Megjelent: 13 éve

A vasárnapi munka ellen kampányol a KDNP

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat felmérései szerint Európában hazánkban dolgoznak a legtöbben a hét utolsó napján. Rendszeresen közel félmillió, alkalmanként pedig, megközelítőleg egymillió munkavállaló robotol a megélhetésért vasárnap, a kereskedelem és a vendéglátóipar munkarendjének következményeként.

Magyarországon a többi országhoz képest is rendkívül liberálisnak számít a vasárnapi munka és a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó szabályozás. A vasárnapi munkát a Munka törvénykönyve, a hét utolsó napján történő nyitva tartást, pedig a kereskedelmi törvény szabályozza, amely szerint e napon korlátlanul nyitva tarthatnak a boltok.

A Kereszténydemokrata Néppárt az őszi ülésszakban kezdeményezni fogja a vasárnapra vonatkozó jogszabályok módosítását. A párt célja, hogy a vasárnap ismét munkaszüneti nap legyen, hogy több idő jusson a családra, kikapcsolódásra, aki pedig vallásos, az gyakorolhassa azt a hét utolsó napján. A KDNP szerint egyébként is veszteséges a vasárnapi nyitva tartás, mivel a Gfk. Piackutató Intézet adatai alapján a heti teljes kiskereskedelmi forgalomnak mindössze négy százalékát teszi ki a hét utolsó napja.

Ezzel szemben Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kevesebb üzlet nyitva tartásából következő vásárlóösztönző erőt, valamint az e napon befolyó átlagos napi bevétel 30 százalékát, illetve az ebből származó 400 milliárdos többletbevételét hangsúlyozta ki.

Hardy Mihály, a Tesco szóvivője úgy vélekedett, az üzletközpontok vasárnapi bezárása létszámleépítéssel járna, mivel nagyon sok bevásárlóközpont és hipermarket beruházási terve tartalmazza a vasárnapi nyitva tartást. Saját felméréseik szerint a vásárlók több mint 80 százaléka tartja fontosnak az üzlet vasárnapi nyitva tartását.

Forrás: Népszabadság, gondola.hu, ma.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter