Megjelent: 7 éve

Aki kérdez: Dr. Szemerédi Katalin

– Dr. Szemerédi Katalin, az EGIS Nyrt. HR-igazgatója ezt nyilatkozta a HR Portálon megjelent portréjában: „A munkavállalóink generációkon átívelő lojalitással, elkötelezett attitűddel rendelkeznek. Tulajdonképpen ezt kell csak modernizálnunk és optimalizálnunk, a mai kornak megfeleltetnünk.” Hogyan, milyen eszközökkel modernizálnak és optimalizálnak, van-e külön eszköztáruk az Y és a szendvics generáció számára?

– Engedjék meg nekem, hogy mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék néhány Egis-kultúra vezérelt gondolatot megosszak Önökkel a témában:

 • 1. Egy 100 éves hagyománnyal, kultúrával és történetiséggel rendelkező cég esetében a generációs kérdés mindig napirenden van. Soha nem volt olyan időszak amikor nem került előtérbe a fiatalok integrációja, a középkorúak motiválása és elkötelezetté tétele, valamint a nyugdíjas korúak tiszteletteljes menedzselése. Ez az Egisben alapvetés, így számomra az, hogy ma ez a kérdés a HR területén kicsit erősebb fókuszban van, örömmel és kíváncsisággal tölt el. Örömmel azért, mert van benchmark tudás megszerzésére lehetőség, kíváncsisággal azért, mert megtudhatom mi hogyan állunk e területen a többiekhez képest. Ez a fajta transzparencia jót tesz a fejlődésnek.

 • 2. Generációs kérdések a munkaerőpiacon mindig is voltak és mindig is lesznek, talán másképpen neveztük őket. Ami miatt ma ez nagyobb súllyal kerül a megoldandó feladatok asztalára, az mindenképpen a technológia vezérelt fejlődéssel együtt járó, társadalmi-kulturális változások eredménye. Az, hogy ma egy teljesen új elvárásokat megjelenítő generáció lép be a munkaerőpiacra, gondolkodásra, innovációra késztet bennünket a stratégiai HR területén.

 • 3. Harmadsorban, pedig fontos elmondanom, hogy mi az Egisben a széleskörű, adaptálható tudást tesszük a készségek egyik legmagasabb polcára, gyógyszeripari, stratégiai és szolgáltatói-operatív feladatkörökben egyaránt. Ezt tekintjük az egyik versenyelőnyünknek. A jó hír, hogy a mai fiatalok és a kérdésben megnevezett szendvics generáció tagjai nálunk rendelkeznek ezzel a képességgel, így nekünk „mindössze” annyi a dolgunk, hogy ezt optimális módon alkalmazzuk és cserébe olyan munkahelyet kínáljunk nekik, amely vonzó, biztonságot és kihívást jelentő a számukra.

  Az eredeti kérdésre válaszolva pedig, ha nagyon rövid szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a mi legkonkrétabb megnyilvánulásunk a dolgozóink irányába az, hogy megbecsüljük és tiszteljük őket. Ebben nincs generációs különbség. Abban viszont igen, hogy egy-egy generációs célcsoport körében ez a fajta felsővezetői gondolkodásmód hogyan nyilvánul meg.

  Mint minden ilyen és hasonló feladat kapcsán azzal kezdjük, hogy beazonosítjuk évről évre az adott generációk számát és igényét. Ez alapján rajzolódik ki a generációs tervünk néhány sarokpontja. Az Y generáció esetén ilyen például az az igény, ami a közösségi sportra, a környezetvédelemre és a látható karrierpályákra vonatkozik. A közösségi sportot itt nálunk a Klubházban és sportparkunkban tudjuk megvalósítani, valamint az üdülőinkben egy-egy tematikus rendezvény keretében. A környezetvédelemre vonatkozó igényt a TESZEDD akcióhoz való csatlakozással elégítjük ki. Dolgozunk az atipikus foglalkoztatási formák megvalósíthatóságának feltételrendszerén és esélyegyenlőségi tervünkben külön foglalkozunk a pályakezdő, a fiatal családos és a nyugdíj közeli generációkkal.

  A szendvics generáció esetén tudjuk, hogy nekik sokkal inkább a család, az egészség és az egyensúlyra való törekvés a fontos. Éppen ezért nekik Családi Napot szervezünk minden telephelyen, biztosítjuk a sport lehetőségét és klasszikus Egis sportegyesületi formában (megszokottság) folyamatos egészségmegőrzéssel kapcsolatos programokat is kínálunk (egészségnap, véradás, orvosi szolgáltatások).

  Természetesen vannak még feladataink az idei évben e kérdés további menedzselésében, de ami folyamatosan motivál bennünket az a sok-sok ötlet és lelkes kolléga, akik szinte mindennap újabb és újabb javaslattal látnak el minket. A HR feladata ezek olyan módon történő szintetizálása, hogy a végén minden újabb irány az Egis-közösség sikerét szolgálja.

  KÉRDÉS:

  Kérdésem Komócsin Laura PCC, Business Coach Kft. ügyvezető, és Mentor Oscar díj zsűrielnökhöz:
  – Mit lát mentoring rendszerek bevezetése során a legnagyobb nyereségnek és a legnehezebben leküzdhető nehézségnek?
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Aki válaszol: Endrei-Kiss Judit

  HR Szubjektív rovatunkban Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdez, miután válaszolt Branyiczki Imre, az EPAM... Teljes cikk

  Aki kérdez: Branyiczki Imre

  HR Szubjektív rovatunkban Branyiczki Imre, az EPAM Systems Kft. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője... Teljes cikk

  Aki kérdez: Szabó Zsuzsanna

  HR Szubjektív rovatunkban Szabó Zsuzsanna, a Transferwise HR vezetője kérdez, miután válaszolt Hegedűs László, a BlackRock HR vezetőjének... Teljes cikk