kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

A gazdasági válság felére csökkentette a bérek globális növekedését

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) új jelentése szerint a pénzügyi és gazdasági válság 2008-ban és 2009-ben a felére csökkentette a bérek globális növekedését. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában drámai visszaesés történt - olvasható a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

images

A világszerte körülbelül 1,4 milliárd kereső 94 százalékának 115 országból, illetve területről származó adatai elemzése után a "Globális jelentés a bérekről 2010/2011 - bérpolitikák a válság idején" című tanulmány megállapítja, hogy globálisan az átlagos havi bérek növekedése a 2007-ben - a válság előestéjén - mért 2,8 százalékról 2008-ban 1,5 százalékra, 2009-ben pedig 1,6 százalékra csökkent. Ha Kínát kivesszük az összesített adatokból, akkor a globális átlagos bérnövekedés 2008-ban 0,8 százalékra, 2009-ben pedig 0,7 százalékra esik vissza.

A jelentés számottevő eltéréseket mutat a bérek növekedési szintjében a különböző régiókban, beszámolva arról, hogy miközben a bérnövekedés lelassult, de folyamatosan pozitív maradt Ázsiában és Latin-Amerikában, más területek, nevezetesen Kelet-Európa és Közép-Ázsia drámai visszaesést éltek át. A fejlett gazdaságokban a reálbérek szintjének a csökkenését tapasztalták, amelyek 2008-ban a 28 országból 12-ben estek vissza, 2009-ben pedig hétben.

A reálbérek növekedése Közép-és Kelet-Európában szintén csökkent, a 2007-es 6,6 százalékról 2008-ban 4,6 százalékra, míg 2009-ben a reálbérek 0,1 százalékkal csökkentek. Amíg Lengyelország képes volt fenntartani a pozitív reálbér növekedést, Magyarországon a 4 százalékos infláció és a nominális bérek tömeges befagyasztása együttesen a bérek vásárlóerejének 3,5 százalékos csökkenését eredményezte 2009-ben.

"Ez a tanulmány az elhúzódó foglalkoztatási válság új arcát jeleníti meg" - mondta Juan Somavia ILO főtitkár. "A recessziót nemcsak azok a milliók élik meg drámai módon, akik elvesztették az állásukat, hanem azokat is érintette, akiknek megmaradt az munkájuk, de jelentősen csökkent a vásárlóerejük és az általános jólétük."

A jelentés szerint - amely 2008 óta az ILO második ilyen tárgyú kiadványa - a válságnak a bérekre gyakorolt általános rövid távú hatását a következő tényezők tükrében kell vizsgálni: az összjövedelemben a bérek arányának a hosszú távú csökkenése, a termelékenység és a bérek növekedése közötti egyre nagyobb szakadék, valamint a bérek széleskörű és növekvő egyenlőtlensége.

A jelentés konkrétan megállapítja, hogy az 1990-es évek közepe óta az alacsony bérért dolgozó emberek - vagyis az átlagkereset kétharmadánál kevesebbet keresők - aránya több mint kétharmadával növekedett azokban az országokban, ahol rendelkezésre állnak az adatok.

A jövőre vonatkozóan a jelentés szerint a gazdaság beindulása részben azon múlik, hogy a háztartások milyen mértékben képesek a megkeresett béreket a fogyasztás növelésére fordítani.

"A stagnáló bérek komoly szerepet játszottak a válság előidézésében, és sok gazdaságban továbbra is lassítják a talpra állást" - tette hozzá Juan Somavia. "Azzal kell szembesülnünk, hogy túl alacsony az aggregált kereslet, miközben hatalmas kiszolgálatlan szükségletek keletkeztek, és változatlanul magas a munkanélküliség. A makrogazdasági döntéshozóknak a foglalkoztatásra és a bérmegállapításra kell koncentrálniuk, hogy erősítsék a gazdaság egyelőre lassú beindulását, és megoldást találjanak a hosszabb távú társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekre."

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • Az országok 50 százaléka kiigazította a minimálbéreket - vagy a rendszeres minimálbér-felülvizsgálati folyamat keretében, vagy azzal a céllal, hogy megvédjék a legkiszolgáltatottabb fogyasztók vásárlóerejét. Ez új fejlemény a korábbi válságokhoz képest, amelyek során megszokott volt a minimálbérek befagyasztása.

  • Az alacsony keresetű munkavállalók esetében - akik fokozottabban ki vannak téve az elszegényedés veszélyének - jobban össze kell hangolni a minimálbéreket a szociál- és munkaerő-piaci politikákkal.

  • A bérek szorosabban összefüggenek a termelékenységgel azokban az országokban, ahol a munkavállalók több mint 30 százalékára vonatkoznak a kollektív tárgyalások, és a bérelosztás alsó felében a minimálbérek csökkentik az egyenlőtlenségeket.

  • Az alaposan átgondolt jövedelempolitikával kombinált kollektív tárgyalások és minimálbérek növelhetik a dolgozók jövedelmét a gazdaság fellendülésekor.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

    Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

    Mennyit keresnek a HR-esek?

    Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

    Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

    2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk