kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Hazug munkáltatói mondatok - ezekre érdemes figyelni!

Nem szabad megelégedniük a pályázóknak az üres lózungokkal, konkrétumok nélküli ígéretekkel. Kérdezzenek mindenre rá, mielőtt igent mondanak egy cég állásajánlatára. A karrierjük a tét - szól a HR szakember tanácsa.

images

JobAngel friss blogbejegyzésében összeszedte azokat a mondatokat, amelyekre érdemes odafigyelniük a pályázóknak.


1. Nem mondanak ki konkrét elvárásokat arra az eredményre, amit majd a leendő munkavállalótól elvárnak, de elhangzanak biztatásnak szánt lózungok, főleg sales és egyéb értékesítői pozíciókban:

- "Majd meglátjuk, hogyan teljesít próbaidőben, utána alakítjuk ki a végleges elvárásokat" - Miért, ha valaki rosszul teljesít, akkor sem válnak meg tőle próbaidőben? Hogyan tervezték a havi/negyedéves/éves bevételeiket, ha nem terveztek az új kolléga által hozott bevétellel? Egyáltalán terveztek valamit, vagy csak sodródnak?

- "A piac folyamatosan erősödik, így nagyon könnyű lesz teljesíteni a célszámokat" - Ha megvannak ezek a könnyen teljesíthető számok, akkor miért nem lehet elmondani a jelöltnek, hogy tudja, mire vállalkozik?

- "Nem szoktunk konkrét számokat megadni, más szempontokat is nézünk egy-egy munkavállaló teljesítéményében" - Érdemes visszakérdezni, melyek ezek a más szempontok - hangzik a HR szakember tanácsa.

2. Teljesítményelvárásokhoz kapcsolódóan szívesen ködösítenek egyes helyeken a teljesítménybérről is: "ha teljesíti a célszámokat, azzal megduplázhatja a nettó fizetését" - ha nem tudjuk, melyek a teljesítendő elvárások és mi az általuk kínált jövedelem, ez csak üres lózung. Sokszor számoltak be olyan trükkről, amikor a nettó fizetésbe a cafeteriát is beleszámolta a munkáltató, de a teljesítmény bónusz alapja természetesen a kifizetett bruttó bér volt – cafeteria nélkül. Ezeket előre, világosan tisztázni kell!

3. Hazugságok az előrelépési lehetőségekről

Főleg ezen a területen tesznek felelőtlen ígéretet a munkáltatók állásinterjún, hiszen a frissen felvett munkavállaló úgysem kéri számon. Kis cégek szeretnek vetíteni mindenféle pozíciónevekkel, "itt fél éven belül komolyan pozíciót, vezetői helyet kap, ha jól teljesít". A komoly pozíció és vezetői hely, általában egy névjegykártya, rajta egy szép címmel: felelősségi kör, fizetés, feladatkör marad a régi, az előléptetés le van tudva egy hangzatosabb pozíciónévvel. Csakhogy azért semmit sem adnak a közértben.

Multik, egyéb nagy cégek esetében érdemes feltérképezni a szervezetet, már állásinterjún megkérdezni: kik és hogyan döntenek ilyesmikről, mi kell ahhoz pontosan, hogy valaki feljebb lépjen. És persze érdemes figyelemmel követni a publikus sajtót is JobAngel szerint.

Ha arról cikkeznek, hogy az adott cégnél felvásárlások, kiválások, átszervezések várhatók, akkor egyáltalán nem valószínű, hogy meggyőződésből ígérgetnek: sokkal inkább csalinak szánják. Arra számítanak ugyanis, hogy bekerülve egy jónevű multihoz jelöltünk majd "beleragad" a pozícióba, és nem is távozik az elmaradt ígéret miatt: hiszen biztos fizetést, kényelmet, ingyen kávét stb.-t biztosítanak. De ha jelöltünk nem erre vágyott, akkor bizony csalódott lesz.

4. Szakmai fejlődési lehetőségekről is szívesen lódítanak.

Hogyne, lehet menni tanfolyamokra, támogatják - csak épp idő nem lesz rá. Esetleg lehet menni, adnak szabadságot: de a drága tanfolyamot fizesse ki a munkavállaló. Vagy: hogyne, hatalmas projekt van készülőben, ott aztán fejlesztheti tudását: csak épp nem kap feladatot ebben az álomprojektben, mert máshol van szükség rá.

A fentiekben felsoroltakkal érdemes óvatosan bánni: önmagukban még nem jelzik, hogy egy cég megbízhatatlan lenne, de figyelmeztetik az álláskeresőket, arra, hogy szerezzenek bizonyosságot, mielőtt elvállalják az állást.

5. És kis, magyar valóságunkban bizony előfordul, hogy azzal ámítják a munkavállalót, hogy
– "próbaidőre csak 4 órára jelentünk be, utána majd meglátjuk" vagy
– "most a másik cégbe jelentünk be, de majd átveszünk",
– "munkaszerződést majd próbaidő végével írunk, addig megbízásit"

Ezek a trükkök viszont egyértelműen jelzik: a cég tilosban jár, nem érdemes megbízni bennük.

JobAngel
HRBlog
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mivel jár a munkáltató megszakítás nélküli tevékenysége?

Léteznek olyan munkáltatók, amelyek tevékenységükből fakadóan folyamatosan működnek, vagy csak rövid időre engedhetik meg a leállást. A... Teljes cikk

AI-vel a rák ellen: interjú Török-Böröcz Annával, a Turbine HR igazgatójával

Milyen egy startup cégnél HR-t vezetni? Török-Böröcz Anna hét évvel ezelőtt egy 10 fős csapathoz csatlakozott HR-esként, most hetvenen vannak öt... Teljes cikk

Hátrább az agarakkal!

A zaklatás kiemelt médiatéma mostanában. Gyakran fennáll a veszélye annak, hogy ha megkérdőjelezünk egy álláspontot, akkor ez a zaklatás vádját... Teljes cikk