A diákmunkát is kinyírja a válság? "/>
Megjelent: 11 éve

A diákmunkát is kinyírja a válság?

A válság miatt nemcsak a "felnőtt" munkaerőpiacon csökkentek az állások, a cégek egyre kevesebb diákmunkást is keresnek. Az iskolaszövetkezetek ennek ellenére bizakodnak. Arra számítanak, hogy a munkaadók hamarosan belátják: recesszióban sokkal inkább megéri a könnyebben betanuló és sokszor olcsóbban alkalmazható diákokat foglalkoztatniuk.

A termelő szektor tud kevesebb diákoknak szóló állást ajánlani, a szolgáltatóipart nem annyira érintette a válság - mondta az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) alelnöke az FN-nek. Takács Tibor szerint egy diák sokkal hamarabb beletanul egy-egy munkakörbe, mint például a kölcsönzött munkások, ezért biztosan több vállalkozásnak eszébe fog jutni, hogy őket alkalmazza. A hallgatói munkásnak azonban van két nagy hátránya: a fiatalok az iskola mellett nyolc órában nem tudnak dolgozni, és - mivel néhány év alatt végeznek - a hosszú távú, folyamatos alkalmazásuk sem mindig lehetséges.

A hirdetési újságokban a diákmunka-ajánlatok a recesszió ellenére is nagyon sokszínűek: a képzéshez kapcsolódó - szinte gyakornoki pozíciónak számító - álláslehetőségek mellett ügynökök, szórólapozók és kérdőívezők jelentkezését várják. Az MLM-ajánlatok megszaporodtak, és több hoszteszt keresnek - erotikus és termékbemutatói munkakörökbe egyaránt.

Szállodai munka itthon és külföldön

Az egyetemista lányokat megcélzó aprókban gyakran szerepel, hogy csakis a 18-25 év közöttiek jelentkezését várják. Például az egyikben ez áll: a hoszteszmunkát szállodában kell végezniük, kiemelt fizetésért. Az azonban nem szerepel a szövegben, hogy pontosan mi is lenne a feladatuk, ám nem zárták ki egyértelműen azt sem, hogy erotikus munkára várják-e a hölgyeket.

Egy másik felhívásban angolul és németül beszélő fiatalokat közvetítenének tengerparti hotelekbe, többféle munkakörbe. A több hónapra szóló munkáért havi 400 eurót kínálnak, úgy, hogy a szállást és az ellátást biztosítják. A magasnak számító bér mellett nyelvtanulási lehetőséggel is kecsegtetik a diákokat. A nagykorúság itt is feltétel.

Már egyetemistaként bekerülhetnek egy céghez

A szerencsésebb hallgatók már az egyetemi éveik alatt kipróbálhatják magukat, hogyan boldogulnának abban a szakmában, amit épp tanulnak. Persze a legtöbb ilyen ajánlat nem szakmai gyakorlatként hirdeti a pozíciókat. Takács Tibor az FN-nek elmondta, hogy a válság miatt az ehhez hasonló állások száma is kevesebb lett.

A legkönnyebb helyzetben az informatikai vagy a gazdasági területen tanuló fiatalok vannak: elhelyezkedhetnek már a végzés előtt rendszergazdaként, pénzügyi elemzőként vagy adminisztrátorként. Egy diák általában kevesebb fizetésért is elvégzi ugyanazt a munkát, mint a már végzett szakemberek, ezért néhány cég akár még - jól is kijöhet - ebből. Egy rendszergazdaként dolgozó hallgatónak például ezerforintos órabért ajánlanak, ami jóval alacsonyabb, mint az IT-szakmában bárhol.

Eladni a terméket - vagy saját magunkat

A borítékolás, illetve adminisztrációs papírmunka néven hirdetett, otthonról végezhető munkával havi 30-70 ezer forint keresetet ígérnek. Töretlenül hódítanak a hálózatépítésre buzdító ajánlatok is: a szépségápolástól kezdve a vásárlói kártyán keresztül a doménnév-értékesítésig bármilyen témában.

A telefonos direkt marketing is reneszánszát éli. Van olyan vállalat, amely az irodájából, de akad olyan is, amely otthonról küldi hadba a diákokat. A feladat a legtöbbször az, hogy rá kell beszélni - valamilyen ajándék vagy kedvezmény reményében - a telefonkönyvből kiválasztott embereket, hogy vegyenek részt egy termékbemutatón.

Csinos diákok jelentkezését várja több ügynökség is. Nemcsak modelleknek és manökeneknek ajánlanak munkát - és díjfizetés ellenében az adatbázisukban való megjelenést -, hanem az anyagaik terjesztéséhez szórólapozókat, illetve a reklámfilmjeikhez amatőr színészeket is várnak. Szórólapozásért egy alkalommal háromezer forintot ajánlanak (több ezer hirdetményt kell ilyenkor kiosztani), aki viszont ügynökösködésre adja a fejét, még mindig csak a jutalékokra számíthat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok helyen diákok vették át a veszélyeztetett korú dolgozók feladatait

A veszélyhelyzet ellenére sok diák akar dolgozni, a járvány miatt új munkakörök is létrejöttek. A tanulók több mint fele iskolaszövetkezeten... Teljes cikk

Idén kétszer annyian jelentkeznek amerikai táboroztatásra

A Camp America táborai június 1.-25. kezdődnek, a jelentkezési díj március 20-ig kedvezménnyel 439 euró. Teljes cikk

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Három lehetőség van a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetére vonatkozóan - mondta a LeitnerLeitner tanácsadója. Teljes cikk