Mészáros Etelka
Megjelent: 14 éve

A jó vezető a csapatra összpontosít

Professzor asszony, mondjon néhány szót önmagáról és a munkájáról!

- Jelenleg a Hay Group egyik alelnöke, s a Global Talent and Leadership Services igazgatója vagyok. Nagyon régóta mozgom ezen a pályán, idestova 30 éve. A kezdeti években különböző gazdasági tárgyakat oktattam több amerikai egyetemen, majd néhány évig vállalati HR vonalon is kipróbáltam magam. 21 éve már a Hay Group-nál dolgozom. Nálunk a menedzsment tanácsadói munka családi vonás, mert a férjem szintén ezen a területen tevékenykedik.

Pályafutása során bizonyára volt alkalma összehasonlítani a különböző országok és kontinensek vezetőinek stílusait. Mit tapasztalt?

- Valóban volt alkalmam, hiszen ez kapcsolódik a munkánkhoz. A vezetők magatartása függ a társadalom, a gazdaság és a kultúra fejlettségétől. Azt tapasztaljuk, hogy a nyugat-európai, skandináv, holland és német vezetők igen hasonlóképpen végzik a munkájukat. Sokkal individualistábbak, mint a közép- és kelet-európai vezetők. Az utóbbiak stílusa egy kicsit ugyan hasonlít az előbbiekéhez, azonban itt a vezetők gyakrabban versenyeznek egymással, sokkal jobban figyelik egymás munkáját. Dél-Európában már családiasabb a vezetői stílus. Kínában nagyon erősen dominál a család. Sok esetben a vezetők csak a családtagokban bíznak.

A vezetői stílust, teljesítményt nézve milyen hatást gyakorol a vezető magatartása a munkatársakra?

- Amikor egy vállalati vezető túlzottan motivált, megronthatja a munkahelyi légkört, és a beosztottak ezáltal képtelenek lesznek a jó teljesítményre. Éveken keresztül kutattuk ezt a témát és végül hat olyan vezetési stílust ismertünk fel, amelyet a vezetők mások motiválására, irányítására, fejlesztésére alkalmaznak. Ilyen stílusok például a parancsnoki, ez egy akár erőszakhoz is folyamodó magatartásformával párosulhat. Előretekintő, amely előtérbe helyezi a kommunikációt. Példát állító, amely példamutatásával egyre erőltetettebb tempót diktál. De van coachingot alkalmazó, amely a munkatársak hosszú távú fejlesztésére összpontosít. A részvételt elősegítő vezető együttműködő és demokratikus. A látnoki stílus tekintélyelvű, de a vezető ahelyett, hogy megmondaná a beosztottaknak, mit tegyenek, világossá teszi a feladataikat, felelősségi és jogkörüket.
Meg kell azonban jegyezni, hogy ezeket a stílusokat nem lehet szigorúan elkülöníteni. Mindegyiknek megvan a maga erőssége és korlátja is. Például a kapcsolatépítő viselkedésmód megfelelő a nagy igénybevétellel járó szituációkban vagy a beosztott munkavállalók egyéni problémája esetén, de akkor a legeredményesebb, ha együttesen alkalmazzák a látnoki, részvételt elősegítő és coaching stílusokkal. A parancsnoki vezetési stílus visszaszorítja a kiemelkedő teljesítmény elérését elősegítő tulajdonságokat, így a rugalmasságot, felelősségérzetet és gyengíti a visszajelzések és a jutalmak összefüggését a teljesítménnyel.

A vezetőknek és a beosztottaknak egyaránt fontos, hogy milyen teljesítményre képesek a vállalatnál, mennyire sikeresek. Lehet-e ennek káros hatása a vállalatra?

- A kiindulást nézve, amikor valaki egy vezetői székbe kerül, belső indíttatás hajtja a teljesítésre. Nehéz ellenállni a teljesítés iránti belső kényszernek. A nyugati kultúrákban az embereket már kisgyermekkoruktól arra nevelik, hogy tartsák becsben a teljesítményt. Vannak, akiknél ez a fajta motiváció ösztönösnek tűnik, nemcsak tudhatja, hogy a teljesítmény fontos, hanem annak is érzi.

A siker elérésének vágya jelentős erőforrás a menedzsereknek és az általuk irányított szervezetek számára. Ez segít a vállalatoknak, hogy hosszú időn keresztül fenntartsák a teljesítőképességüket. Több tízéves kutatás eredménye azt mutatja, hogy jelentősen nő azoknak a menedzsereknek a száma, akiknek elsődleges szempont a kiemelkedő teljesítmény elérése. Rövidtávon a vállalkozó kedv és az eltökéltség révén sikeresek lehetnek a túlteljesítő maximalista vezetők, de a teljesítmény-centrikusságnak árnyoldala is van. A teljesítmény kárt szenvedhet, ha egy vállalatvezető csak a feladatokra koncentrál, például csak az értékesítési célkitűzésekre.

A maximális teljesítményre törekvő vezetők inkább parancsolgatnak, kényszerítenek, így elnyomják a beosztottakat. Gyakran eltekintenek a formaságoktól, elfelejtik közölni a fontos információkat. A hozzájuk tartozó osztályok teljesítménye kezd kárt szenvedni és a vezetők pontosan azoknak a céloknak a szem elől tévesztését kockáztatják, melyeknek a kitűzését eredetileg a teljesítményorientált magatartásforma váltotta ki belőlük.

Mit mondhatunk, ha összehasonlítjuk a 10 évvel ezelőtti és a jelenlegi vezetőket? Ön szerint milyen a jó vezető?

- Amennyiben összehasonlítást végzünk a 10 évvel korábbi és jelenlegi vezetők között, elmondhatjuk, hogy korábban a parancsoló stílus volt a domináns. Mára ez megváltozott. A tapasztalat azt mutatja, hogy a jó vezető inkább a csapatra összpontosít, mint saját magára, coachingot alkalmaz, nevel, meggyőzi a kollegákat, inkább másokat tesz alkalmassá a feladat elvégzésére, ahelyett, hogy maga oldana meg mindent.

Milyen tanácsot adna a maximalista vezetőknek?

- Ne legyenek erőszakosak inkább együttműködőek, tanácsot vagy támogatást adjanak, ne utasítsanak és ne feltétlenül csak az eredményekre koncentráljanak, hanem a kollégákra is.

Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Íme, a Mesterek Mestere Díj 2020-as nyertesei!

A szakmai zsűri döntése alapján Katona Attila a Burkol-Art szakembere nyerte a Mesterek Mestere Díjat 2020-ban. A közönségdíj nyertese Poroszkai... Teljes cikk

Ezért vonzza a Z generációt a számviteli és pénzügyi pálya

A magyar fiatal munkavállalók a rugalmasság és a vállalati fenntartható működés alapján választanak - derül ki egy friss kutatásból, melyben... Teljes cikk

Átadták a Steller Mária Védőnői Díjakat

A védőnői hivatás és az egyéni életpályák elismeréseként tizenkilenc megyéből egy-egy és a fővárosól két védőnő kapta a 2020-ban... Teljes cikk