kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Gyorsul a külföldi munkavállalók toborzása - az elsők között kapott minősítést a Get Work

Komoly versenyelőnybe kerülhet az a vállalkozás, amely épít a külföldi munkavállalókra. A kormány júliusban könnyített, már 11 országból lehet egyszerűsített úton toborozni. Ám ezt csak minősített munkaerő-kölcsönző cégek tehetik meg, amelyeknek szigorú átvilágításon kell keresztülmenniük. Az elsők között a Get Work Trend kapta meg ezt a minősítést. Küzmös László tulajdonost arról kérdeztük, hogyan toboroznak, mennyi idő alatt hozzák a magyar gyárkapukig az indonéz, mongol vagy a Fülöp-szigeteki munkavállalókat.

Küzmös László-
images

images

A kormány először 2016-ban enyhített a harmadik országbeliek munkavállalásán, innentől a szerb és az ukrán vendégmunkások jöhettek könnyebben. Idén nyáron a 407/2021 (VII. 8.) kormányrendelettel 11 országra bővült ez a kör. Minősített foglalkoztatóknak pedig arra is lehetőségük van, hogy munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztassák a 11 ország hazánkba érkező munkavállalóit. Hogyan szerezte meg a minősített státuszt a Get Work Trend?

Küzmös László: Tizenöt éves tapasztalatunk van munkavállalók külföldről való toborzásában. Még Romániában kezdtük, aztán Szerbiában, Horvátországban és Ukrajnában folytattuk, elsősorban az elektronikai bérgyártó szektorba közvetítettünk mechatronikai technikusokat, betanított munkásokat. A júliusban megjelent kormányrendelet szerint a munkaerő-kölcsönző cégeknek minősítési eljáráson kell keresztülmenniük, minimum 500 fő foglalkoztatotti létszámmal kell rendelkezniük a kérelem benyújtása előtti évben, és 50 millió forint biztosítéki letét is szükséges. Ennek ma nagyjából 20 vállalkozás felelhet meg. Ezen kívül át kell esniük az Alkotmányvédelmi Hatóság ellenőrzésén is.

Amikor júliusban kijött a kormányrendelet, azonnal elkezdtük a dokumentációt összeállítani és partnereket keresni a kormányrendelet 9 új célországában. Négy kemény hónap áll mögöttünk: referenciákat, hatósági engedélyeket kértünk be és ellenőriztünk, folyamatokat alakítottunk ki mindegyik országban, majd mindezt a hatóságokkal való kommunikációval kiegészítve beadtuk elbírálásra, amelyet - elsők között Magyarországon - sikerrel vettünk.  

Eddig Ukrajna volt a sláger célország az EU-n kívülről. Már nem az?

Ukrajnából több tízezren érkeztek Magyarországra az utóbbi években és számos vállalat alkalmaz innen vendégmunkásokat - sikerrel. Ez a piac önmagában már nem elég, az ukránok nagy része nyugat felé veszi az irányt, ki kellett bővíteni a kört.

Mely országokra vonatkozik a könnyítés?

Három kategóriára lehet bontani az országokat: a távol-keleti országokra - Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám; kelet-európai és közép-ázsiai országokra: Mongólia, a már említett Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, - és a balkáni országokra - Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró. 

Milyen iparágakba és pozíciókra érkezhetnek ezekből az országokból munkavállalók?

Ha rendeződik az iparban az alapanyaghiány és a Covid után helyreáll a gazdaság, akkor hirtelen kell több tízezer munkáskéz, elsősorban betanított- és szakmunkákra a gépgyártásba, az építőiparba, az elektronikai iparba, a szálloda és vendéglátóiparba, a mezőgazdaságba. A közép-ázsiai térségből és a Távol-Keletről nagyszerű minőségű munkavállalók toborozhatóak. Ázsiából például jó angoltudással. Az a cég, amely használja ezt a forrást, komoly versenyelőnyre tehet szert. 

Mennyi munkavállalót tudnak behozni?

A felső korlát a megbízók felvevőkészségétől és igényeitől függ, nálunk nincs maximális létszám.

Hogyan történik a toborzás?

Amint az ügyfél jelzi, hogy mennyi munkavállalót, milyen feladatra, milyen elvárásokkal, milyen juttatási csomaggal keres, akkor ezeket az információkat megosztjuk a helyi toborzókkal. A kulturális különbségek miatt több információt küldünk országunkról, a településről, a munka jellegéről, hátteret adunk, hová és milyen körülmények közé érkeznek.

A munkaköri profil alapján a toborzó kint keres, előszűr, átküldi a fényképes CV-ket nekünk, amelyet megosztunk a megbízóval. Ezt követi egy kinti személyes és egy videóinterjú a magyar megbízó partner részvételével. Fizikai munkakörökben a tesztelés - például kézügyesség, összeszerelés - is kint történik ugyanazokkal az eszközökkel, mint nálunk. Ezeket a teszteket az ügyfél is megnézheti online streamen vagy felvett videóban. Amennyiben az ügyfél jelzi, kiket szeretne, akkor elindul az ügyintézés, amit teljes egészében mi végzünk.

Mennyi idő, míg a megbízástól számítva a magyar gyár kapujában áll a vendégmunkás például Indonéziából?

Ahol nincs vízumkötelezettség - Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró - innen a munkavállalók beutazhatnak Magyarországra, az országba érkezés napján is aláírhatják a munkaszerződést, majd akár másnap - amennyiben bejelentésükhöz szükséges minden irattal és azonosítóval rendelkeznek - munkába állhatnak. Eközben a magyar idegenrendészetnél a tartózkodási engedély kérelmüket és a munkavállalási engedélyt elkezdjük intézni. A vízumköteles országoknál a vízum megszerzése többletidővel jár, ám a korábbi 60-90 nap vízumkiadási idő jelentősen rövidülni fog. 

Munkára kész munkavállalókat viszünk a megbízónak. Megszervezzük a Magyarországon belüli szállítást, fogadjuk őket a reptéren és elszállítjuk a szálláshelyre őket. Tolmácsolunk nekik a személyes ügyintézésben, az esetleges problémák megoldásában. Igény alapján segítjük munkahelyi integrációjukat kulturális különbségek tréninggel, a helyi magyar közösség felkészítésével, érzékenyítésével.

Milyen státuszban és mennyi ideig dolgozhatnak azok, akiket behoznak Magyarországra?

Kölcsönzött munkavállalók lesznek, a munkaerő-kölcsönzés szabályai szerint alkalmazzuk őket. Legfeljebb a tartózkodási engedély érvényességi idejéig foglalkoztathatóak, ami most maximum 2 év, de ez hosszabbítható.  

Nyitóképen: Küzmös László

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk