Mészáros Etelka
Megjelent: 10 éve

A garantált első állásinterjú

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola valamint a PResston PR Kft. programot indított felsőoktatási hallgatók számára, melynek segítségével akár tényleges munkához is vezető első állásinterjúra készülhetnek fel a jelentkezők. A programhoz több egyetem és cég is csatlakozott. Több szakembertől érdeklődtünk, hogy mi garantálhatja egy ilyen program sikerességét, hogyan viszonyulnak a cégek a programhoz, mi kell a sikeres állásinterjúhoz.

images

images

Rátkai Balázs, az ESZA Nonprofit Kft. HR-vezetője szerint Magyarországon újszerű és elismerésre méltó kezdeményezés az állásinterjúra való felkészítés, amelyet az adott célcsoportra nézve különösen jó ötletnek tart. Maga a garantált állásinterjú vagy esetenként elhelyezkedési garancia több formája régóta létező és jelenleg is alkalmazott HR-eszköz, amellyel a történelemben és a mindennapi életben egyaránt lehet találkozni. A HR-vezető történelmi példaként említi, hogy a második világháború végén tömegesen leszerelő katonákat vissza kellett vezetni a civil- és gazdasági életbe, amihez egyes államok elhelyezkedési programokat indítottak, és a kor kiválasztási gyakorlatának megfelelő elhelyezkedési esélyt, próbamunka lehetőséget biztosítottak a munkát kereső hazatérőknek. Külföldi példákból a közelmúltban is ismert olyan toborzási projekt, amelynél a nagyvállalatok időszakosan – főként hiányszakmák betöltésére – egy-egy oktatási intézmény minden végzőse vagy egyéb munkavállalói célcsoport (például kiszervezésre kerülő tevékenység, vagy megszűnő vállalatrész) számára meghallgatást ajánlanak fel.


Meg kell tanulniuk eladni magukat



A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola valamint a PResston PR Kft. közös programjának hangsúlya az interjúra való felkészítésen-felkészülésen és az életszerű interjúhelyzet gyakorlásán van.

Surányi Kinga munkapszichológus szerint a fiataloknak tisztában kell lenniük azzal, hogyan tudják magukat megmutatni, bemutatni. Az iskolában általában írásban történnek a számonkérések, így kevés lehetőségük van a diákoknak a szóbeli kommunikációra és így rosszabb esélyekkel indulnak az álláskeresésnek.

A munkáltatók jobban szeretik, ha a fiataloknak már tanulmányaik alatt munkatapasztalatot szereznek, mert ezáltal a betanulásuk rövidebb ideig tart. Surányi Kinga egy vidéki főiskolán szerzett tapasztalatát hozza fel példának, ahol több szakértő kollégával próbálták ösztökélni a fiatalokat arra, hogy kezdjenek el már a főiskola alatt dolgozni. A 80 fős csoportból végül csak egyvalaki vállalt munkát, a többiek hajlandóságot sem mutattak erre.

A pályakezdők legyenek elkötelezettek, motiváltak és legyenek céljaik – mondta a munkapszichológus. A munkáltatók szeretik, ha a jelöltek belülről, önmaguk által motiváltak és önjáróak, megoldás orientáltak, mert ezzel a vezetőik helyzetét könnyítik meg.

Sok munkáltató nem is a diplomát nézi, hanem a jelölt személyiségét, és hogy rendelkezik-e azokkal a tulajdonságokkal, ami a sikeres munkavégzéshez fontos. Ezek a kompetenciák szakmánként nagyon eltérőek, más elvárásokat támasztanak egy egy óvónővel és egy salesessel szemben.

Rátkai Balázs, az ESZA Nonprofit Kft-nél az elmúlt években közel száz fő felvételét biztosító Szakmai gyakornok és Pályaindító toborzási programok során is azt tapasztalta, hogy a végzősök, illetve frissdiplomások, akár jó szakmai felkészültség mellett is nehézségekkel küzdenek az interjún, és a helyzet szokatlanságából fakadóan tényleges képességeiknél gyengébben szerepelve „élik túl” az első ilyen megmérettetést. Az elsőinterjúsok jelentős része nem tudja összeszedetten bemutatni, meggyőzően képviselni tudását, szakmai és elhelyezkedési motivációit, vagy akár felvázolni jelenlegi és jövőbeli elképzeléseit. Az ilyen jelöltek hátránnyal indulnak – mondja a HR vezető – hiszen az interjúzónak kell „feltalálnia” a jelöltet. Sok cégnek nincs energiája arra, hogy egy magát alulreprezentáló, kevésbé meggyőző jelöltből is a legtöbbet hozza ki. A hallgatónak és majdani pályakezdőnek tudomásul kell venniük, hogy a tehetség, alkalmasság felismerése nem magától értetődő, megfelelő saját erőfeszítéseik nélkül nem várható. A munkaerőpiacon mindenkinek magát kell „eladnia”, ezért érdemes minél előbb szert tenni állásinterjúval kapcsolatos első tapasztalatokra, munkát és időt fordítani az interjú-képesség fejlesztésére.


Segít, ha van visszajelzés



A Hays Hungary tanácsadója, Molnár Noémi véleménye szerint az interjúra való felkészítés gyakorlatias és életszagú, legyen ahol egy tapasztalt kolléga pozitív és negatív példákkal tudja alátámasztani az alapvető viselkedési és válaszadási lehetőségeket. Jó ötlet lehet egy „próba AC (Assessment Center)”, ami több lépésből áll, és elég komplex ahhoz, hogy az interjúk főbb részeit lefedje: egyéni beszélgetés egy leendő vezetővel; csoportos feladat és tesztmegoldás. Az említettek gyakorlása és az eredmények őszinte értékelése nyújthatja a legtöbb támogatást és segítséget az éles interjúkra való alapos felkészülésben.

Fontos az önéletrajzírás és az általános interjúkérdések mellett a gyakorlati rész: az interjúszimuláció nemcsak a lehetséges „jó válaszok" gyakorlásához hasznos, hanem az álláskereső magabiztosságát is növeli, így az egész összkép és kiállás is hitelesebb, megnyerőbb lesz – teszi hozzá Szalai Éva, a Hays szenior tanácsadója.


Jó belépő lehet egy frissdiplomás program



A legtöbb vállalat előszeretettel építkezik alulról, azaz szívesen alkalmaz fiatalokat, akár még tanulmányokat folytató hallgatókat, akik a jövő utánpótlását képezhetik. Sok munkáltató egyre több energiát és anyagi erőforrást áldoz arra, hogy időben megszólítsa a célcsoportot képező fiatalokat: ennek népszerű formája a különböző szakmai versenyek és játékok szervezése, ahol a legjobban teljesítő fiatalokat szinte észrevétlenül elkötelezheti a cég – mondja Szalai Éva.

A Budapest Bank a minden évben pályázatot ír ki öt területen (banki-, pénzügyi-, kockázatkezelési, informatikai vezetőképző és vállalati ügyfélkapcsolati menedzserképző) frissdiplomások számára, a győztesek pedig alkalmazotti státuszban helyezkedhetnek el a banknál – tudtuk meg Medvey Leilától a Budapest Bank szervezetfejlesztési és képzési vezetőjétől.

Évente 8-10 pályakezdő lép be a programba, amelynek keretében 4-6 hónapot töltenek el különböző pozíciókban. Minden egyes pozícióban az eltöltött időszak félidejében és végén teljesítményértékelést kapnak, amely segít feltárni az erősségeket és a fejlesztést igénylő területeket. A jelentkezők programtól függően külföldi pozícióban is kipróbálhatják magukat, vagy évi két alkalommal nemzetközi szemináriumokon is részt vehetnek. A program végén a kollégák az egyéni érdeklődésüknek megfelelő területen helyezkednek el, figyelembe véve a vállalaton belüli lehetőségeket. A frissdiplomás programok kiválóak arra, hogy a pályakezdők szakmai fejlődésüket felgyorsítsák, illetve több munkakört kipróbálva eldöntsék, mivel szeretnének hosszabb távon foglalkozni.

Bankfióki értékesítési tanácsadói munkakörbe belépő kollégák számára intenzív, közel 3 hónapos szakmai képzést biztosítanak, amely többek között termékismeretekkel, értékesítési készségekkel gazdagítja az új kollégák tudását, és segít az ügyfélközpontú gondolkodás kialakításban. A képzés alatt a kollégák természetesen már munkaviszonyban állnak a Budapest Bankkal – tájékoztat Medvey Leila


Mit kell tudni, hogy fel is vegyenek az interjú után?



Molnár Noémi szerint először is a jelölt legyen felkészült a cégből és a pozícióból – bár ez alapvető elvárás, sokan mégsem néznek eléggé utána ennek a két dolognak. Fogalmazza meg a motivációját specifikusan a céggel és a pozícióval kapcsolatban, ne csak az egyikhez vagy a másikhoz mérten, hiszen mindkettő egyszerre fontos. Járjon utána a cég hosszú távú üzleti terveinek, próbálja beleilleszteni azt a kommunikációjába, lássák, hogy érti a céget, tud azonosulni annak céljaival. Ez munkavállalói szempontból is hasznos, hiszen így kiderül számára az is, hogy valóban ez-e az a cég, amit hosszú távon elképzel magának. Ha azonosul a kitűzött célokkal, akkor könnyen talál olyan személyes motivációt, amivel kitűnhet. Vannak egyéb, pozíciótól függően elvárt tulajdonságok; általánosságban elmondható, hogy a pályázó legyen ambiciózus, jó kommunikátor (tudja, mit, mikor és hogyan mondjon), diplomatikus, valamint határozott elképzelései legyenek a szakmai fejlődéséről. Ezek egységesen érvényesek akár egy könyvelőre, akár egy projektmenedzserre.

Ez természetesen a profiltól is függ – folytatja Szalai Éva. Általánosságban lényeges a szakmai kompetenciák megléte, a megfelelő felkészültség, valamint az, hogy a munkáltatói és a munkavállalói motiváció hosszú távon is megfeleltethető legyen egymásnak.

A Budapest Bank elsősorban analitikus, strukturált gondolkodású fiatalokat vár, kiváló kapcsolatteremtő és kommunikációs készséggel. A képzési vezető szerint a nyitott, kooperatív, könnyen alkalmazkodó, a változásokban lehetőséget látó személyiségek képesek jól teljesíteni, ők érvényesülnek. Az amerikai anyavállalat, a General Electric Company (GE) alapvetően meghatározza a munkatársak számára szükséges nyelvtudást: sok munkakörben minimum középfokú beszélt és írott angol nyelvtudást várnak el, és emellett előny a pénzügyi szakmai angol nyelvismeret és gyakorlat.

A garantált első állásinterjú programhoz egyre több egyetem és cég csatlakozik. Fiatalok még nem, hiszen a vizsgaidőszak, diploma megszerzése még hátra van.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek? Itt a lista

Továbbra is két multinacionális cég dominálja a magyarországi munkaerő-közvetítést: vezet a Hays, második szorosan mögötte a Randstad, míg... Teljes cikk

Sofőrből konyhai kisegítő: thai karriertörténet Magyarországon

Amikor a világ másik feléről veszünk fel munkavállalókat, és hónapokat várunk rá, biztosítékokat keresünk. Ez természetes, és ezért is... Teljes cikk

Megtaláltam az utódomat: toborzási esettanulmány

Lévai Balázs a magyar diákokat a külföldi felsőoktatásra felkészítő Engame Akadémia alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy átadja a... Teljes cikk