Szerző: Filius Ágnes Megjelent: 6 éve

Egyetemi állásbörzék: sok ötlet, kevesebb üres pozíció

A hosszúra nyúló válság a frissen végzetteket hátrányosan érinti. Az egyetemi állásbörzék a megnehezedett állástalálási esélyekről, a gyakorlatosok és a végzősök közti versenyről számoltak be. Egyre inkább a személyes kapcsolatépítés színterei lesznek a börzék, mivel ma már szinte lehetetlen egy-egy jó nevű vállalathoz az utcáról besétálni. Még a katalógusban szereplő HR-est sem tudja közvetlenül a frissen diplomázó elérni, viszont ezen a fórumon bátran megszólíthatja.

A fiatal mérnökök, informatikusok szinte "lábon kelnek el". Még végezniük sem kell, máris kapnak külföldi-belföldi munkalehetőséget. A közgazdászok egy csoportja szintén 2-3 hónap alatt talál állást - bár nem mindegy, hol és milyen körülmények közt startolnak a fiatalok. Nekik is szembe kell nézniük azonban azzal a tendenciával, hogy egyre nehezebb megtalálni a megfelelő munkahelyet. Számukra tud segítséget nyújtani az egyetemi állásbörze, ahol "házhoz jönnek" a vállalatok.

Ugyanakkor a cégeknek is jó alkalom ez a rendezvénysorozat arra, hogy homogén, magasan kvalifikált, "előválogatott" lehetséges munkavállalói populációval találkozhassanak, és személyesen ismerhessék meg az utánpótlást. Körbejártuk a hazai, legnagyobb vidéki és budapesti egyetemi állásbörzéket, hogy megismerjük az idei, tavaszi börzesorozat újdonságait, és régi - de már jól bevált - programjait.

Bár van olyan egyetem, ahol akár a teljes diák-társadalom, vagy bizonyos karok diákjai szinte a végzés pillanatában már elhelyezkedtek, mégis szükség van az álláskeresési praktikák megismerésére. A kiállító cégeknek pedig a "jól előszűrt" potenciális utánpótlás-tömegre van szüksége, akikből - ha ügyes a standon dolgozó HR-es - még egy friss adatbázist is fölépíthet.

Új ötletek és visszajáró kiállítók a Corvinuson

Rutinos kiállítókkal működik együtt a 15 éve minden évben tavaszi és őszi egyetemi börzét rendező Corvinus Karrier Iroda. "Az elmúlt két-három évben az is tendenciaként jelent meg - és egyben növelte a színvonalát a rendezvénynek-, hogy a kiállítók olyan standokkal jelennek meg, ahol a HR vezető mindig kint van" - határozta meg a HR Portal számára Andrási Monika, az iroda igazgatója az esemény egyik jellegzetességét.

A jelentős költségek mellett presztízs-értéke is van annak, hogy egy-egy nagy kiállító kivel is képviselteti magát. Nem engedhetik és nem is engedik meg maguknak a Corvinus börzéjén részt vevő cégek, hogy hostessek osztogassanak csak szórólapokat. Andrási Monika - pont a minőségi szint emelése miatt- el is várja a kiállítóktól, hogy ne olyan választ adjanak a hallgatói érdeklődésre, amely semmitmondó. "Az, hogy nézze meg a hallgató a weblapon, milyen aktuális kereséseink vannak - ma már egy vállalattól sem elfogadható" - véli az igazgató.

Ugyanakkor a hallgatóknak is maximálisan föl kell készülniük erre a találkozóra, és tudatosítaniuk kell magukban, hogy ez egy keresleti piac, ahol a középpontban az adott vállalatok pozíciói állnak, és ehhez képest kell nekik megkeresni azt az erősséget saját magukban, amivel meggyőzhetik a vállalatok toborzási szakembereit arról, hogy éppen rájuk van szükség. Andrási Monika - pont a helyzet nehézsége miatt - nagyon együttérez a hallgatókkal, hiszen ma a munkaerőpiacon pályakezdőként nagyon problémás megjelenni.

Az állásokért folyatatott küzdelemben a pályakezdőnek nemcsak a gyakorlatos utolsó évessel kell felvenni a versenyt - aki ugyanezt a munkát szinte ingyen is elvégzi- , hanem a két-három éve végzett, még szintén pályakezdőnek minősülő frissdiplomással is.

Az állásbörze a Corvinuson is elsősorban munkahelyekről, és azon belül is a frissdiplomások állásairól szól - bár az ajánlatok negyede gyakornoki helyek betöltésének lehetőségét hirdeti. A válság előtt, 2005-ben 143 munkáltató kínált 6 ezer álláshelyet, ezzel szemben tavaly 120 kiállító 3600 ajánlattal érkezett. Jelenleg, a március végi (lásd keretes írásunkat- a szerk.) rendezvényre jelenleg 40-en felüli jelentkező már biztos eljön, de az előzetes egyeztetések szerint 80 körüli munkáltató fog kiállítani.
Tavaszi felsőoktatási állásbörzék:
2012-03-06 - 07., Műegyetemi Állásbörze, Budapesti Műszaki Egyetem
2012-03-21 - Szegedi Tudományegyetem - Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje
2012-03-28 - PPKE-JÁK állásbörze
2012-03-28 - 29, Budapesti Corvinus Egyetem - Karrierexpo
2012-04-02 - 03., Széchenyi István Egyetem
2012-04-04 - Miskolci Egyetem
2012-04-17 - Dunaújvárosi Főiskola
2012-04-17 - Kaposvári Egyetem Állásbörzéje
2012-04-18 - Szent István Egyetem állásbörze
2012-04-19 - Pannon Egyetem - Pannon Állásbörze
2012-04-25 - Pécsi tudományegyetem
Forrás: felvi.hu


A programújdonság a tavalyi, a látogatók és a kiállítók oldaláról egyaránt nagyon kedvelt "rapid-randi" mellett idén a video-resume elkészítése lesz. Ez a külföldön már bevált, a kiválasztást gyorsító, "megszemélyesítő" eszközt mutatják be az érdeklődő- nem csak a Corvinuson tanuló - látogatók számára.

A börzék jövőjét Andrási Monika abban látja, hogy mindkét félnek egyre inkább érdeke lesz, hogy már "nulladik szinten" személyesen találkozzanak a másik féllel. "Más úgy elküldeni az önéletrajzot, hogy pár percet beszélgettünk a szakmai vezetővel, és az ügyes HR-es pedig sokkal életszerűbb adatbázist építhet az állásbörze jelentkezőiből, mintha csak a karrier-site-ra beérkező, jól-rosszul feltöltött CV-kből kellene mazsolázgatniuk" - zárta Andrási Monika a börze lehetőségeinek a felvázolását.

Megújuló energiával Balkán Fanatik koncert a Műegyetemen

Idén a Műegyetemi Állásbörze és a BME Külügyi Börze egy helyszínen és egy időben kerül megrendezésre, ami azt eredményezi, hogy a BME Központi épületének minden emeletét kiállítói standok töltik meg - számolt be Jeschek Hajnalka marketing menedzser. Így összesen közel 190 kiállító ajánlatait ismerhetik meg a látogatók. Míg a Műegyetemi Állásbörze kiállítói elsősorban a frissdiplomás és diploma előtt álló pályakezdőknek kínálnak főleg hazai -----– állásokat és egyéb szakmai lehetőségeket (pl. szakmai gyakorlati lehetőség, szakdolgozat vezetés alsóbb éveseknek), addig a Külügyi Börze kiállítóit külföldi lehetőségek kapcsán kereshetik fel, akár az alsóbb évesek is. A Felkészítő Szint elnevezésű programsorozatuk természetesen idén sem marad háttérben, a 2 nap alatt körülbelül 1000 látogató veheti igénybe a munkaerő-piaci megjelenéshez és érvényesüléshez felkészítő programjaikat.

Az egyik kiállítójuk izgalmas rekordkísérletet szervez a Műegyetemi Állásbörzén, a Balkán Fanatik bevonásával. A koncert érdekessége, hogy az összes szükséges energiát a résztvevők fogják megtermelni, mégpedig a helyszínen kihelyezett áramfejlesztő kerékpárok segítségével. "Tehát tulajdonképpen ez egy megújuló energiával működtetett koncert lesz!" - csinált kedvet Jeschek Hajnalka a részvételhez.

Ahol széles a képzési paletta: Gödöllő és Miskolc

A gödöllői Szent István Egyetemen évente több ezer szakember veszi át diplomáját. Széles képzési palettájuknak köszönhetően többek között állatorvosként, közgazdászként, környezetvédelmi, mezőgazdasági, gépész-, építészmérnökként, pedagógusként, diplomás ápolóként, egészségszervezőként végzett/végzős hallgatók is elérhetőek állásbörzéiken. A börzét szervező Központi Karrier és Alumni Iroda vezetője, Lajkó Istvánné arról tájékoztatta a HR Portált, hogy áprilisi rendezvényüket a lakosság körében is meghirdetik, ezért azokra a cégekre is számítanak, amelyek a frissdiplomások mellett alap-, középfokú végzettségű munkavállalók, szakmunkások, technikusok, valamint gyakornokok jelentkezését várják. Idén szintén újdonság, hogy az egyetem lehetőséget biztosít megyénként egy-egy standnál az egészségügyi és pedagógiai intézményeknek, hogy állásajánlataikkal térítésmentesen jelenjenek meg kiállítóként.

Ebben az évben a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara az Állásbörzével egy időben rendezi a Kooperatív Szakmai Gyakorlati Börzét is, amely kiváló lehetőséget biztosít a kar hallgatóinak a gyakorlati lehetőségek áttekintésére, a végzősöknek pedig a munkaerő-piaci elhelyezkedésre.

A Miskolci Egyetemi Állásbörzét idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg. A Miskolci Egyetem (ME) Diák Irodája és a MEHASZ Nonprofit Közhasznú Kft. által szervezett egynapos rendezvényen tavaly 55 standon csaknem 60 kiállító vett részt a börzén, ebből 52 állásajánlatokat kínáló, közvetítő cég/ szervezet volt, illetve 8 további partner. "A Miskolci Egyetemi Állásbörze ezzel a legnagyobb vidéki állásbörzének számít" - összegzi a tapasztalatait Hugli Emese, az iroda munkatársa. A ME hallgatói is nagyon széles képzési kínálatból választhattak, úgyhogy most összesen az idei tanévben a Miskolci Egyetemen diplomázó hallgatók várható létszáma 3348 fő lesz, amelyből a legnépesebb, 933 frissdiplomás a Gépészmérnöki és Informatikai Karról kerül ki. Ezen kívül képeznek még műszaki, földtudományi és anyagtudományi, jogi karokon, gazdasági és bölcsész, egészségügyi karokon és a zeneművészeti intézetben szakembereket.

A ME-n idén harmadik alkalommal rendezik meg a Szakmai Gyakorlati Börze elnevezésű rendezvényt, az Állásbörze kísérő eseményeként. A diákok felkészültségéről a Állásbörze Felkészítő Napok nevű karrierprogram és előadássorozat keretében gondoskodnak, amelyen meghívott tanácsadók és szakemberek segítségével az állásvadászat leghatékonyabb eszközeit mutatják be.

A ME fontosnak tartja a terület vállalataival való együttműködést. A cégeknek a képzésben való közreműködése, valamint az általuk biztosított ösztöndíj- és gyakorlati programok felé szeretnék irányítani a figyelmet, ezért a Miskolci Egyetem a náluk végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogató cég számára az Állásbörze keretében átnyújtandó díjat alapított. Az elismerés "A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése és a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban" című, EU-s projekt keretében működik. 2010-ben a Bosch, tavaly az Electrolux nyerte el ezt a díjat.

Karrier-pizza és "Relax-sarok" Szegeden

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg az SZTE-n a Tavaszi Állásbörzét, egybekötve a harmadik Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje rendezvénnyel. A szegedi rendezvénynek is az alapvető célja a résztvevő cégek és hallgatók közötti kapcsolat megalapozása - nyilatkozta Sinkó Mária, a Universitas-Szeged Nonprofit Kft. rendezvényszervezője.

A Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje rendezvényüket két éve indították el, mivel egyre nőtt az igény arra, hogy a munkaerőpiacra kilépő hallgatók szakmai gyakorlatok teljesítésének segítségével kellő munkatapasztalattal egészítsék ki megszerzett diplomájukat. "A börze segít a személyes kapcsolat, benyomás kialakításában, így a hallgatók olyan gyakornoki helyekre jelentkezhetnek, melyek hozzájuk a legközelebb állnak és a cégek is személyes impressziójuk szerint dönthetnek." - állítja az elmúlt évek tapasztalatai alapján Sinkó Mária. A rendezvény emellett a környezettudatos magatartás fontosságára is igyekszik a látogatók figyelmét felhívni az információs pultoknál lévő, újrahasznosított papírból készült kartoninstallációkkal.

Érdekes programokat ígérnek még az úgynevezett "Karrier Pizzák", amelyek keretében egy-egy közös pizzázás kiváló lehetőséget biztosít a közvetlen kapcsolatfelvétel kialakítására a cégek és hallgatók között. Illetve a "Tanácsadó Sarok" a Dél-Alföldi Grafológia Centrum, Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Karrier Iroda munkatársainak közreműködésével. Itt grafológiai, pályaorientációs és karrier tanácsadáson vehetnek részt a hallgatók. Aki pedig elfárad a nyüzsgésben, az a "Relax Sarok" egyik zugában pihenheti ki magát, ahol logikai, ügyességi játékok segítik az ellazulást.
Follow hrportal_hu on Twitter

Álláskeresői tapasztalatok HR-esként - vajon hol a hiba?

A HR Portal egyik HR tanácsadó kollégája nyomozásba kezdett és álláskeresőként jelentkezett munkákra, ahol három szektor négy munkáltatójánál lefolytatott állásinterjús tapasztalatait tárja fel. Ezek bár csak tünetileg, de rávilágítanak, hogy miért olyan nehéz egymásra találnia a keresletnek és kínálatnak a munkaerőpiacon.tovább..

További cikkek
Fontos őszi dátumok 2017-ben

Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

Megszületett az ítélet a buszsofőr ügyében

Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden, nem jogerősen azt a buszsofőrt, aki halálos közúti... Teljes cikk

Nyári Dolce Vita, ez is employer branding?

Véget ért a nyár és szabadságolási időszak. Tanácsadóként szeretnénk beszámolni néhány érdekes megfigyelésünkről. A nyári hónapok alatt... Teljes cikk

Tiltakoztak a francia fuvarozók a munkajogi reform ellen

Forgalomlassító megmozdulásokat tartottak hétfőn országszerte a francia fuvarozók a munkajogi reform elleni tiltakozásul két mérsékeltnek tekintett... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár