kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 16 éve

A rémes interjúztató öt típusa

Egy állásinterjún általában mindenki a szakmai kérdésektől fél, pedig van annál félelmetesebb is: egy kellemetlen személyiséggel rendelkező interjúztató sokkal jobban képes megkeseríteni a pályázó dolgát. Van olyan toborzó, aki mindenről beszél, csak az állásról nem, valamelyik gyorsan lezavarja az interjút, nehogy konfrontálódjon a jelölttel, más mély hallgatásba burkolózik, és akad olyan, aki egyszerűen csak nem figyel a mondandónkra.

images

Az álláskeresésnek is megvan a maga szépsége: egy idő után rutinos állásvadászként már minden kérdésre tudjuk a helyes választ, megnyerő mosolyunkkal pedig lefegyverzünk bármilyen otromba mondatkezdeményt. Időnként azonban ez sem elég, különösen, ha szembetalálkozunk egy olyan interjúztatóval, aki mindent megtesz azért, hogy tönkretegye alkalmi fellépésünket.

Az állásinterjúra igyekvők általában olyannyira koncentrálnak a lehetséges kérdések helyes megválaszolására, hogy fel sem merül bennük, magának az interjúztatónak a személye teszi majd próbára őket. A Carrierbuilder.com ezért összeszedte a toborzók öt legrosszabb típusát, hogy megmutassa, milyen taktikával lehet őket a legegyszerűbben leszerelni.


A zöldfülű



A pályakezdő HR-es vélhetően idegesebb, mint maga az álláskereső. Tapasztalatlanságát mániákus szervezettséggel próbálja pótolni: halomban állnak ölében az akták, hogy az önéletrajzok mellett minden interjúkérdés a keze ügyében legyen. Ebből fakadóan nem érdeklik a személyes részletek, csak az foglalkoztatja, megkapja-e a válaszokat a precízen kimunkált kérdéseire, hogy aztán újabbakat olvashasson föl a jegyzeteiből.

Ebben a helyzetben a legjobb, amit tehetünk, ha nem zavarjuk meg gondolataiban, sodrodjunk az árral, s igyekezzünk minél több, szigorúan szakmai választ adni. A személyiségünkből ne adjunk ízelítőt, gyakorlatlansága folytán úgysem fogja lejegyezni.


A hallgatag



Egynémely HR-es meglepően szűkszavú tud lenni, amiből egyenesen következik, hogy ilyenkor nekünk kell kitölteni a beszélgetés üresjáratait. Igaz, ez nem feltétlenül baj, tekintve, hogy annál több időnk marad fitogtatni szakmai hozzáértésünket; a szótlanságból adódóan az állásról viszont csak keveset tudhatunk meg.

Ilyenkor meg se próbáljuk megnyitni az interjúztatót, hiszen vélhetően ő egyszerűen ilyen típus, s zaklatásnak venné, ha folyamatosan beszédre késztetnénk. A legjobb, ha más forrásból próbálunk mélyebb ismereteket szerezni a cégről: ennek érdekében beszédbe elegyedhetünk a recepcióssal, a büfébe látogató munkatársakkal.


A szószátyár



A szószátyár az egyik legidegesítőbb figura, interjúit ugyanis végeláthatatlan hosszúságú elbeszéléseivel tarkítja, részletesen beszámolva napi ügyeiről vagy például afrikai körútjáról. A legalább kétórás magánszámaiból ráadásul alig jut idő az adott pozícióról beszélni, így nekünk sem ad sok esélyt megtudni, vajon érdemes-e pályázni az állásra.

Akinek van elég energiája hozzá, a maga javára is fordíthatja a bőbeszédűséget: csapongó gondolataiból kideríthetjük, mi érdekli az életben, s ügyes átkötésekkel vagy akár apró történetekkel megkedveltethetjük vele magunkat. Különösen, mivel feltehetően szakmailag már átmentünk a rostán (elvégre behívtak), s már csak a személyiségpróbán kell bizonyítanunk rátermettségünket.


A figyelmetlen



Előfordul, hogy a HR-est aznap annyi munkával támadják le a munkatársai, hogy képtelen ránk koncentrálni, interjú közben folyamatosan telefonál, s az ajtón keresztül kiabál ki munkatársainak ügyintézés céljából. Jobbik esetben ilyenkor mondandónk csupán süket fülekre talál, rosszabbik esetben azonban megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor leendő munkaadónk ránk se hederítve SMS-t pötyög vagy e-mailt vizslat laptopján.

Ebben az esetben egyet tehetünk: kérjünk új időpontot, hátha tényleg összeesküdtek ellene az istenek, ha azonban másodjára is előfordul, jobb ha rögvest ajtót mutatunk magunknak.


A hajcsár



Megesik, hogy a leendő munkáltatóval - első látásra - tulajdonképpen semmi baj sincsen, korrekt módon elmondja, milyen pozíciót, munkakörülményeket kínál, s még annak anyagi vonzatait sem szégyelli senki előtt. A teendők felsorolásakor azonban kiderül, nem egy emberre van szabva a munka, vagy legalábbis lehetetlen megúszni őket estébe, hétvégébe hajló túlórázás nélkül.

Ilyen esetben nem érdemes felcsattanni a sok feladat láttán, értékelni kell az őszinteségét, hiszen meglehetősen ritka az, hogy nyíltan beszéljen túlórákról egy cég. Udvariasan köszönjük meg a lehetőséget, s kutassunk inkább egy stresszmentesebb állás után.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk