kapubanner for mobile
Szerző: Fodor Tamás
Megjelent: 14 éve

A dolgozók egészségére is kihat a szervezeti átalakítás

A szervezeti átalakítások a dolgozók egészségére és biztonságára is hatást gyakorolnak egy uniós jelentés szerint. A változások egyfelől feszültséggel teli munkafeltételekhez, a pszichoszociális munkakörnyezet romlásához vezethetnek, másfelől a változásoknak pozitív hozadéka is lehet, a dolgozók például fokozott értelmet találnak a munkájukban.

2005 júniusában "Munkaszervezési átalakítások a tudásalapú társadalomban" ('Work organisation restructuring in the knowledge society', WORKS) címmel elindítottak egy projektet, amelyet hatodik keretprogramján belül (Sixth Framework Programme) az Európai Bizottság támogatott. A WORKS projekt az átszervezések során felmerülő szervezeti változásoknak a szociális intézményekre és dolgozókra gyakorolt hatását elemezte. A projekt azon a feltételezésen alapult, hogy a munka újraszervezését csak az értékláncok globális struktúraváltásának kontextusában érthetjük meg igazán, amely struktúraváltás egyidejűleg a gazdasági szektorok, szervezetek, munkafolyamatok és gyakorlatok felbomlását és újjáalakulását is magával vonja.

A projekt eredményei alapján 11 tematikus jelentést állítottak össze, amelyek azt a kérdést járták körül, hogy a foglalkoztatási gyakorlatok hogyan alkalmazkodnak a változáshoz, és hogy ennek milyen hatásai vannak. Ezek közül egy tematikus jelentés foglalkozik részletesen a szervezeti átalakításoknak a dolgozók egészségére és biztonságára, valamint munkában eltöltött éveik minőségére gyakorolt hatásával, különös hangsúlyt fektetve a pszichoszociális kockázatokra.

Kutatási módszerek

A jelentés következtetései 58 szervezeti esettanulmány eredményein alapulnak, amelyeket 14 országban rögzítettek, 33 szakmai esettanulmány kíséretében, amelyek különböző vállalati funkciókra terjednek ki, mint például a kutatás és fejlesztés, a termelés, a logisztika, az ügyfélszolgálat és az információtechnológia (IT). Az esettanulmányokat a ruha-, az élelmiszer-, illetve az IT-iparban, valamint a közszférában tevékenykedő és közérdekű szolgáltatásokat nyújtó szervezetek körében végezték el. A felmérésekben résztvevő országok Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Portugália, Svédország, valamint az Egyesült Királyság voltak.

A szervezeti esettanulmányok olyan vállalati funkciókra terjedtek ki, amelyek központi szerepet játszanak a társaságokat érintő külső szerkezetátalakításokban, mint például a termelés vagy a logisztika. A szervezetekre vonatkozó kvalitatív kutatást olyan szakmai esettanulmányokkal egészítették ki, amelyek a munkahelyi változásoknak az egyénekre és háztartásukra gyakorolt hatásait hivatottak vizsgálni.

Egy közös elméleti keretrendszer létrehozása érdekében az esettanulmányok elemzése a Kristensen (1999) által kidolgozott modellen alapult, amely a munkával kapcsolatos stressznek 6 dimenzióját állapítja meg:

- munkahelyi elvárások;
- munka feletti befolyás;
- társasági támogatás;
- elismerés és jutalom;
- foglalkoztatottság és munkafeladatok kiszámíthatósága;
- a munka értelme.

A szervezeti átalakítás főbb hatásai a dolgozók egészségére

A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a szervezeti átalakítások ideje alatt bevezetett néhány változtatás komolyan befolyásolja az alkalmazottak bizonyos egészségügyi feltételeit. A Kristensen modell hat dimenziója alapján íme azok a változtatások, amelyeknek igen súlyos következményei lehetnek:

- piac- és ügyfélorientáció;
- munkafolyamatok standardizálása és centralizálása;
- fokozott ellenőrzés;
- munkaterhelés növekedése;
- specializáció és fejlődés a készségek területén;
- csapatmunka;
- fokozott rugalmasság;
- munkaidő átszervezése;
- változások a munkaerő összetételében;
- nagymértékű szervezeti változás;
- változások a munkakapcsolatokban.

A pszichoszociális egészségre gyakorolt hatást illetően a jelentés egy passzívabb és intenzívebb munkaszervezés egyértelmű trendjét helyezi kilátásba, amelyben a munka világát - a szervezeti átalakításokban részt vevő dolgozók számára - a bizonytalanság és az individualizmus fogja meghatározni. Ezek a tényezők feszültséggel teli munkafeltételekhez, valamint a pszichoszociális munkakörnyezet folyamatos romlásához vezetnek.

A szervezeti átalakításoknak a pszichológiai munkakörnyezetre más tekintetben lehetnek pozitív hatásai is, jóllehet az ilyen hatások meglehetősen ritkán fordulnak elő. A pozitív hatások legfőbb lehetősége a dolgozók számára abban kínálkozik, ha a célzottabb ügyfélorientáció és az elmélyített készségek következtében fokozott értelmet találnak munkájukban, ha a csapatmunkának köszönhetően nagyobb társasági támogatást élveznek, vagy ha az elismerés és jutalmazás tekintetében kedvezőbb előnyökben részesülnek.

Mindent összevetve a kutatási eredmények a kockázatok tekintetében nem azonos kiszolgáltatottságot mutatnak, amely a szervezeti átalakítás hatásainak függvényében tevékenységi szektorok, az értékláncban elfoglalt pozíció, a foglalkoztatási csoport, a készségszintek, valamint az átszervezési folyamatok típusai szerint változik. A jelentés arra is kitér, hogy a nők inkább ki vannak szolgáltatva a veszélyeknek, mint a férfiak, lévén, hogy marginálisabb pozíciókban dolgoznak, ráadásul a munkát a családon belüli gondoskodással is össze kell egyeztetniük. A migráns munkavállalók számára rizikófaktort jelent az etnikai hovatartozás, amennyiben a munkavállalással, karrierlehetőségekkel és szakmai stabilitással szembeni elfogultság jelentkezik.

Következtetések

A jelentés végül arra a következtetésre jut, hogy a szervezeti átalakítások negatív hatásai általában túlsúlyban vannak a pozitív hatásokkal szemben. Különösképp az esettanulmányok jelzik a pszichoszociális munkakörnyezet folyamatos romlását, amely a szervezeti átalakítások eredményeként jelentkezik. A szervezeti átalakítások mindazonáltal új lehetőségeket is magukkal hozhatnak, mint például a munka felfokozott értelmét és elismerését, a készségek elmélyítését és a nagyobb társasági támogatást.

A jelentés javaslatai az egészségvédelmi és biztonsági törvényhozás kapcsán a változásra és átszervezésre vonatkozó határozottabb tájékoztatásra szólítanak fel, valamint fejlett változásmenedzsmentre, hangsúlyt fektetve az alkalmazottak csökkentett munkaterhelésére, szélesebb körű dolgozói részvételre az átszervezési folyamatokban, valamint a munkaerő egészségét és biztonságát érintő rugalmasság következményeire való komoly odafigyelésre.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk