Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hónapja

Aki kimarad lemarad? A női egyenjogúság illúzió vagy küszöbön álló valóság?

Az Európai Unióba megérkezett az úgynevezett női kvóta, amelyet 2026 júliusáig a tagországok szabályozási rendszerébe is át kell ültetni. Milyen folyamatokat indíthat el mindez a munka világában és az otthonokban? Képes-e egy rendelet felülírni több száz vagy akár ezer év gyakorlatát és berögződéseit? Létezik-e egyáltalán egyenlőtlenség a nők és férfiak között, vagy egyszerűen a legalkalmasabbak kerülnek vezetői pozícióba és ők történetesen férfiak? Érzékeny témát feszegetnek az Ember és szervezet című podcast sorozatunk legújabb adásának vendégei, Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR igazgatója, Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapító-vezetője és Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője.

A női kvóta pontosan azt jelenti, hogy a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok esetében a felsővezetés 40%-át, míg az összes vezetői poszt 33%-át nők kell, hogy betöltsék. Az AGORA Intézet és lapunk közös podcastjának meghívottai nem csupán az EU-s átlagtól messze elmaradó jelenlegi magyarországi helyzetet, a tennivalókat, de a mélyben húzódó okokat és előítéleteket is igyekeznek feltárni. Mindemellett mesélnek arról, hogy őket milyen megkülönböztetések érték, hogyan élik meg nőként és női vezetőként a férfiak dominálta üzleti, munkaerőpiaci világot.

A cikk végén hallgathatja meg a teljes beszélgetést.

Ignorálás, bántó viccek és lelkifurdalás

Felsővezetőként számtalanszor előfordult velem, hogy a férfi üzleti partnerek egy-egy kérdésfeltevéskor nem tőlem vártak választ, hanem alacsonyabb beosztású férfi kollégámtól, az interjúk során pedig szakmai kérdések helyett rendre a háztartási teendőimet, nyaralási szokásaimat firtatták az újságírók - meséli Heal Edina, a női egyenjogúság témáját zászlajára tűző Egyenlítő Alapítvány alapító-vezetője.

Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR igazgatója elárulja, hosszú évek után jutott el oda, hogy a vezetői meetingeken már nem kell bántó, női témájú vicceket hallgatnia, de az is sok időbe telt, míg elhitte magáról, nő létére ő is lehet kiváló vezető.

Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője, senior tanácsadó rámutat, hogy férfiaknál szinte sosem tapasztalható lelkifurdalás amiatt, mert a munkájuk nem engedi, hogy elég időt töltsenek a gyermekeikkel, míg az anyáknál igen gyakori az efelett érzett bűntudat. Hangsúlyozza azt is, hogy tanácsadóként kiemelt feladata a női vezetők megerősítése önbizalmukban, önértékelésükben, vezetői identitásukban. 

Múltban ragadt kkv-k

A beszélgetésben a nők helyzetével kapcsolatban számos adat és történet elhangzik, megtudjuk például, hogy kelet-európai szinten is lemaradásban vagyunk a női vezetők számát tekintve. Kaiser Eszter pedig a kkv-k körében szerzett tapasztalatairól beszámolva megosztja, hogy a közelmúltban egy program keretében 174 kis-és középvállalattal dolgoztak együtt, és csupán 10 százalékban találkoztak női ügyvezetővel.

Heal Edina hozzáteszi, hogy tartalmilag ugyanazzal az önéletrajzzal egy férfinak 24%-kal nagyobb esélye van elnyerni egy adott állást mint egy nőnek, és természetesen magasabb fizetést is kap ugyanazért a munkáért. Az Egyenlítő Alapítvány vezetője hangsúlyozza, hogy a diszkriminatív döntéseket nem feltétlenül a rosszindulat, sokkal inkább a berögződések, a női vezetői minta hiánya vezérlik.

Heal Edina, Egyenlítő Alapítvány

Heal Edina

Szigeti Barbara kiemeli, hogy a Tesconál többek között azért jobbak a sokszínűségi arányok a hazai átlagnál, mert az angol anyacég komoly támogatást nyújt e tekintetben, legyen szó vezetői kinevezésekről vagy éppen a női menopauza programról. Náluk globális szinten hat munkacsoport foglalkozik az egyenjogúság, a sokszínűség, a befogadás kérdéseivel és projektjeivel. Szeretnének jó példával elöl járni, miközben persze bőven van még tennivaló náluk is.

Válási szegénység és kimaradt évek

Sok múlik a szervezti kultúrán - állítja Szigeti Barbara, lényeges, hogy fel lehet-e vállalni az adott munkahelyen azt, ha valaki 16 óra után már nem akar egyeztetéseket vállalni, mert a gyerekekért megy az óvodába, iskolába. Ehhez kötődően a téma egyik alapvető aspektusa is szóba kerül: a világon sehol sem maradnak olyan sokáig otthon a kicsikkel az édesanyák, mint hazánkban. Ami abban a távlatban vizsgálva, hogy a házasságok fele válással végződik, amelyet követően az anyáknak 3-6 év kiesés után végül sok esetben egyedül, vagy szinte egyedül, kifejezetten szegénységben élve kell előteremteni a gyermeknevelés költségeit, különösen átgondolandó felvetés. A több évnyi munkától távol töltött idő ugyanis törést jelent a karrierépítésben és alaposan kitolja a vezetővé válás korhatárát.

Szigeti Barbara, Tesco

Szigeti Barbara

Üzleti érdek a változás

A beszélgetésből az is kiderül, hogy nem csupán emberbaráti szempontok vezérlik azokat a szervezeteket, amelyek figyelnek a sokszínűségre, hiszen számos kutatás bizonyította, hogy a diverz csapatok sokkal eredményesebbek, nyereségesebbek, mint homogén társaik. Tehát az üzleti érdekek is a változást, az egyenjogúsítást diktálják, ami nagyban segíti a folyamatot, hiszen a fennálló rendszerek megváltoztatáshoz anyagi erőforrás is szükséges.

Az adás vendégei egyetértenek abban, hogy a reformokat nem a férfiakkal szemben, hanem velük együtt kell végigvinni, a változás szükségességét pedig az „erősebbik” nem képviselői közül is egyre többen belátják. Nem utolsósorban azért, mert a 21. századi körülmények már más vezetői kvalitásokat kívánnak meg, mint a történelmi időké. Hatalmas szerepet kapnak a nőknek tulajdonított készségek, mint az empátia, az együttműködési képesség, a rugalmas döntéshozatal és kommunikáció. Jó látni - fogalmaz Kaiser Eszter -, hogy egyre több férfi rendelkezik ezekkel a készségekkel, és használja is azokat.

Kaiser Eszter, Agora Intézet

Kaiser Eszter

Mindemellett az újabb generációk férfitagjai maguk is több szabadságot, családra fordított időt igényelnek, és nem csupán a munkában akarnak helytállni, de szeretnék látni és megélni, ahogy felnőnek a gyermekeik.

Egyéni felelősség kontra rendeleti szabályozás

Kaiser Eszter a nők határainak meghúzásában az egyéni felelősség szerepét hangsúlyozza, szerinte a változás az otthonokban, a családi munkamegosztásnál kezdődik, arra biztatja az anyákat, feleségeket, hogy kommunikálják szükségleteiket. Heal Edina ezzel szemben a döntéshozók felelősségét emeli ki, Szigeti Barbara pedig a női elnyomás munkaerőpiacin túli, tágabb földrajzi dimenziókban felmerülő aspektusaira is felhívja a figyelmet. 

És min változtatnának vendégeink, ha most azonnal tehetnének valamit a női egyenjogúság érdekében? Hallgassa meg a teljes beszélgetést, többek között ez is kiderül: Aki kimarad lemarad? A női egyenjogúság illúzió vagy küszöbön álló valóság?

Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik képzésekkel, a cég tanácsadói és trénerei többek között vezetőfejlesztést, szervezetfejlesztést, soft skills tréningeket, projektmenedzsment képzést is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatnak, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvöznek a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységük továbbá az egyéni eredményességet növelő tréningek, szervezeti életciklus fejlesztése, kommunikációs tréningek vezetőknek, vagy a vállalati stratégia alkotás, melyekhez pályázati formában is teljes körű segítséget nyújtanak.

Nyitóképen (b-j): Soós Andrea, Szigeti Barbara, Kaiser Eszter, Heal Edina

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Zeneszerzőből lett természetfilmes: karrierváltás podcastunkban Szendőfi Balázs

„Amint a természetfilmes pályára léptem, minden magától történt. Mintha egyszer csak a saját utamra találtam volna.” – mondja Szendőfi... Teljes cikk

A dolgozók boldogsága az üzleti siker titka? A szervezeti wellbeing eszközei

Divatos kifejezés és egyre komolyabb hangsúlyt kap a vállalatok életében a szervezeti wellbeing. Mit is jelent valójában a kifejezés és melyek a... Teljes cikk

Aki a sütik között találta meg álmai munkáját: podcastunkban Szilágyi Nóra, Street Kitchen

„Nem baj az, ha nem tudja az ember, hogy mit akar csinálni. Az a lényeg, hogy mindig valamit csinálj" - ad útravalót Karrierváltás és Sabbatical... Teljes cikk