Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A jó fizetésnek ára van - 6000 informatikai szakember bérstatisztikája

Már 6000 informatikus regisztrált a NetAcademia Oktatóközpont FizuFigyelő nevű, 2005. februárban elindított fizetéskalkulátorába. Az összesített adatokból kiderült, hogy az informatikusok nettó átlagbére 226 000 forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké.

Az informatikában dolgozó szakemberek fizetése Budapesten átlagosan 53%-kal magasabb, mint vidéken, a felsővezetők pedig 75%-kal visznek többet haza, mint a beosztottként dolgozók. A NetAcademia FizuFigyelőt kitöltők 5%-át kitevő női informatikusok fizetése - annak ellenére, hogy a hölgyek magasabban képzettebbek - 12%-kal alacsonyabb férfi kollegáiknál, az egyetemi diplomával rendelkező informatikusok ugyanakkor 28%-kal keresnek többet az átlagnál.

Az ideális kombinációval azok a budapesti férfiak rendelkeznek, akik felsőfokon beszélnek angolul, egyetemet végeztek, van OKJ-s szakvizsgájuk és valamilyen Microsoft minősítésük, az ő átlagfizetésük nettó 588 000 forint.

"Az egyetem elvégzése és a nyelvvizsga megszerzése után már csak a folyamatos szakmai továbbképzésre támaszkodhatnak a szakemberek. Ezért nem meglepő, hogy az informatikai vezetőktől eltekintve - akik már inkább az irányítással foglalkoznak - a nemzetközileg elismert szakmai minősítéssel rendelkezők átlagosan 8%-kal többet keresnek képzetlenebb kollegáiknál." - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője, aki szerint kiemelten fontos a szakmai képzések munkáltatói támogatása, hiszen a felsőoktatási intézményekben megszerzett tudás a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően hamar elévül.

Érdemes hajtani
Az informatikai felsőoktatás területén egyébként érdekes tendenciák figyelhetőek meg. Arányaiban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) hallgatói közül kerül ki a legtöbb IT tanácsadó, az itt végzett szakemberek átlagfizetése 36%-kal magasabb az átlagnál. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a BMGE-n végzettek 20%-a rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával, míg a többi oktatási intézmény volt hallgatóinál ez az arány csak 10% körüli.

A főiskolai diplomát szerzett szakemberek 40%-a rendszergazdaként, míg az egyetemet végzettek 42%-a fejlesztőként talál magának állást. Emellett a fővárosban diplomázók szinte kivétel nélkül helyben keresnek és találnak munkát, de Budapestre jön dolgozni a vidéki felsőoktatási intézményekben végzett informatikusok fele is.

A szakmában eltöltött évek száma szintén meghatározza a keresetet. Évente átlagosan 10-15 ezer forinttal emelkednek a fizetések, egészen a tízéves munkaviszony eléréséig, ahonnan az átlagfizetés 320 000 forint körüli állandót mutat. Természetesen a megszerzett tapasztalat összhangban áll a pozícióval is: ötéves munkaviszonyig mindössze az informatikusok 2%-a lesz felsővezető, míg 15 év után ez az arány már 14%.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákhitel Központ: a bérek növekedésével könnyebb visszafizetni a hitelt

A bérek növekedése kihat a Diákhitel ügyfeleire is, könnyebben tudják visszafizetni a hitelüket - mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt.... Teljes cikk

200 ezres fizetés kell a 10 milliós babaváró hitelhez

A nagy előzetes érdeklődésre számot tartó, akár 10 millió forint összegű Babaváró hitel előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki... Teljes cikk

A családtámogatások az apákat is segítik

A családtámogatási rendszer szinte minden elemét már az édesapák is igénybe tudják venni. Az apák is mehetnek gyesre, gyedre, illetve a családi... Teljes cikk