Megjelent: 6 éve

Aggódnak állásukért a Zala Volán dolgozói

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete (ZVSZSZ) elutasítja a munkáltató ezen szándékát. Az érdekvédők úgy látják, beláthatatlan bonyodalmakat generál a bérelszámolási, a könyvelési és egyéb pénzügyi folyamatok kiszervezése.

images

images

Idén március végéig döntés születik a Közlekedési Központok humán és gazdasági területeinek kiszervezéséről. A kiszervezés Volán-portfólióban a szellemi állomány 8-10 százalékát is érintheti, nem véletlen, hogy a két szakszervezet félti a munkahelyeket.

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete (ZVSZSZ) elutasítja ezt a szándékot, mert miként fogalmaznak közleményükben, szakmaspecifikus munkafolyamatok kiszervezéséről van szó.

"A munkavállalói állomány mintegy felét kitevő autóbuszvezetők bérszerkezete rendkívül összetett, rétegzett, bérszámfejtésük bonyolult, gyakran nagy tapasztalatú bérelszámoló munkatársaknak is feladja a leckét."Az érdekvédők ezért is tartják érthetetlennek és elfogadhatatlannak ezt a szándékot.

Úgy vélik, aggodalmaikat megalapozza a közszférában bevezetett centralizált bérszámfejtő programok hibás működése. A zalai érdekvédők kevésbé tartják megmagyarázhatónak az elképzelést, ezért gazdasági érdekcsoportok lobbi tevékenységét vélik kitapinthatónak a háttérben.

Ugyancsak nemtetszéssel fogadják azt a tendenciát a munkavállalók, hogy még a 2017.évi piacnyitás előtt "zöld lámpát kapott" a jövedelmező járatok alvállalkozásba adása. A ZVDDSZ és a ZVSZSZ kihangsúlyozza, hogy a kiszervezésekkel és az alvállalkozások bevonásával fennáll az a veszélyforrás, hogy "atomjaira hullhatnak" a nagy erőfeszítések árán életre hívott Közlekedési Központok.

A zalai érdekvédők választ kérnek a szándék alakulásáról, erről az alágazati szakszervezetek és a döntéshozók mielőbbi érdemi egyeztetését szorgalmazzák.

A közleményükben azt is kihangsúlyozták, hogy a bértárgyalások harmadik fordulóját követően is még mindig csak 1 százalékos bérkiajánlással élt a Munkaadói Szövetség. "Mindez előrevetíti annak a valószínűségét, hogy az állam a piacnyitással jelentősen csökkenteni kívánja a szerepét a közúti közösségi közlekedésben" - áll a szakszervezetek közleményében.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook