kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

Foglalkoztatási formák nyáron - ha gyorsan kell a munkaerő

Milyen lehetősége van a munkaadónak, hogy a nyári időszakban új munkavállalókat vegyen fel a csapatába? A hagyományos munkaviszony mellett már egyre több az atipikus forma és érdemes figyelni a fiatalokra vonatkozó speciális munkajogi szabályokra. Figyelem: az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei július 1-től nőttek. Összefoglalónk.

Nyári munka-
images

images

Foglalkoztatás munkaviszonyban, saját állományban

Ez a legelterjedtebb alkalmazási forma a magyar munkaerőpiacon. Aki ezt választja és csak nyárra kell a munkavállaló, akkor határozott időre szóló szerződést kössön. Ennek az is az előnye, hogy a határozott idejű szerződést a munkavállaló saját elhatározásból nehezebben szüntetheti meg, indokolnia kell és súlyos okra hivatkozva tehető meg. Mi legyen a munkaszerződésben? „A munkaszerződés a felek megállapodásait, kötelező, természetes és eshetőleges elemeit tartalmazza – mondta Bankó Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense a Penta Unió Oktatási Centrum szervezésében megrendezett konferencián. Kötelező elemek az alapbérben és a munkakörben való megállapodás.

A szerződésben rögzíteni kell a munkahelyben való megállapodást, a jogviszony kezdetét (határozott idejűnél a végét is), a próbaidőben való megállapodást. Utóbbi pontnál lényeges szempont, hogy próbanapot nem lehet a munkaviszony kezdetének időpontja előtt tartani, illetve nyári foglalkoztatásnál érdemes az időtartamát 1-2 napban megállapítani a jogviszony időtartamának rövidségére tekintettel.

Ezen kívül számos atipikus formát lehet választani. Melyek is ezek?

Iskola- vagy diákszövetkezeten át

Ebben az esetben a vállalkozás iskolaszövetkezettel szerződik. Megrendeli a szükséges számú diákot, akik az adott szervezetnél végzik a nyári munkát. A diákok nem kerülnek a cég állományába, a bért és minden adminisztrációt az iskolaszövetkezet végez. A megrendelő csupán egy szolgáltatási számlát egyenlít ki.

Melyek a speciális szabályok fiatal munkavállalókra? A fiatal munkavállalók foglalkoztatására életkori szabályok vonatkoznak, azt a Munka Törvénykönyve a 16. illetve a 15. életévben határozza meg. Éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaideje a fiatal munkavállalónak legfeljebb nyolc órában határozható meg. A több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani. Legfeljebb egy heti munkaidőkeret alkalmazható. Négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet, legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani. Heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be.

Nyugdíjas szövetkezeten át

Az iskolaszövetekhez hasonló az együttműködés és a keretrendszer a megrendelő vállalkozás és a nyugdíjasszövetkezet között. Szintén nem kerülnek a szenior munkavállalók a cég alkalmazásába.

„Kismama-szövetkezeten” át (hivatalosan: kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete)

Tavaly született meg erről a törvény, az év második felében alakultak az első szövetkezetek. Még kevés a tapasztalat erről a foglalkoztatási formáról.

Munkaerő-kölcsönző cégen keresztül

A kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma. E szolgáltatást munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR szolgáltatók kínálják. A már említett szövetkezeti formákhoz hasonlóan a kölcsönbeadó cég arra vállalkozik, hogy felkutatja a megfelelő munkavállalókat. Majd a kölcsönbeadó felveszi őket saját állományába, és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó összes adminisztratív és pénzügyi feladatot elvégzi.

Egyszerűsített foglalkoztatással

Rövidebb idejű munkánál megéri az egyszerűsített foglalkoztatás. Ráadásul kicsi az adóteher és egyszerű a bejelentés. Ennek jogszabályi hátterét a 2010. évi LXXV. törvény adja.

Formái:
Mezőgazdasági idénymunka: növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés továbbá a termelő, termelői szervezet, termelői csoport (illetve ezek társulása) által a megtermelt termékek anyagmozgatása, csomagolása (kivéve a tovább-feldolgozás). Mezőgazdasági idénymunka esetén egy magánszemély egy munkáltatónál egy naptári évben legfeljebb 120 napot dolgozhat.

Turisztikai idénymunka: Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka. Ide tartozik az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység. Azokat a magánszemélyeket lehet tehát turisztikai idénymunkára bejelenti, akik az előbbiekben felsorolt tevékenységet folytató munkáltatónál végeznek szezonális jellegű munkát.

Alkalmi munka: e formában a munkáltató a munkavállalót
    • legfeljebb 5 egymást követő napon át,
    • egy hónapon belül legfeljebb 15 napon át,
    • egy éven belül legfeljebb 90 naptári napon át foglalkoztathatja
Ebben az esetben a munkáltató profilja, tevékenysége nincs meghatározva, bármely foglalkoztató élhet ezzel a lehetőséggel, de mint látható a foglalkoztatás időtartamának maximuma rövidebb, mint az előző két esetben.

„2022. július 1-től az adó mértéke a turisztikai és mezőgazdasági idénymunkánál 500 Ft-ról 1000 Ft-ra emelkedik, Míg az alkalmi munka adómértéke 1000-ről 2000 Ft-ra kúszik feljebb. Érdemes megemlíteni a filmipari statisztára vonatkozó változásokat, ahol az adó mértéke 4000 Ft-ról 6000 Ft-ra változik” - mondta el a HR Portálnak Bodó Gergely ügyvéd, adószakértő. Az egyszerűsített foglalkoztatás szolgálati jogviszonynak minősül, kevesebb adminisztratív tevékenységet igényel, mely munkavégzés több csatornán is bejelenthető.

Figyelem: Ha az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony 2022. július 1. előtt jött létre, de júliusra is áthúzódik, akkor az áthúzódó időszakra még a korábbi (2022. július 1-je előtt hatályos) mértékkel kell a közterhet megállapítani.

Bedolgozói munkaviszonyban

A bedolgozók foglalkoztatására vonatkozó szabályokat a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) felhatalmazása alapján a 24/1994. (II. 25.) Korm. rendelet (R.) tartalmazza. Ennek alapján bedolgozói jogviszony létesíthető minden olyan önállóan végezhető munkára, amelyre a teljesítménykövetelmény munkanorma formájában, illetve más minőségi vagy mennyiségi mutatókkal határozható meg.

Kovács Regina

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Százmilliárd forintok érhetők el álláskeresők munkába állítására

Ázsiai vendégmunkások behozatala előtt mozgassuk meg a 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalékot. A kormány az utóbbi két hónapban több pályázatot... Teljes cikk

Ez kell a járműipar munkaerőigényének kiszolgálásához

A Magyarországon működő járműipari vállalatok, beleértve a nagy autógyárakat és azok széles beszállítói körét, számos kihívással... Teljes cikk

Aranyat érhet egy nyerő szakma

Győrfi Pál az egészségügybe csábított, pékek, cukrászok, szakácsok ételekkel csalogattak, miközben több tucat szakmában - testközelből... Teljes cikk