kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 6 hónapja

Itt a kompetencia alapú kiválasztás: az érzelmi intelligencia a középpontban

A munkaerőpiac gyorsan változik. A technológiai fejlődés, a gazdasági válságok és a társadalmi változások mind hatással vannak arra, hogy milyen készségek és kompetenciákra van szükség a jövőben. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan lesznek jövőbiztosak a kollégák? Az EQ kiemelkedik a fontossági sorrendből. Többek között ez derült ki, a HVG Future of Recruitment konferencián, ahol nem maradhatott ki a Z generáció toborzása és a munkavállalói élmény sem a témák közül.

A jövő munkavállalóinak képességei és kompetenciái az egyik legfontosabb téma a modern toborzás szempontjából. A Skill Focused Hiring (kompetencia alapú kiválasztás) egy olyan megközelítés, amely az egyén készségeire és képességeire összpontosít a toborzási folyamat során. Azt vizsgálja, hogy egy jelölt mennyire alkalmas egy adott pozícióra, figyelembe véve a szükséges kompetenciákat és készségeket.

EQ alapú kiválasztás

A Skill Focused Hiring megközelítés egy olyan módszer, amely az EQ (érzelmi intelligencia) alapú kiválasztást ösztönzi. Az EQ magában foglalja az érzelmi tudatosságot, az érzelmi szabályozást és az empátiát. Ezek azok a készségek, amelyek a modern munkavilágban egyre fontosabbá válnak – hangsúlyozta Fodor Luca, a Profiles International Hungary szervezetfejlesztő tanácsadója és kompetenciafejlesztő trénere illetve Kurbucz Márk Management Consultant a konferencia egyik előadásában.

A szakemberek különösen fontosnak tartják az EQ alapú megközelítést a toborzásban. Mint ahogy azt kiemelték, a jövő munkaerőpiacán a technológiai trendek és a gazdasági változások mellett az érzelmi intelligencia is kulcsfontosságú. Az EQ segít a munkavállalóknak jobban megérteni önmagukat és másokat, valamint hatékonyabban kezelni az érzelmeiket a munkahelyi környezetben.

Jövőbiztos kollégák

Az "Jövő Munkahelyeinek Felmérése 2023" elnevezésű kutatás, amit az év elején készítettek, rávilágított arra, hogy a jövő munkaerőpiacán milyen készségekre van szükség. A kutatásban összesen 803 vállalat volt érintett, és több mint 11,3 millió munkavállaló vett részt a felmérésben világszerte. A kutatás során vizsgálták a technológiai trendeket, valamint azt, hogy milyen készségekre van szükség a jövőbiztos kollégáknak.

Az egyik legfontosabb megállapítás az volt, hogy a VUCA világban (gyorsan változó, bizonytalan, bonyolult, kiszámíthatatlan) élünk, és a jövő munkavállalóinak siker kritériuma a stabilitás biztosítása mellett a változékonysághoz való alkalmazkodás képessége lesz. Ennek megfelelően az alábbi készségekre van szükség:

Érzelmi Intelligencia (EQ): A munkavállalók képesek legyenek megérteni és kezelni az érzelmeiket, valamint hatékonyan kommunikálni és együttműködni másokkal.

Problémamegoldás és kreativitás: A változó környezetben képesek legyenek új megoldásokat találni és kreatív módon megközelíteni a problémákat.

Digitális Készségek: A technológia és digitális eszközök használatának képessége az alapvető.

Változékonyság és rugalmasság: A változásokhoz való alkalmazkodás és a rugalmasság az egyik kulcsfontosságú készség.

Szociális kompetenciák: A munkavállalók legyenek képesek hatékonyan együttműködni másokkal, szociális hálózatokat építeni és kapcsolatokat kezelni.

Tanulás és fejlődés: Az önéletrajzban azok a képességek is szerepeljenek, amelyek azt mutatják, hogy a jelölt hajlandó továbbképezni magát és fejlődni.

Skill Focused Hiring: hogyan működik?

A Skill Focused Hiring egy többlépcsős folyamat, amely a következő lépéseket tartalmazza:

Készségek meghatározása: Az első lépés az adott pozícióhoz szükséges készségek és kompetenciák meghatározása. Ez a vállalat HR és munkaköri leírások által történik, és a korábbi szokásoktól eltérően az érzelmi intelligenciát is figyelembe veszi.

Jelöltek értékelése: A jelöltek nem csak a hagyományos interjúk során, hanem szimulációk, tesztek és feladatok segítségével is értékelhetők. Az érzelmi intelligencia is beépül az értékelési kritériumokba.

Mérhető értékelési kritériumok: Az értékelés során használt kritériumok mérhetők és objektívek legyenek. Például az érzelmi intelligencia értékelésére kifejlesztett tesztek és skálák alkalmazhatók.

Végső döntés: A jelöltek készségei alapján hozzák meg a végső döntést. Az EQ tesztek és értékelések szerepe itt kiemelten fontos.

Beléptetés és fejlesztés: Az új munkavállalók számára lehetőséget biztosítanak az érzelmi intelligencia és a más készségek továbbfejlesztésére. Ehhez tréningek és fejlesztési programok állnak rendelkezésre.

Skill Focused Hiring előnyei

A Skill Focused Hiring több előnnyel jár a hagyományos toborzási módszerekhez képest:

Jobb illeszkedés: A készségek és kompetenciák alapján történő kiválasztás révén a munkavállalókhoz jobban passzolnak az adott munkakörök.

Növeli az érzelmi intelligenciát: Az érzelmi intelligencia fejlesztése az érintett munkavállalók számára hosszú távon előnyös, mivel javítja a konfliktuskezelési képességeket és az együttműködést.

Nagyobb hangsúly a korábbi eredményeken: A korábbi készségek és eredmények alapján történő kiválasztás nagyobb valószínűséggel eredményez olyan munkavállalókat, akik hozzá tudnak járulni a cég sikereihez.

Rugalmasabb munkavállalók: Az olyan készségek, mint a problémamegoldás és a változásra való képesség, lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy könnyebben alkalmazkodjanak a változó munkakörülményekhez.

A készségekre, képességekre fókuszáló toborzás segít a vállalatoknak olyan munkavállalókat találni és megtartani, akik képesek alkalmazkodni és hozzájárulni a cég sikeréhez. Érdemes a vállalatoknak átgondolni, milyen előnyei lehetnek a Skill Focused Hiringnek és a saját kiválasztási folyamatukat ehhez igazítani annak érdekében, hogy megfeleljenek a jövő kihívásainak – hangsúlyozták a szakemberek.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Itt a kompetencia alapú kiválasztás: az érzelmi intelligencia a középpontban
2. oldal - Mit akar a Z generáció? Gyakorlatias válaszok a pályakezdőkkel kapcsolatos legfontosabb kihívásokra

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk