Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 hónapja

A dolgozó nő bátrabban vállal gyereket

A demográfiai helyzet javítására koncentrál a kormány az elkövetkező esztendők társadalom- és gazdaságpolitikájában - ezt ígérte Orbán Viktor miniszterelnök. A remélt pozitív változás egyik alapfeltétele a nők foglalkoztatásának növelése.

images

Nemzetközi példák ugyanis azt bizonyítják: a fejlett országokban ott születik több gyerek, ahol nagyobb a nők szerepe a munkaerőpiacon -írja a Népszava. Más statisztikák szerint szoros a kapcsolat a születésszám és a férfiak házimunkából vállalt mind nagyobb szerepvállalása között. Vagyis az átlagos hazai állásponttal szemben nem azért alacsonyabb a születésszám, mert a nők túl sokat dolgoznak, hanem, mert nem kapnak elég segítséget, hogy munka mellett vállaljanak gyereket.

A lap megkérdezte Szabó János szociológust, aki szerint a magasabb születésszám elérése nemcsak szociális kérdés, hanem gazdasági is. Így az érintett nőket nem klasszikus, 8 órás munkával, hanem atipikus munkahelyekkel, rugalmas munkaidővel lehet visszacsábítani a munkaerőpiacra, ami mellé olyan szociális programot kell társítani, hogy a családok hosszú távra tervezhessenek.

Magyarországon a nők foglalkoztatási aránya komolyan elmaradt a nyugat-európai átlagtól, ám az elmúlt években a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint sikerült valamelyest javítani a helyzeten: 2010 és 2017 között hatvanról hetven százalékra emelkedett a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága, köszönhetően néhány olyan szociális intézkedésnek, mint a gyed extra bevezetése.

Árnyalja viszont a pozitív képet, hogy komoly területi egyenlőtlenségek mutathatók ki az anyák foglalkoztatásában. Azokon a településeken, ahol nincs elegendő bölcsődei vagy óvodai hely, jóval kevesebb nő tért vissza a munkaerőpiacra: a statisztika szerint 2610 településen 70 ezer kisgyerek számára nincs napközis ellátást biztosító intézmény
A gyerekek biztonságos elhelyezése persze csak egy a női foglalkoztatottság növelésének szempontjai közül, legalább ennyire fontos, hogy az érintetteknek akár több év kihagyás után is legyen esélyük munkát találni. Ebben nyújtanának segítséget egy uniós pályázatnak köszönhetően az országszerte megszervezett Családi és Karrier Pontok (CSAK Pont), melyek projekthelyenként ötszáz nőt segítenének vissza a munka világába.

- Pályakezdőknek, gyesről vagy gyedről visszatérőknek, sérült gyermeket nevelőknek vagy időseket gondozóknak szeretnénk megteremteni a lehetőséget - állította Boldizsár Szilvia, a Vöröskereszt működtetésében létrejött CSAK Pont projektmenedzsere. - A tapasztalat szerint azok az aktív korú nők, akik valamilyen okból kikerültek a foglalkoztatásból, s otthon ragadtak, nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra. Ebben segít a program: motivációs, életvezetési, mentálhigiénés tréningekkel, képzésekkel, tanácsadással készítjük fel őket. Emellett a munkaadókat is megkeressük, s megpróbáljuk megértetni velük a rugalmas munkaidő vagy éppen a távmunka előnyeit.
A 10,2 milliárd forintos uniós projektre tavaly nyáron lehetett pályázni, s országosan 71 CSAK Pont felállítását támogatták a döntéshozók Az érdemi munka azonban még csak most kezdődhet, ugyanis a helyszínek auditálása csak idén tavasszal kezdődött meg, s a program módszertana is nemrég készült el.

- Országosan nagyjából 35 ezer nőt érhet el a projekt - jegyezte meg Gyarmati László, a kaposvári CSAK Pont szakmai vezetője -, s ha nem is sikerül mindenkit visszasegíteni a foglalkoztatásba, látványos sikert lehet elérni. A szakmai vezető hozzátette, az eddigi programokkal ellentétben ezúttal a résztvevőket anyagilag nem motiválják, vagyis elsősorban az érintettek belső késztetésén múlik a projekt sikere. No és a munkaadói hozzáálláson.

- Mindenképpen változtatni kell azon a beidegződésen, hogy csak az dolgozik, aki szem előtt van, és ebben komolyan segíthet az állami szerepvállalás - tette hozzá Szabó János. - Olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, melyekkel motiválni lehet a munkaadókat, hogy a megszokottól eltérő, adott esetben könnyített, de legalábbis rugalmasabb feltételekkel alkalmazzák a gyerekes nőket. Ennek gyakorlati megvalósítása viszont nem egyszerű. Éppen ehhez kellenének hosszú távú programok, hiszen a gyerekvállalás nem egy-egy kormányciklusra szóló választás.

Népszava; fotó: Negativespace

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Feszültségeket okoz a vendégmunkások egyre növekvő létszáma

A Dunántúlon már majdnem minden nagyobb városban dolgoznak ukrán vendégmunkások. A munkáltatóknak komoly segítséget jelentenek a vendégmunkások a... Teljes cikk

Biztosnak érzik állásukat a magyar munkavállalók

Az idei első negyedévben 2 ponttal csökkent a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében a tavalyi év hasonló időszakához képest, az... Teljes cikk

Sokan kiszorulnak a felsőoktatásból, de ezzel nő a tanárhiány is

Akár 18-22 ezer diák is kiszorulhat a felsőoktatásból, 2020-tól ugyanis kötelező lesz az felvételikhez a nyelvvizsga. Az új rendszer miatt tovább... Teljes cikk