Megjelent: 6 éve

Hazug munkáltatói mondatok - ezekre érdemes figyelni!

images

images

JobAngel friss blogbejegyzésében összeszedte azokat a mondatokat, amelyekre érdemes odafigyelniük a pályázóknak.


1. Nem mondanak ki konkrét elvárásokat arra az eredményre, amit majd a leendő munkavállalótól elvárnak, de elhangzanak biztatásnak szánt lózungok, főleg sales és egyéb értékesítői pozíciókban:

- "Majd meglátjuk, hogyan teljesít próbaidőben, utána alakítjuk ki a végleges elvárásokat" - Miért, ha valaki rosszul teljesít, akkor sem válnak meg tőle próbaidőben? Hogyan tervezték a havi/negyedéves/éves bevételeiket, ha nem terveztek az új kolléga által hozott bevétellel? Egyáltalán terveztek valamit, vagy csak sodródnak?

- "A piac folyamatosan erősödik, így nagyon könnyű lesz teljesíteni a célszámokat" - Ha megvannak ezek a könnyen teljesíthető számok, akkor miért nem lehet elmondani a jelöltnek, hogy tudja, mire vállalkozik?

- "Nem szoktunk konkrét számokat megadni, más szempontokat is nézünk egy-egy munkavállaló teljesítéményében" - Érdemes visszakérdezni, melyek ezek a más szempontok - hangzik a HR szakember tanácsa.

2. Teljesítményelvárásokhoz kapcsolódóan szívesen ködösítenek egyes helyeken a teljesítménybérről is: "ha teljesíti a célszámokat, azzal megduplázhatja a nettó fizetését" - ha nem tudjuk, melyek a teljesítendő elvárások és mi az általuk kínált jövedelem, ez csak üres lózung. Sokszor számoltak be olyan trükkről, amikor a nettó fizetésbe a cafeteriát is beleszámolta a munkáltató, de a teljesítmény bónusz alapja természetesen a kifizetett bruttó bér volt – cafeteria nélkül. Ezeket előre, világosan tisztázni kell!

3. Hazugságok az előrelépési lehetőségekről

Főleg ezen a területen tesznek felelőtlen ígéretet a munkáltatók állásinterjún, hiszen a frissen felvett munkavállaló úgysem kéri számon. Kis cégek szeretnek vetíteni mindenféle pozíciónevekkel, "itt fél éven belül komolyan pozíciót, vezetői helyet kap, ha jól teljesít". A komoly pozíció és vezetői hely, általában egy névjegykártya, rajta egy szép címmel: felelősségi kör, fizetés, feladatkör marad a régi, az előléptetés le van tudva egy hangzatosabb pozíciónévvel. Csakhogy azért semmit sem adnak a közértben.

Multik, egyéb nagy cégek esetében érdemes feltérképezni a szervezetet, már állásinterjún megkérdezni: kik és hogyan döntenek ilyesmikről, mi kell ahhoz pontosan, hogy valaki feljebb lépjen. És persze érdemes figyelemmel követni a publikus sajtót is JobAngel szerint.

Ha arról cikkeznek, hogy az adott cégnél felvásárlások, kiválások, átszervezések várhatók, akkor egyáltalán nem valószínű, hogy meggyőződésből ígérgetnek: sokkal inkább csalinak szánják. Arra számítanak ugyanis, hogy bekerülve egy jónevű multihoz jelöltünk majd "beleragad" a pozícióba, és nem is távozik az elmaradt ígéret miatt: hiszen biztos fizetést, kényelmet, ingyen kávét stb.-t biztosítanak. De ha jelöltünk nem erre vágyott, akkor bizony csalódott lesz.

4. Szakmai fejlődési lehetőségekről is szívesen lódítanak.

Hogyne, lehet menni tanfolyamokra, támogatják - csak épp idő nem lesz rá. Esetleg lehet menni, adnak szabadságot: de a drága tanfolyamot fizesse ki a munkavállaló. Vagy: hogyne, hatalmas projekt van készülőben, ott aztán fejlesztheti tudását: csak épp nem kap feladatot ebben az álomprojektben, mert máshol van szükség rá.

A fentiekben felsoroltakkal érdemes óvatosan bánni: önmagukban még nem jelzik, hogy egy cég megbízhatatlan lenne, de figyelmeztetik az álláskeresőket, arra, hogy szerezzenek bizonyosságot, mielőtt elvállalják az állást.

5. És kis, magyar valóságunkban bizony előfordul, hogy azzal ámítják a munkavállalót, hogy
– "próbaidőre csak 4 órára jelentünk be, utána majd meglátjuk" vagy
– "most a másik cégbe jelentünk be, de majd átveszünk",
– "munkaszerződést majd próbaidő végével írunk, addig megbízásit"

Ezek a trükkök viszont egyértelműen jelzik: a cég tilosban jár, nem érdemes megbízni bennük.

JobAngel
HRBlog
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elegem van a “rugalmas munkából”

Egyre nagyobb buzzword lesz a munka világában a “rugalmas munkavégzés” kifejezés. Ez nem is lenne gond, mert én is szeretek rugalmasan dolgozni. A... Teljes cikk

A CHN a WBECS-ről jelenti: Szabadítsd ki az ügyfeled a burok alól!

Általában az emberek egy burokba zárják magukat, ez egyfajta védekező mechanizmus. Tudatosan lekorlátozzák a külvilágot, amely azonban elzárja őket... Teljes cikk

Mitől alszik rosszul a HR-es?

"Több HR-es említette, hogy a kékgalléros munkaerő kevésbé veszi komolyan az online interjúkat, például hiányos öltözetben vagy az ágyban fekve... Teljes cikk