kapubanner for mobile
Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 15 éve

A kompetencia-tesztek kritériumai

Napjainkban a magas iskolai végzettség, a nyelvtudás, vagy akár az egyes speciális szakterületek ismerete sokszor már nem elegendő feltételei egy jó állás elnyerésének. Egyre hangsúlyosabb szerepet kap az egyes készségek, kompetenciák megléte, vagy éppen a jelölt egész személyiségének típusa, ha arról van szó, hogy ki a legalkalmasabb egy állás betöltéséhez. Ugyanakkor sokszor nehéz eldönteni, hogy a kompetenciamérés milyen módját válasszuk, illetve mennyire hihetünk az egyes tesztek eredményeinek.

A kompetencia

A szakirodalom megfogalmazása szerint a kompetencia az arra való képesség, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tudásunkat, tapasztalatainkat, személyes adottságainkat. Hat összetevője van:

  • az ismeretek, a tudás
  • a személyes értékek
  • a készségek-jártasságok
  • a személyiségvonások
  • a motivációk

    A kompetencia a gyakorlatban nyilvánul meg, azaz a cselekedetek és a tevékenységek űzésekor derül ki meglétük. Ahhoz, hogy feladatunkat, munkánkat ne csak képesek legyünk ellátni, de sikerre is vigyük azt, miközben mi magunk is érdekeltek és motiváltak vagyunk a kivitelezésben, szükségünk van arra, hogy rendelkezzünk a megfelelő kompetenciákkal. Ezt felismervén egyre inkább terjedőben vannak a kompetencia alapú interjúk illetve tesztek mind a hazai, mind a külföldi munkaerő kiválasztási porondon.


    Hazai metódusok



    Magyarországon a cégek tesztekhez való hozzáállása egyelőre vegyes képet mutat. A kisebb magyar vállalkozások számára egyrészt költségtöbbletet jelent (náluk a HR szolgáltatás igénybevétele is jóval ritkább), másrészt ők nem feltétlenül érzik szükségét annak, hogy jelöltjeiket tesztelés alá kell vetniük ahhoz, hogy a legmegfelelőbb mellett tudjanak dönteni. Ráadásul a teszteket kizárólag szakember értékelheti ki, ezért célszerűbb egy komplex szolgáltatás részeként igénybe venni azokat. Nem nevezhető gyakorinak a középvállalkozások tesztekkel való interjúztatása sem, hasonló okok miatt, mint azt a kisvállalkozások esetén már felsoroltuk. Összességében elmondható, hogy a magyar kkv-k még mindig inkább a szubjektív megítélés szerint döntenek.

    A(z) (többkörös) interjúztatást, az első benyomást, a kölcsönös szimpátiát és természetesen nem utolsósorban a megfelelő végzettség valamint a szakmai tapasztalat meglétét tehát többre tartják bármely tesztelésnél. Ezzel szemben a hazánkban is jelenlévő multinacionális cégek többsége már előszeretettel igényel valamilyen jellegű tesztet, legyen akár szó szakmai, személyiségi, vagy kompetenciákat mérő típusokról. A nagyobb vállalatok sok esetben diverzifikált elvárásai, a minél több jelölt meghallgatása iránti igény, az interjúkra szánt idő rövidsége, illetve a megfelelő választásról való minél nagyobb fokú megbizonyosodás mind-mind jó okot jelenthetnek arra, hogy a cégek a tesztek alkalmazása mellett voksoljanak.

    Az, hogy mely cég döntéshozói illetve kiválasztási szakemberei hogyan viszonyulnak a tesztekhez, nagyban függnek tehát a cég méretétől és a toborzásra szánt büdzsétől, mindamellett, hogy sokszor a vezetők szubjektív megítélése alá esik az is, hogy kívánnak-e teszteket alkalmazni, avagy sem.


    Tesztelés



    Sokakban felmerül a kérdés, amellett, hogy egy jelölt rendelkezik a szükséges végzettséggel és szakmai tapasztalattal, és több kollega/interjút végző személy véleménye szerint is alkalmas lehet az adott munkakör elvégzésére, mégis miért van szükség a pályázót további felméréseknek alávetni. Nos, ennek többféle oka is lehet, amely adódhat magából a munkakör sajátságaiból, a munkaadó alaposságából, vagy számos további tényezőből is. Előfordul az is, hogy az állásokért folytatott nagy harcban a jelentkezők másnak adják ki magukat, mint amik valójában, és ezt az interjús beszélgetésekkel nehéz feltárni. Az, hogy valaki például energikus-e, vagy éppen jól kezeli a problémákat stresszhelyzetben, nemigen deríthetők ki egy átlagos interjú segítségével. Természetesen nem becsülhető alá egy jól felépített interjú megbízhatósága, és nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy a megfelelő szituációs gyakorlattal, vagy jól célzott kérdésekkel, vagy egy-egy munkakör sajátosságaira irányuló interjútípus segítségével, a személyiség számos területe és bizonyos kompetenciák is feltérképezhetők.

    Azonban egy teszt mindenképp részletesebb képet ad a személyiségről, a kompetenciákról, illetve a jelölt pszichés állapotáról is. Ha a munkakör betöltéséhez szükséges feladatokat ismervén priorizálni tudjuk, az egyes tényezőket, máris megvan a "képlet" arról, hogy melyek a legfontosabb kompetenciák, amelyek a feladatkör ellátásához szükségesek.


    Hogyan teszteljünk?



    HR/személyzeti szolgáltatókon keresztül, illetve kifejezetten tesztekkel foglalkozó cégek segítségével manapság könnyen megoldható, hogy egy komplex szolgáltatás részeként vagy önmagában vegyük igénybe a tesztelési lehetőséget. Amennyiben teljes mértékben szeretnénk szolgáltatói kézbe adni a toborzás-kiválasztást, úgy természetesen számos humán szolgáltató cégnél a megbízónak lehetősége van a személyiségének részleges vagy akár teljeskörű feltérképezésére. Általában a személyzeti szolgáltató cégeknél saját (pszichológus) kollega végzi a tesztek kiértékelését, a kisebbek esetleg kapcsolatban állnak további, kifejezetten tesztekkel foglalkozó szolgáltatókkal.

    Míg a személyzeti tanácsadók nagy előnye lehet, hogy számos teszttípust tudnak kínálni a kompetenciák mérésére, a tesztekkel foglalkozó cégek egy, vagy néhány adott teszttípust alkalmazva igen részletes képet adhatnak a jelöltekről. Az sem mindegy a megbízó számára valószínűleg, hogy mely kompetenciák mérésére van lehetőség, vagy ami még jobb, meghatározhatja-e ő maga, hogy mely képességek és készségek meglétét és fokozatát szeretné felmérni a jelöltek esetében. Az még azonban ritkaság számba megy, ha egy személyzeti szolgáltató cég a megbízó külön kérése nélkül teszteli a jelölteket.

    Hazánkban is szép számmal akadnak különféle teszttípusok, legyenek azok külföldi kutatások alapján elfogadottak, vagy saját, hazai fejlesztések. A szakma egységes állásfoglalása szerint azonban nem mindegy, hogy azok megfelelnek-e az alábbi kritériumoknak:

  • Érvényesség - amely arra utal, hogy a teszt kizárólag azokat a kompetenciákat (területeket) méri, amelyre szükség van
  • Megbízhatóság - a mérés tárgyától függetlenül a teszt precízen mér
  • Standardizálás - a teszt csakis akkor alkalmazható, ha azt megelőzőleg már kipróbálták egy bizonyos méretű populáción
  • Az eljárások egységessége - a külső változók esetleges hatásainak minimumra csökkentése

    Manapság egyre inkább eltolódik az igény a pszichológiai felmérésektől a kompetenciatesztek irányába, ugyanis a gyakorlatban való beválás valószínűsége akkor a legnagyobb, ha a jelölt kompetensnek bizonyul az adott feladatkör ellátására. A jelentkező képességei általános alkalmassági tesztek segítségével mérhetők fel, a speciális alkalmassági tesztek pedig a rátermettség kapcsán nyújthatnak hasznos információkat. Az Assessment Centerek alkalmazása egyre gyakoribb, mivel a jelölteknek ott valóban a munkakör adott feladataival és annak nehézségeivel kell élesben megbírkózniuk, az értékelők szeme láttára. Főleg kulcspozícióba kerülő pályázók esetén a grafológiai teszt alkalmazása is szóba jöhet, az intelligenciatesztek pedig a pályázó mentális képességeit tárják fel.


    Barát vagy ellenség



    Megoszlik a jelentkezők hozzáállása a felmérésekkel szemben, attól függően, ki hogyan éli meg az őt, illetve személyiségét érintő teszteléseket. Általánosságban elmondható, hogy a jelöltek többnyire elfogadják, hogy a cégek interjún túli megpróbáltatásoknak vetik alá őket, és valójában nem is nagyon van lehetőségük azokat elutasítani, hiszen ez egyet jelentene az állástól való eleséstől. A pozitív hozzáállás azonban ez esetben is gyümölcsözőbb lehet, a tesztek elutasítása, az azzal kapcsolatos félelmek, és a képességek alábecsülése biztosan nem hozzák meg a várt eredményt. Noha egyre kényelmesebb és rugalmasabb megoldásokat kínálnak a cégek a jelöltek számára a tesztelés módját illetően, a pályázók ráfordított energiája valamint ideje így is elég nagy lehet, ha többkörös interjúkon túl még további kompetenciamérésekre is el kell látogatniuk a potenciális munkaadójukhoz, vagy annak képviselőjéhez. Mindez ráadásul egyáltalán nem jelent garanciát a biztos állásra. A tesztelés nagy előnye lehet azonban, hogy a kiválasztási procedúra lezártával - eredménytől függetlenül - egyes esetekben a jelentkezőknek lehetősége nyílik átvenni teszteredményeiket és a részletes kiértékelésüket. Ez esetben tanulmányozhatják saját személyiségüket, amely ideális alapja lehet egy alapos önértékelés elvégzésének. Sosem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a validitást sem, amely azt mutatja, hogy az egyes válaszok mennyire bizonyultak hihetőnek és százalékban kifejezve milyen mértékben tükrözik hitelesen a jelölt személyiségének egy részét vagy egészét.

    Ezenkívül fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a tesztekre adott válaszokat néha befolyásolhatja aktuális érzelmi és egészségi állapotunk, hangulatunk és az egyéb minket érintő külső környezeti tényezők. Nem csoda tehát, hogyha nem vagyunk épp csúcsformában, teszteredményeink sem feltétlenül a legjobb képet festik rólunk. Azonban a legtöbb válasz inkább az általános attitűdünket firtatja és a kompetencia alapú tesztek ritkán függnek a tesztalany érzelmi helyzetétől.


    Fontos a körültekintés



    Sajnos a toborzás-kiválasztás sokszor egy sürgős folyamat, a megfelelő szakemberre ugyanis legtöbbször már "tegnap szüksége lett volna" a potenciális munkaadóknak, és ezért a mennyiség kerülhet előtérbe a minőséggel szemben. Fontos tudni, hogy a tesztek alkalmazása csak akkor lehet sikeres, ha a betöltendő munkakört jól ismeri a kiválasztási szakember, ezenkívül egyéb olyan tényezőket sem árt megismerni, mint a munkakörnyezet, a kollegák, a felettes személye és a cég értékrendszere.

    A tesztek nem helyettesítik a szakszerű interjúztatást és nem adnak teljeskörű információt a tesztalanyról. A személyes érintkezés mindig fontos szempont a kiválasztásnál, és önmagában is tartalmazhat jelentős információkat a jelöltről. Nem jó megoldás, ha különböző munkakörök esetében teszt-panelt alkalmazunk, figyelmen kívül hagyva a betöltendő állás sajátosságait. Azt is meg kell határoznunk, hogy az interjú alkalmával, mely kompetenciákat nem tudjuk mérni, amelyek azonban elengedhetetlenül fontosak lehetnek a pályázó esetleges beválására nézve.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

    A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

    Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

    2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

    Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

    Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk