kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Brutálisan megugrott az igény nyáron a diákmunkások iránt

Júliusban a termelő szektorban háromszorosára nőtt a diákmunka iránti kereslet az észak-magyarországi megyékben a tavalyi nyárhoz képest, míg a déldunántúli településeken több mint kétszeres volt a bővülés.

images

images

A növekedési trend országosan is megfigyelhető, a diákok munkaórája többszörösére nőtt 2020-hoz képest - derül ki az évi közel 10 ezer diákot foglalkoztató Mind-Diák Szövetkezet legfrissebb statisztikáiból.

Az észak-dunántúli régióban nagyrészt a kereskedelem területén nőtt a diákok foglalkoztatása 88%-kal, míg a Dél-Alföldön leginkább az ügyfélszolgálati szektorban emelkedett, ott 169%-os növekedés következett be a tavaly nyári adatokhoz képest.

„Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a cégek az első hullám sokkja után felkészültek a további nehézségekre, így a legtöbb helyen a diákok számára is lehetővé tették, hogy otthonról dolgozzanak. A változáshoz hozzájárult, hogy a vállalatok felismerték: a jelenlegi bizonytalanságban egyfajta stabilitást jelenthet a szövetkezeten keresztül alkalmazott diákok rugalmassága és sokrétűsége. Ráadásul csak a ledolgozott órák után kell fizetniük, és a diákfoglalkoztatás adózása is kedvezőbb, így alacsonyabb költségek mellett alkalmazhatnak a cégek rugalmas, az új kihívásokra fogékony munkaerőt” – mondta Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Míg év közben elsősorban adminisztratív, irodai, és szakirányú tanulmányokat igénylő gyakornoki feladatokat keresnek a hallgatók, addig nyáron szívesebben vállalnak logisztikai, kereskedelmi, üzemi munkákat, mert ebben az időszakban elsősorban a gyors pénzkereseti lehetőség a lényeg.  

Munkaadói oldalon erős a kereslet az ügyviteli, pénzügyi, ügyfélszolgálati területek iránt is. 

A logisztikai területen már 2020-ban is több mint 12 ezer órát dolgoztak a fiatalok júliusban, de 2021-ben még ehhez mérten is további 47%-kal nőtt a ledolgozott órák száma.

A ledolgozott munkaórák mellett a diákok bére is változott a tavalyi évhez képest. Mivel ennek alapját a mindenkori minimálbér adja, így a legalacsonyabb órabér összege is nőtt. Átlagban 1150-1600 forintos órabért kerestek a legtöbb munkakörben, de a specifikusabb, a diákok felé nagyobb elvárásokat támasztó pozíciók esetén, például szakmai feladatokat ellátó gyakornokoknál ez a 2000 forintot is meghaladhatja - olvasható a Mind-Diák elemzésében.

A Szövetkezet adatai szerint Bács-Csongrád-Békés megyében például adminisztratív és ügyfélszolgálati munkákat átlagosan havi 97 órában láttak el a fiatalok egy hónapban, amiért bruttó 123.000 forintot kaptak. Veszprém megyében a kereskedelemben 122 órás munkavégzés mellett jellemzően 158.000 forintot kerestek. Heves megyében üzemi területen havi 145 óráért átlagosan 193.000 forintot tehetett zsebre egy diák. Budapesten és Pest megyében a pénzügyi területen átlagosan 127 órát dolgoztak a gyakornokok 197.000 Ft-ért. 

Amint közzéteszik az új félév órarendjeit a hallgatók számára, ismét felélénkül a diákmunka iránti kereslet a hallgatók részéről is – hívják fel a figyelmet a Mind-Diák szakértői.

A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy a legtöbb szektorban országosan is kezdenek nyitottá válni a napi 4-6 órás illetve a heti 2-3 napos beosztásra, ami a diákok szabadidejéhez jobban illeszkedik. 


 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A világ legjobb projektmenedzsere lett a Magyar Zene Háza projektvezetője

A Világ Legjobb Projektmenedzsere díjat nyerte el Pém Attila, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult... Teljes cikk

Kiderült, kik a privátbanki, a vagyonkezelési és a prémium banki szakma legjobbjai

A privátbanki és vagyonkezelési szakma 2023-ban ismét megválasztotta a legkiemelkedőbb teljesítményű szolgáltatókat és szakembereket a Blochamps... Teljes cikk

Itt áll Magyarország a munka minősége szempontjából a nemzetközi toplistán

Hazánk a 27 tagú EU-ban a 14. helyre került a megszerezhető 100 pontból 51,3 pontot elérve. A legrosszabb értékelést a kollektív érdekképviselet... Teljes cikk