Megjelent: 3 éve

Átszervezik a cégemet, nem akarok átmenni az új szervezetbe, mit tehetek?

Kérdésem az lenne, hogy a cégem ahol megszakítás nélkül 40 éve dolgozom, most az egységemet kisorolja Leányvállalati ZRT-nek. 3 és fél évem van az öregségi nyugdíjba menetelig, összesen visszaigazolt munkaviszonyom 46 év és ha mód nyílna rá, szeretnék kilépni, illetve az új leányvállalati egységbe nem átmenni. Van arra mód, - méltányosság...., egyéb, ... - hogy végkielégítéssel eljöhessek, illetve milyen módon kell felmondanom, hogy hátrány ne érjen?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Ilyen hosszú munkaviszony esetén Önnek a maximális végkielégítés jár, ami az Mt.77.§ (3) (f) bekezdése alapján 6 havi távolléti díj. Kollektív szerződésük nincsen ? Ott esetleg még magasabb mérték is meg lehet határozva. Arra azonban nagyon kell vigyázni, nehogy elveszítse a végkielégítésre való jogosultságát. Nézzük tehát meg, hogy mikor jár a végkielégítés, és hogy hogyan lehet elveszíteni.

Végkielégítés a munka törvénykönyve 77.§-a alapján akkor jár, ha a munkaviszonya a munkáltató felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése okán szűnik meg. Jár még abban az esetben is, ha a munkáltató jogutódlás esetén kikerül az Mt. hatálya alól. Ez ritka. Ebből viszont látható, hogy alapvetően akkor jogosult végkielégítésre, amennyiben a munkáltató mond Önnek fel és nem fordítva. Nem jár ugyanakkor végkielégítés annak, aki a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének az időpontjában nyugdíjasnak minősül. EZ a szabály lényegében az öregségi nyugdíjra vonatkozik. Akkor sem jár végkielégítés, ha a felmondás indoka a munkavállaló magatartása vagy nem egészségi állapottal összefüggő képessége. Ezek valószínűleg nem fognak fennállni.

A munkáltató jogutódlására azonban speciális szabályok is vonatkoznak. Az Mt. 36-40 §-ai szerint a munkáltató személyében bekövetkező változás automatikus folyamat, amely nem igényli a munkavállaló hozzájárulását. A törvény azonban lehetővé teszi, hogy a jogutódlás időpontjából számított 30 napon belül az érintett munkavállaló felmondással éljen, ha a változás a munkafeltételeiben súlyos változást idéztek elő. Ezt az esetet a törvény úgy tekinti, mintha a munkáltató érdekkörében felmerült okból szűnne meg a munkaviszony, ezért a munkavállalót megilleti a munkáltatói felmondás esetén járó felmentési idő (Mt. 70. §) és alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is (77. §). Ezeket a juttatásokat ráadásul a jogutód (átvevő) munkáltató köteles biztosítani. Fontos, hogy a megfelelő indokláson túlmenően a munkavállaló a jogát csupán a munkáltató személyében bekövetkező változás időpontját követő 30 napon belül gyakorolhatja. A felmondás tehát akkor jogszerű, ha az indokolás világosan tartalmazza, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a munkavállalóra irányadó munkafeltételek lényegesen és hátrányosan megváltoztak, és így a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartása aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna. Nem vagyok abban ugyanakkor biztos, hogy ez Önre nézve fennáll-e. Amennyiben élne a lehetőséggel, abban az esetben érdemes ezt a munkaügyi papírok birtokában jogásszal átbeszélni.

A nyugdíj előtt nem igazán szerencsés kilépnie, mivel ezek az évek hiányozni fognak Önnek, és védett korban nem igazán lehetséges állást találni. Jól gondolja át a lépéseit.

Szép hetet kívánok.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter