óradíjakra nézve?
 • a fiatal generáció és egyes társadalmi csoportok coaching támogatása milyen más coachingot igényel?
 • egyre több horror sztori is lábra kell a coaching kapcsán: feladat megküzdeni a coaching vegyes megítélésével a szakma hírnevének védelmében.
 • technológiai ismeretek megszerzése - hogyan tud fejlődni a humán beállítottságú coach a technológia alkalmazása terén, hogy éppen a technológia világában akár jártas vagy bukdácsoló ügyfelét támogatni tudja, ha ő maga idegenkedik a technológia újításaitól.
 • konkurencia lehet az e-coach….?

Mit ne felejtsenek el a coachok tenni?

Eredeti szakmájukat és mind azt a tapasztalatot, amit "korábbi" életükben felhalmoztak arra nagyon vigyázzanak, mert ez lehet a jövőbeni specializálódásuknak az alapja. Hiszem azt, hogy ügyfeleinknek tudásunkra és tapasztalatunkra is szükségük van, csak mindennek meg van a maga helye. Ha ismeret- vagy tudáshiánya van az ügyfélnek, azt tanácsadóként tudjuk kielégíteni, de, amikor az így elnyert új tudást az ügyfél alkalmazni akarja és rugalmasan adaptálni saját egyedi helyzetére és igényére, és talán e folyamat közben még az esetleges megvalósításhoz kapcsolódó elakadásokat is le kell küzdenie, akkor coachként, coach készségeinkkel és hozzáállásunkkal sokkal többet tudunk segíteni ügyfelünknek. A lényeg: tudni kell a két műfajt - tanácsadás és coaching - külön választani és az adott alkalomkor az éppen odaillőt bevetni. Valahol a kettő szakmának és még a hozzá kapcsolható, de jól definiálható rokon szakmai irányzatoknak a megfelelően elkülönített és alkalomhoz illő ötvözete, tudatos, kiszámítható, feladathoz és célhoz kötött, és akár egy fejlesztő beszélgetésen belüli összeválogatása, és váltogatása a jövő coach feladata.

Amikor dübörög a technológia akkor annak az ellenpontja is felerősödik, mindaz, amit a technológia nem tud helyettesíteni: az ember, a humán oldal a benne rejlő érzelmekkel, érzésekkel. Coachként mi ezzel dolgozunk. Hiszem, hogy a jól felkészült, professzionális, sokoldalú, de egyben szakosodott coachoké a jövő.

Ábri Judit MCC, MA (coachingból)
executive coach, coach tréner, vezetőfejlesztő
Coaching Határok Nélkül (CHN) alapító
Motivációs Térkép BP és tréner


 • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
 • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
 • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A mentorálás üzleti értéket teremt - itt vannak a 10. Mentor Oscar nyertesei

10. alkalommal adták át a Mentor Oscar Díjakat, amelyet azok a szervezetek és egyének kapnak, akik munkájuk során jelentős eredményeket értek el a... Teljes cikk

A kiégés nem csak az egyén, hanem a cég problémája is

A kiégést nem lehet csak az egyén szintjén kezelni, anélkül, hogy a környezetét, a szervezetet, ahol a probléma kialakult ne vennénk nagyító alá.... Teljes cikk

Ne írj dátumokat a CV-be - egy meglepő eredmény

Az önéletrajznak egy célja van: eljuttasson állásinterjúra. Rengeteg a szakértői tipp, ami sokszor ellentmond egymásnak. Legyenek benne pontos... Teljes cikk