Megjelent: 1 éve

Hogyan hatékonyak az online tréningek, miért nem működik a hibrid? - interjú Szirtesi-Nagy Rékával

“Újraindultak a személyes tréningek, ám még jellemzőbb az online foglalkozás, a hibrid módszer nem bevethető” - mondja az utóbbi hetek trendjeiről Szirtesi-Nagy Réka, akit júliusban a trénerek új szakmai és érdekvédelmi szervezete, a Tréneri Edzőtábor Egyesület elnökének választottak. Vele az új szerveződés céljairól, a hazai tréningpiac helyzetéről beszélgettünk.

images

Kezdjük kicsit messzebbről: hogyan látja a vállalati tréningmegrendeléseket a koronavírus-járvány első fél éve után?
Sokat beszélgettünk a csoportban a kialakult helyzetről. Március-áprilisban jelentős volt a visszaesés, júniusban viszont sok tréning újraindult. Ám ezek jelentős része nem új megbízás, hanem a korábban elmaradt személyes tréningek megvalósítása. Sajnos a megbízók első körben a marketing, rendezvény és képzési költségeket kezdték el optimalizálni, így legtöbb esetben ezek csökkentek. Az ősz is bizonytalan, januárnál hamarabb valószínűleg nem térünk vissza a korábbi volumenhez.

Vannak már személyes tréningek is?


Igen, újraindultak a személyes tréningek, összességében azonban még jellemzőbb az online foglalkozás. A nagyvállalatoknál a dolgozók jelentős része továbbra is home office-ban dolgozik, vagy a cég nem engedi a személyes találkozáson alapuló tréningeket. A hibrid tréning, amikor a csapat fele az irodában ül, a másik otthon a gép előtt - nem működik.

Miért nem?


Mert szétszakítja a csoportot és nagyon más a dinamika. Akik egy tárgyalóban egymás mellett ülnek, külön csoportot alkotnak, saját dinamikával: látják egymást, egymás rezdüléseire tudnak reagálni, a képernyő előtt ülők ebből alig érzékelnek valamit. Nehéz így egységben tartani a csapatot. Előadásokat viszont lehet hibrid módon tartani, ám az már nem tréning.

Hallani olyan megbízásokról, hogy online csapatépítő tréninget kérnek a cégek. Hogyan zajlik ez?


Igen, első hallásra furcsának tűnhet, és nem is a klasszikus csapatépítésre kell gondolni, inkább annak élmény alapú, de online változatára. Például, a csapatot kisebb csoportokra osztjuk, külön chatszobába vonulnak és közösen oldanak meg feladatot, vagy közösen rajzolhatnak online, képet rakhatnak ki. Ezeknél a programoknál ugyanazokat a kompetenciákat fejlesztjük, csak más eszközökkel: itt is az együttműködésen, kommunikáción, kihívások megoldásán van a hangsúly.

Mi az, ami nem megy online?


Amihez kell a fizikai kontaktus, például az emberek bizalom erősítését segítő különféle gyakorlatok - bekötött szemmel egymás vezetése nehezen megoldható online. Azt a helyzet, hogy egy légtérben ülünk, egymás szemébe nézünk, és tudunk olvasni a metakommunikációs jelekből, nem lehet megteremteni az online térben ugyanúgy, de más eszközökkel ugyanazt a fejlesztési célt el lehet érni az online térben is. Egyszerűen másfajta kapcsolódás válik lehetővé a képernyőn keresztül. Arra jöttünk rá, hogy nem az offline módszereket kell egy az egyben az online térbe adaptálni, hanem újra ki kell találni a tréningeket új, online platformra optimalizálva.
Szirtesi-Nagy Réka

Van-e covidbiztos tréningek kézikönyve, amit például a rendezvényszervezésben vagy az irodai munkatérben már kialakítottak?


Az ügyfél elvárásaihoz és körülményeihez kell igazodni ebben a kérdésben is, a csoportban inkább általános irányelvekről és jó gyakorlatokról beszéltünk a téma kapcsán. Minden tréner saját felelőssége és érdeke, hogy megfeleljen a hatályos járványügyi előírásoknak, erre a megrendelők és trénerek egyaránt figyelmet fordítanak.

Júliusban alakították meg a Tréneri Edzőtábor Egyesületet. Milyen úton jutottak el eddig?


7-8 évvel ezelőtt egy humán- és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cégnél dolgoztam, ahol több kolléga munkakörének volt a része a tréning tartás és kapcsolatban álltunk külső szabadúszó trénerekkel is. A cég nagy hangsúlyt fektetett a munkatársai és a partnerei fejlesztésére, és így indult el egy folyamat, melynek keretében 3-5 napos edzőtáborokat tartottunk trénereknek: belső kollégáknak és a velünk dolgozó külsős szakembereknek. Egy idő után ezek a találkozások megritkultak, de az ott szerzett tapasztalatok meghatározták azt, hogy hogyan gondolkodunk a tudásátadásról és a szakmai közösségről. Tavaly jött az ötlet, hogy hozzunk létre egy Facebook-csoportot, így az online térben is folytatódhat a tudásmegosztás. Harmincan indultunk szeptemberben és ma majdnem 800-an vagyunk a csoportban. Rendkívül színes a kör: trénerek, pedagógusok, vezetők, HR-esek csatlakoztak hozzánk.
Az egyesület vezetése balról jobbra: Tóth Gabriella Réka, Szirtesi-Nagy Réka, Váradi Zoltán, Nagy Emőke, Róbert NóraAz egyesület vezetése balról jobbra: Tóth Gabriella Réka, Szirtesi-Nagy Réka, Váradi Zoltán, Nagy Emőke, Róbert Nóra

Nagy lendületet adott az együttműködésnek a márciusban Magyarországon megjelent koronavírus, mert hirtelen minden tréner szembesült azzal, hogy megszűntek a személyes tréningek, és kevés tapasztalatunk volt az online tréningek terén. Létrehoztunk úgynevezett “Zoom-laborokat”, ahol gyakoroltunk, hogyan lehet módszereinket az online térbe adaptálni, kísérleteztünk, kisebb-nagyobb csoportok jöttek létre. Kiterjesztettük ezeket a foglalkozásokat más szoftverekre - Teamsre, Skype-ra, Go To meetingre. Egy ideje már foglalkoztatott minket, a testvéremet, Nagy Emőkét és engem a gondolat, hogy egy szakmai egyesületet hozzunk létre, mert úgy gondoljuk, hogy sokkal több lehetőségünk lesz érdekvédelemben, marketingben, rendezvényszervezésben, ha közösen, jogi személyként lépünk fel. Ehhez az ötlethez a Facebook csoportban azonnal találtunk társakat. A coach szakmában vannak erős civil szervezetek, és fontosnak tartjuk, hogy a trénerek körében is legyen ilyen.

Nem volt eddig a trénereknek szakmai szervezete?


Olyan nincs, amelynek tagjai magánszemélyek és a közösségépítésre és tudásmegosztásra épít. Mi olyan szakembereket várunk, akiknek fontosak ezek az értékek, és szeretnének tagjai lenni egy nyitott, önfejlesztő szakmai közösségnek. Széles szakemberi közösséget célzunk meg: nem csak trénerek, hanem HR-esek, a szakma iránt érdeklődők is csatlakozhatnak. Például aki szeretne új gyakorlatokat bevinni a teljesítményértékelésbe, az interjúztatáshoz keres ötleteket, vagy egyszerűen tréningmódszereket szeretne megismerni ők is nyugodtan jelentkezhetnek. A belépéshez egy nyilatkozat kitöltésére van szükség, valamint egy szakmai önéletrajzot mellékelni.

Hol tart most az egyesület alapítása? Kikből áll a vezetőség?


Az alapító ülésünk július végén megtörtént, az egyesület nyilvántartásba vétel alatt áll. Nagy Emőke lesz a titkár, három elnökségi tagot választottunk: Róbert Nórát, Váradi Zoltánt, Tóth Gabriella Rékát, és én leszek az elnök.

Milyen változást hozott az utóbbi fél év a szakmai munkájában?


Március előtt nem tartottam online tréningeket. Amikor hirtelen ebbe a helyzetbe kerültem, egyik napról a másikra kellett és sikerült a gondolkodásomat átállítani, ami számomra is meglepetés volt. Rengeteget tanultam, sok inspirációt adott, hogy a többi trénerrel együtt ugyanazokkal a kihívásokkal szembesültünk, mindig volt kihez fordulni és mindenre találtunk megoldást.

A felső nyitókép története: egy nyári Zoom-találkozón a csoporttagok arról beszélgettek, miért szeretnének egyesületet létrehozni, milyen terveik vannak ezzel. A végén virtuális csoportképet készítettek, ahol mindenkit kértek, nézzen optimistán a jövőbe. Ezt az optimista jövőbenézést örökíti meg a fotó.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkahelyi közösség szerepe felértékelődött - Tréning Kerekasztal

A pandémia következményeként megjelentek speciális céges tréning igények, ám a munkatársak motivációjának és elkötelezettségének... Teljes cikk

Egy jó vezető jövőt teremt - bizalomépítés a bizonytalanságban

Stressz, szorongás, bizalomhiány, bizonytalanság. Szavak, melyekkel az elmúlt, váratlan fordulatokban gazdag évünk jellemezhető. Az elmúlt időszak... Teljes cikk

Milyenek a kiváló csapatok?

Miben mások ők, mint az átlagosan jól működők? Vannak-e megfigyelhető mintázatok, vagy sokféle kiváló csapat van? A Tréning Kerekasztal... Teljes cikk