kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Az interim manager 10 nyerő tulajdonsága

Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen interim managerként? Szakértőktől gyűjtöttük össze a legfontosabb készségeket, tulajdonságokat.

1. Korábbi megbízások sikeres teljesítése


Alapfeltétel, hogy az interim manager korábbi munkái sikeresek legyenek. Ebből a tapasztalatból és az esetleges hibák kijavításából tud aztán a következő állomáshelyeken építetni és értéket teremteni.


2. Vezetési tapasztalat, emberi érettség


Az interim managerek felsővezetői tapasztalattal rendelkeznek, több területen bizonyítottak és többnyire 40 év felett járnak.

3. Jó kommunikációs készség


Hitelesen és kompetensen kell fellépnie a munkatársak és az üzleti partnerek előtt. Csak úgy tudja a csapat bizalmát elnyerni, ha érthetően fogalmaz, meghallgatja a másik fél igényét, véleményét és reflektál rá. Lényeges, hogy munkatársi csoportokra szabja üzeneteit.

4. Szakmai tapasztalat


Valamilyen szintű iparági és szakmai ismeret elengedhetetlen. Nem olyan mélységben, ahogyan ezt a szakértői csapat tudja, de az interim manager érti a folyamatokat és jó kérdéseket tesz fel.
Ki az az interim manager?
Egy szervezethez meghatározott időre, meghatározott céllal kinevezett átmeneti vezető. Legtöbbször vállalati krízisek (cégbezárás, újrastrukturálás), projektek (cégösszeolvadás, változásmenedzsment, új terület elindítása), helyettesítések (szülési szabadság, sabbatical) esetén vetik be.

5. A változásra való képesség


Az egyik legfontosabb skill. Főképp azért, mert az interim managert olyan helyzetben vetik be, amikor a ‘business as usual' működés nem megy, valamilyen változási folyamatot kell elindítania és levezényelnie. Ez lehet egy cég újrastrukturálása, új infrastruktúra bevezetése, a nyereséges működés megalapozása. Az interim manager a változáskezelésnek a privát életben is hasznát veszi: a munkája számos esetben utazással jár, bevételei két megbízás között bizonytalanok, hosszú távon sem tud tervezni.

6. Strukturált és célorientált munkavégzés


Az interim manager racionálisan gondolkodik, nincsenek hosszú távú vezetői ambíciói. Éppen ezért nem vesz részt szervezeti játszmákban, pontosan tudja, hogy az ő megbízatása meghatározott időre szól. Csak a végeredmény számít neki, utána új kihívást keres.

7. Projektre fókuszált gondolkodás


Az interim managernek el kell rejtenie az egóját a munkában. Arra figyel, hogy olyan struktúrákat hozzon létre, ami nélküle is működik hosszú távon. Azaz leosztott feladatok, pontosan definiált munka- és felelősségi körök, a teljes spektrumot lefedő szaktudás. Vezetőként nem épít információs monopóliumot, se kiskirályságot.
Tehát nem úgy viselkedik mint egy határozatlan időre szerződött alkalmazott.

8. Erős folyamatmenedzsment skill


A jó interim manager ismérve, hogy képes a folyamatokat apró, mindenki számára érthető és értelmezhető részekre szeletelni és mindent a célnak alárendelni. Előnye, hogy nincsenek meg nála a szervezeti berögződések, az informális kapcsolatok, amik sokszor fékezik a hatékonyságot.

9. Az innováció keresése és meghallása


Az interim manager folyamatosan megkérdőjelezi a status quo-t, nem lép túl azon a formulán, hogy “mi ezt így szoktuk csinálni”, hanem utánamegy, nem lehetne-e jobban. Ezen kívül meghallja a munkatársak újító javaslatait, és mérlegeli, mi az, ami javítja a hatékonyságot és beépíthető a napi működésbe.

10. Stressztűrés, konfliktuskezelés


Mivel többnyire változásra szerződik, elkerülhetetlenek a munkavállalókkal való konfliktusok. Az interim manager sokszpr a status quo fenntartásában érdekelt munkavállalók ellenállásába ütközik. Erős hit és magabiztosság kell ahhoz, hogy ne engedje magát eltéríteni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

Az év eleje az újrakezdés ideje a generációváltásban is. A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és... Teljes cikk

A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk