Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 hónapja

Elégedetlenkednek a szakszervezetek, nagyobb béremelést akarnak

A 2019-es büdzsében átlagosan 8,8 százalékos béremeléssel számol a kormány, míg az idén ez 10,7 százalék volt. Ráadásul az állam rossz gazdának is bizonyul, mert a versenyszférában nettó 9,3, míg a közszférában 7,3 százalékkal emelkedhetnek a jövedelmek - állapította meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

images

A bérek visszafogásának költségvetését nyújtotta be szerdán a pénzügyminiszter a MASZSZ álláspontja szerint. A dokumentumban ugyanis átlagosan 8,8 százalékos béremeléssel számolnak, míg az idén ez 10,7 százalék volt. Ráadásul az állam rossz gazdának is bizonyul, mert a versenyszférában nettó 9,3, míg a közszférában 7,3 százalékkal emelkedhetnek a jövedelmek -idézi a szakszervezet közleményét a napi.hu.

A vállalkozások terhei viszont csökkennek, mert a szociális hozzájárulási adó (szocho) két százalékponttal mérséklődik. Ezzel nincs semmi baj, hiszen a döntés a foglalkoztatást is kedvezően befolyásolhatja, ám az érdekképviselet a munkavállalók számától, illetve a cégek árbevételétől függő differenciálást látna indokoltnak a hazai kis- és közepes vállalkozások javára - állítja Kordás László MASZSZ-elnök.

A konföderáció szerint teljesen elfogadhatatlan ugyanakkor, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) munkáltatóktól és munkavállalóktól befolyó tervezett 450 milliárdos bevételéből hetvenmilliárdot a központi költségvetés javára vonnának el. Az alap célja egyebek mellett a szakképzés és a felnőttképzés finanszírozási hátterének biztosítása, amelynek révén az álláskeresők nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el a versenyszférában.

A közfoglalkoztatásra szánt összeg is jelentősen, 225 milliárdról 188 milliárdra csökkenne, ami szintén aggályos, hiszen egyértelműen kevesebb lesz a közmunkások száma. A munkanélküliek ellátására - a három hónapig fizetendő álláskeresési támogatásra - 55 milliárd helyett viszont 75 milliárdot irányoznak elő. A MASZSZ ebből azt a következtetést vonja le, hogy az állam maga is felkészül a munkanélküliség növekedésére. Így végképp érthetetlen, hogy az NFA-ból miért vonnak el hetvenmilliárdot, miközben ennyi pénzből igen sok álláskereső képzésére jutna pénz.
A szociális partnereknek mielőbb egyeztetést kell folytatniuk a minimálbérek és a garantált szakmunkás bérminimum 2019-es összegéről is. Most erre alkalom kínálkozik, hiszen a pénzügyminiszter egyelőre csak a büdzsé tervezetét mutatta be - véli a MASZSZ.

Az érdekképviselet úgy látja, a 2019-es büdzséjavaslat még a visegrádi országok bérszintjéhez való felzárkóztatás feltételeit sem teremti meg, mert ehhez jövőre is a jövedelmek tíz százalékot meghaladó emelésére lenne szükség. A konföderáció szerint a bérek felzárkóztatásában a kormánynak is szerepet kellene vállalnia.

Vagyis: a jövedelmeket ma terhelő 15 százalékos szja csökkentésére van szükség, s a cél a korábban ígért egy számjegyű szja. Ha az adót - akár a következő néhány esztendőben - tényleg kilenc százalékra mérsékelnék, az a munkavállalók nettó jövedelmét ugyanilyen arányban emelné - olvasható a mai közleményben.

napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az altatóorvosok is felmondtak Ajkán

Az intenzív osztályon dolgozó ápolók után, most 5 altatóorvos mondott fel az ajkai kórházban - írja a Magyar Narancs. Teljes cikk

Fizetésemelésre számítanak a fiatalok

A 19-29 éves fiatalok többsége dolgozik: 52 százalékuk kap főállásból fizetést, 25 százalékuk pedig mellékállásból szerez jövedelmet. A... Teljes cikk

Bezár a cukorkagyár Győrben

A snackgyártó Mondelez International vállalat áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi Gebzében található üzemébe jövő év június... Teljes cikk

Az aktív munkavállalókat már kifizette a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolója

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már... Teljes cikk

Emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban

Januártól átlagosan 4,7 százalékkal, mintegy 900 koronával (11 160 forint) emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár