kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

AI a munkahelyen, avagy nem kell félni a mesterséges intelligenciától, meg is lehet szeretni

A mesterséges intelligencia villámgyorsan tört be az életünkbe. Sokan már a vészharangokat is megkongatták és attól tartanak, hogy az AI-eszközök elvehetik a munkájukat. De vajon mennyire jogosak ezek a félelmek és mit tehet a munkavállaló, ha fel akarja venni a verseny a rohamosan fejlődő technológiával?

AI a munkahelyen-

Az elmúlt években, amikor a robotok elveszik az emberek munkáját, és amikor a ChatGPT-hez hasonló AI-eszközök gyorsan elérhetővé váltak, sokan elkezdtek aggódni a jövőjük miatt, és hogy a munkaerőpiacon az elkövetkező években is relevánsak lesznek-e a képességeik – írja a BBC cikke.

Claire hat éve dolgozik PR-osként egy nagy londoni tanácsadó cégnél. A 34 éves nő élvezi a munkáját és jó fizetést kap, de az elmúlt hat hónapban elkezdett aggódni a karrierje jövőjét illetően. Az ok: a mesterséges intelligencia.

"Nem hiszem, hogy az általam végzett munka minőségét egyelőre egy gép fel tudná venni" - mondja Claire, akinek vezetéknevét a munkahelye biztonsága érdekében nem közölték. "Ugyanakkor lenyűgöz, hogy milyen gyorsan vált ilyen kifinomulttá a ChatGPT. Adjunk neki még néhány évet, és abszolút el tudok képzelni egy olyan világot, amelyben egy robot ugyanolyan jól végzi a munkámat, mint én. Belegondolni is rossz, hogy ez mit jelentene a munkámra nézve."

Márciusban a Goldman Sachs közzétett egy jelentést, amely szerint a mesterséges intelligencia 300 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő munkahelyet válthat ki. Tavaly a PwC éves globális munkaerő-felmérése kimutatta, hogy a válaszadók közel egyharmada aggódik amiatt, hogy három éven belül a technológia felváltja a munkakörét.

"Sok kreatív munkakörben dolgozó ember aggódik" - mondja Alys Marshall, egy 29 éves, az Egyesült Királyságban élő szövegíró. "Mindannyian csak abban reménykedünk, hogy az ügyfeleink felismerik majd az értékünket, és a mesterséges intelligencia eszközeinek ára és kényelme helyett az emberi hitelességet választják."

A karrier-trénerek és HR-szakértők szerint bár némi aggodalom jogos lehet, a munkavállalóknak arra kell összpontosítaniuk, amit irányítani tudnak. Ahelyett, hogy pánikba esnének, inkább abba kellene befektetniük, hogy megtanuljanak együtt dolgozni a technológiával. Ha erőforrásként, nem pedig fenyegetésként kezelik a technológiát - teszik hozzá a szakértők -, akkor értékesebbé válnak a potenciális munkaadók számára - és kevésbé fognak szorongani.

Félelem az ismeretlentől

Egyesek úgy érzik, hogy túl gyorsan robbantak be a mindennapjainkba a generatív AI-eszközök,ami folyamatos bizonytalanságot okoz a munkavállalók számára. Carolyn Montrose, a New York-i Columbia Egyetem karriertanácsadója és előadója elismeri, hogy a technológiai innováció és változás üteme ijesztő lehet. "Normális, hogy szorongással tölt el minket a mesterséges intelligencia hatása, mert nem tudjuk, meddig és hogyan fejlődik" - mondja.

De bármennyire is félelmetes az új technológia, szerinte a munkavállalóknak nem feltétlenül kell egzisztenciális félelmet érezniük. Az emberek maguk dönthetnek arról, hogy mennyire aggódnak: "dönthetnek úgy, hogy szoronganak a mesterséges intelligenciától, vagy megismerik és előnyükre fordítsák".

Egyetért ezzel Scott Likens, a PwC munkatársa, aki a bizalom és a technológia körüli kérdések megértésére szakosodott. "A technológiai fejlődés megmutatta nekünk, hogy képes automatizálni vagy racionalizálni a munkafolyamatokat. A megfelelő készségekkel azonban a munkavállalók képesek fejlődni e fejlesztésekkel párhuzamosan" - mondja. "Ahhoz, hogy a munkavállalók kevésbé szorongjanak az AI gyors térhódítása miatt, meg kell ismerniük a technológiát. Az oktatás és a képzés kulcsfontosságú az alkalmazottak számára, hogy megismerjék az AI-t, és megtudják, miként tudja őket segíteni az új készségek fejlesztésében. Ahelyett, hogy félnek az AI-tól, az alkalmazottaknak meg kell ismerniük a technológiát."

Montrose szerint a múltbeli új fejlesztésekből rengeteg előnyünk származott: szerinte a technológiai változások mindig is kulcsfontosságú összetevői voltak a társadalom fejlődésének. Kiemelte: sokkal hasznosabb lehet, ha pozitívak maradunk és előre tekintünk. "Ha a dolgozók szoronganak ahelyett, hogy a képességeiket fejlesztenék, az többet árt nekik, mint maga az AI" - mondja.

Az ember egyedülálló értéke

Bár a szakértők szerint bizonyos fokú aggodalom jogos, még nem biztos, hogy itt az ideje megnyomni a pánikgombot. Néhány kutatás a közelmúltban kimutatta, hogy túlzóak az emberek félelmei. Eric Dahlin, az amerikai Utah állambeli Brigham Young Egyetem szociológia professzorának 2022. novemberi kutatása kimutatta, hogy a robotok nem csak, hogy nem váltják ki az emberi munkaerőt olyan ütemben, mint azt a legtöbben hiszik, de egyesek azt is tévesen ítélik meg, hogy az automatizálási eszközök milyen ütemben veszik át a munkát. Adatai azt mutatták, hogy a munkavállalók mintegy 14%-a mondta azt, hogy a munkáját robot váltotta fel. De mind azok a munkavállalók, akik már tapasztalták a technológia miatti munkahely-áthelyezést, mind azok, akik nem tapasztalták, hajlamosak voltak túlbecsülni a tendencia ütemét és nagyságát - becsléseik messze eltértek a valóságtól.

"Összességében a robotok térhódításáról alkotott elképzeléseink erősen eltúlzottak. Azok, akik nem vesztették el a munkájukat, körülbelül kétszeresére, azok pedig, akik már elvesztették a munkájukat, körülbelül háromszorosára becsülték túl" - mondta Dahlin a kutatását ismertetve. Bár Dahlin szerint csak azért, mert egy technológia használható valamire, még nem jelenti azt, hogy be is vezetik.

Stefanie Coleman, az EY tanácsadócég üzletágvezetője szintén rámutatott: nem szabad arra számítanunk, hogy a jövő munkaerője "bináris" lesz, vagyis mindig szükség lesz az emberek és a robotok együttes munkájára.

"Az embereknek mindig is szerepük lesz az üzleti életben azáltal, hogy elvégzik azokat a fontos munkákat, amelyeket a robotok nem tudnak. Ez a fajta munka jellemzően veleszületett emberi tulajdonságokat igényel, mint például a kapcsolatépítés, a kreativitás és az érzelmi intelligencia" - mondja.  

Néhány héttel ezelőtt Claire, a PR-alkalmazott úgy döntött, hogy többet szeretne megtudni arról a technológiáról, amely átalakítja az iparágát. Most online tanfolyamok után kutat, amelyeken keresztül reméli, hogy megtanul programozni. "Régebben sok technológiai újítástól megijedtem, ezért egyszerűen figyelmen kívül hagytam, de mindazok alapján, amit látok, ez rossz döntésnek bizonyult. Attól, hogy valamit figyelmen kívül hagyok, biztosan nem fog eltűnni, és lassan kezdem megérteni, hogy ha időt szánok arra, hogy kevésbé legyen ismeretlen, akkor nem lesz olyan ijesztő és akár segíthet is nekem" - mondta.

 

BBC

fotó: pixabay

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk