Megjelent: 2 éve

Ajándékutalvány: konkrét termékekre
Az ajándékutalvány az egyes meghatározott juttatások kategóriájában található évente egyszer a minimálbér értékéig. Körülhatárolt termékkörre (például könyv, műszaki cikk, üzemanyag stb.) érvényeset lehet kedvező adózással nyújtani, az általánosan beváltható nem fog kedvezően adózni (például egy áruházláncban felhasználható termékkörök megadása nélkül kibocsátott utalvány).

Cégtelefon: adózik a magán célú használat

A cégtelefon kedvező adózásához szükséges, hogy valamilyen mértékben a munkavégzéshez szükséges legyen. Azonban elég, ha az elérhetőség fontosságával indokoljuk. Magáncélú használatra viszont adókötelezettség keletkezik. Két módszer lehetséges ennek rendezésére: részletes számlalista alapján megkérjük a dolgozót, jelölje be a magán célúakat, az előfizetés fix költségét pedig arányosítjuk. Ennél jóval egyszerűbb, ha számolgatás nélkül a számla értékének 20 százalékát minősítjük magánhasználatnak. A munkáltató ezt a költséget vagy leadózza, vagy a munkavállalóval megtérítteti.

Óvodai számla: már szólhat a szülő (munkavállaló) nevére

Adómentes juttatás a gyerekek bölcsődei és óvodai költségeinek, étkezésének térítése. Már nem szükséges, hogy a munkaadó nevére szóljon a számla, amellett természetesen céges bölcsődére és óvodára is vonatkozik az adómentesség.

Kultúra, sport: adómentesek, de...

Érdemes résen lenni, ha egy cég a sportrendezvényre vagy kulturális eseményre ad belépőt, bérletet. Mindkettő a minimálbér összegéig adómentesen adható és személyenként számítandó. Lehet jegy vagy bérlet, de utalvány nem. Csak olyan sporteseményre érvényes az adómentesség, ami a sporttörvényben szerepel (e-sportra nem). A magyarországi rendezésűek mellett külföldiek is elszámolhatóak, de csak akkor, ha van azon magyar induló. Tehát egy barcelonai Espanyol-Ferencváros futballmeccs az Európa-ligában igen, de egy németországi Formula 1-es futam már nem.

Kulturális szolgáltatásnál fontos, hogy élő szereplős esemény legyen, például fesztivál, koncert, múzeumi, színházi, könyvtári belépő, bérlet, ám a mozijegy nem. Nincs területi korlátozás, tehát a milánói Scala belépője is adható adómentesen. Mi a helyzet az állatkerttel? A NAV képviselője azt mondta, hogy a Fővárosi Állatkert elszámolható, ám kisebb vidéki állatkertek valószínűleg nem. Feltétel ugyanis, hogy legyen valamilyen kulturális program, ismeretterjesztő szolgáltatása az intézménynek.

A Berlin Card nem számolható el

Fata László megjegyezte , hogy nem lehet az adómentes juttatásba beleszámítani a Párizs-, Róma- vagy Berlin-kártyákat sem. Ugyan múzeumokba, kiállítóhelyekre is belépést biztosítanak, ám több szolgáltatás igénybevételére jogosítanak - közösségi közlekedés, kedvezményes termék- vagy szolgáltatásvásárlás.

Adható-e autómegosztó szolgáltatás (MOL Limo, GreenGo) juttatásként?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján nem kell adót fizetnie a munkáltatóknak a munkavállalóik részére biztosított cégautó magánhasználata után.

Korábban azt gondolhattuk, hogy ez a juttatás csak egy kisebb munkavállalói kört érinthet, hiszen egy-egy cégautó biztosítása magasabb költséggel járt.

Ez a szabály azonban érvényes lehet az autómegosztó szolgáltatásokra is. A perc alapon bérelt személygépkocsik adózása is ugyanolyan kedvező, mintha hosszabb időre, magasabb költséggel nyújtana autót a munkáltató. Így az alacsonyabb költségű adómentes juttatás akár nagyobb munkavállalói kör számára is értékes lehet.

Fata László juttatási szakértő a szolgáltatókkal együttműködve már azon dolgozik, hogyan illeszthető ez az adómentes juttatás egy dolgozói választásra épülő cafeteria rendszer kínálatába.

A leggyakoribb juttatások és adóterheik 2020-ban

Adómentes (0%)


Sportrendezvényekre szóló belépő, bérlet
Kulturális rendezvényekre szóló belépő, bérlet
Óvodai, bölcsődei ellátás
Munkába járás
Számítógép-használat
Cégautó-használat

Béren kívüli juttatás (32,5%)


SZÉP-kártya (a keret felett: 38,35%)
Vendéglátás:150 000 Ft / év
Szabadidő: 75 000 Ft / év
Szálláshely: 225 000 Ft / év

Egyes meghatározott juttatás (38,35%)


A SZÉP-kártya kereten felüli része
Csekély értékű ajándék
Célzott szolgáltatásba befizetett összeg
Rendezvény költségei
Cégtelefon-használat

Jövedelemként adózó juttatás (78,95%)


Azok a juttatások, melyek nem szerepelnek kedvezménnyel az adótörvényekben jövedelemként adóznak 2020-ban is.Ide tartozhat többet közt a korábban népszerű helyi bérlet, iskolakezdési támogatás stb.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Adható-e adómentesen állatkerti belépő? - cafeteria trendek 2020-ra
2. oldal - Ajándékutalvány: konkrét termékekre
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eddig 35 milliárd forintba került a cafetériarendszer államosítása

Az Edenred után a Sodexo is pert nyert a magyar állam ellen, így 25 milliárd forint kártérítésre jogosult. Teljes cikk

Céges autó: adózás

Korábbi cikkeinkben számos szempontot megvizsgáltunk már a céges autók kiválasztása, a pénzügyi konstrukciók közötti döntés illetve a juttatási... Teljes cikk

Ezért csökkentek a SZÉP-kártya egyenlegek a veszélyhelyzet ellenére is

Március 27-én jelent meg a rendelet, amely újra megtiltja a lejárt SZÉP-kártyás egyenlegekre a díjfelszámítást március 28-tól egészen a... Teljes cikk