Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Az idei évtől előbb jön a táppénz

Idén januártól életbe lépő jogszabály változás hatására a keresőképtelenné váló munkavállalók előbb juthatnak hozzá az őket megillető táppénzhez.

images

images

A 2004. évi CXL törvény – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény – 2016. január 1-től életbe lépő változása 8 napos (naptári nap) ügyintézési határidőt ír elő a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltatók számára a táppénz, gyermekápolási táppénz, baleseti táppénz ellátások esetében, amennyiben az igény a leadott dokumentumok alapján teljes mértékben elbírálható. De mit jelent a változás a gyakorlatban a foglalkoztatók életében? Hogyan hat a változás a foglalkoztatóra illetve a munkavállalóra? Cikksorozatunkban ezen kérdéseket járjuk körül gyakorlati oldalról.

Nézzünk egy konkrét példát!

Amennyiben egy munkavállaló 2016. február 4. és február 9. közötti időszakban keresőképtelen, és az erről szóló orvosi igazolást (közismertebb nevén a táppénzes papírt) 2016. február 10-én a foglalkoztatónál leadja, a munkavállaló részére legkésőbb február 23-ig a táppénz összegét ki kell fizetni.

Mi mindennek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fenti határidőre megtörténjen a kifizetés?

Első lépésben annak, hogy a fenti keresőképtelenség időtartamára már az első naptól táppénz járjon, ugyanis, ha a munkavállaló például a fenti időtartamban végig betegszabadságra (Mt. 126.§) jogosult, abban az esetben az ún. 8 napos szabályt nem kell alkalmazni.
Fontos tehát, hogy az ellátás típusa befolyásolja a kifizetésre előírt határidő alakulását.

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, a fenti példában táppénzre való jogosultságról van szó, így a következő lépés, hogy a foglalkoztató a rendelkezésére álló 5 napos határidőre az orvosi igazolást eljuttassa a kifizetőhelyi feladatokat végző személyhez.

A fenti határidőre történő kifizetés további feltétele, hogy a táppénz elszámolásához szükséges egyéb dokumentumok is a kifizetőhely rendelkezésére álljanak, vagyis az igény teljes mértékben elbírálható legyen.

Ha e három feltétel teljesül – illetve a foglalkoztató a rendelkezésére álló 5 napos határidőt kihasználja – a munkavállaló által február 10-én leadott orvosi igazolás alapján legkésőbb február 23-án a táppénz összegét ki kell fizetni.

Cikksorozatunk következő részében azt mutatjuk be, hogyan hat a jogszabályváltozás a foglalkoztató illetve a munkavállaló mindennapjaira.

Szalai Balázs
Bérszámfejtési üzletágvezető
Pannonjob Kft.
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár