Megjelent: 4 éve

Aggódnak állásukért a Zala Volán dolgozói

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete (ZVSZSZ) elutasítja a munkáltató ezen szándékát. Az érdekvédők úgy látják, beláthatatlan bonyodalmakat generál a bérelszámolási, a könyvelési és egyéb pénzügyi folyamatok kiszervezése.

images

images

Idén március végéig döntés születik a Közlekedési Központok humán és gazdasági területeinek kiszervezéséről. A kiszervezés Volán-portfólióban a szellemi állomány 8-10 százalékát is érintheti, nem véletlen, hogy a két szakszervezet félti a munkahelyeket.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete (ZVSZSZ) elutasítja ezt a szándékot, mert miként fogalmaznak közleményükben, szakmaspecifikus munkafolyamatok kiszervezéséről van szó.

"A munkavállalói állomány mintegy felét kitevő autóbuszvezetők bérszerkezete rendkívül összetett, rétegzett, bérszámfejtésük bonyolult, gyakran nagy tapasztalatú bérelszámoló munkatársaknak is feladja a leckét."Az érdekvédők ezért is tartják érthetetlennek és elfogadhatatlannak ezt a szándékot.

Úgy vélik, aggodalmaikat megalapozza a közszférában bevezetett centralizált bérszámfejtő programok hibás működése. A zalai érdekvédők kevésbé tartják megmagyarázhatónak az elképzelést, ezért gazdasági érdekcsoportok lobbi tevékenységét vélik kitapinthatónak a háttérben.

Ugyancsak nemtetszéssel fogadják azt a tendenciát a munkavállalók, hogy még a 2017.évi piacnyitás előtt "zöld lámpát kapott" a jövedelmező járatok alvállalkozásba adása. A ZVDDSZ és a ZVSZSZ kihangsúlyozza, hogy a kiszervezésekkel és az alvállalkozások bevonásával fennáll az a veszélyforrás, hogy "atomjaira hullhatnak" a nagy erőfeszítések árán életre hívott Közlekedési Központok.

A zalai érdekvédők választ kérnek a szándék alakulásáról, erről az alágazati szakszervezetek és a döntéshozók mielőbbi érdemi egyeztetését szorgalmazzák.

A közleményükben azt is kihangsúlyozták, hogy a bértárgyalások harmadik fordulóját követően is még mindig csak 1 százalékos bérkiajánlással élt a Munkaadói Szövetség. "Mindez előrevetíti annak a valószínűségét, hogy az állam a piacnyitással jelentősen csökkenteni kívánja a szerepét a közúti közösségi közlekedésben" - áll a szakszervezetek közleményében.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter