Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Hogyan kell nyilvántartani a szabadságot heti 24 órás munka esetén?

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ha egy alkalmazott heti 3 nap x 8 órában dolgozik, akkor heti 24 órára kell bejelentenem, és hogyan kell kiszámolnom az éves szabadságkeretét, hogyan kell azt vezessem a jelenléteinél?

images

images

NEXONtime munkaidő-menedzsment rendszer

Az egyetlen valóban integrált rendszer Magyarországon: teljes körű megoldás a munkaidő-tervezéstől a bérszámfejtésig. Mérhetővé teszi a munkavállalók teljesítményét, kiszűri az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így csökkenthetővé válnak a túlóraköltségek. biztonságos, elegáns beléptető rendszer dolgozói és vezetői önkiszolgáló felületek rugalmas beosztás-tervezés munkaidő-keretes foglalkoztatás támogatása


További információ

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A szabadság nyilvántartása, illetve kiadása vonatkozásában elsőként is azt kell kiszámolnia, hogy az adott munkavállaló hány nap szabadságra jogosult. Ezt az Mt.115-121.§-ai alapján tudja megtenni. Fontos, hogy részmunkaidő esetén is éppen ugyanannyi szabadság jár, mint teljes munkaidő esetén. Ettől azonban még nem kell megijedni, mivel ez nem jelent még semmit önmagában. Miután tehát ezt kiszámolta, utána érdemes rátérni a szabadság nyilvántartására és a kiadására az Mt.124.§-a alapján. Fő szabály szerint a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Ezt általános munkarendben dolgozó munkavállaló esetén könnyen meg lehet oldani, ők ugyanis hétfőtől péntekig dolgoznak, egyenletesen elosztott munkaidőben. Ettől eltérő munkaidő-beosztásban, amit a törvény egyenlőtlen munkaidő-beosztásnak hív, a szabadság nyilvántartására és kiadására két mód áll a munkáltató rendelkezésére.

1. A szabadságot munkanapokra adja ki a munkáltató, de minden naptári nap munkanapnak tekintendő, kivéve a munkaszüneti nap és a munkavállaló munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapja. Ebben az esetben az un. szabadnapokra is kiadhatja a szabadságot. Ebben az esetben munkanapra adja ki, munkanapban tartja nyilván és a napi munkaidővel fogja elszámolni.

2. A másik megoldás az, hogy a szabadságot órásítja és abból a munkaidő-beosztás szerinti munkaóra mennyiséget vonja le. Ebben az esetben órában tartja nyilván tehát a szabadságot és abból vonogatja le a beosztás szerinti munkaidőt.

Fontos, hogy a munkáltató az első szabadság alkalmával választani köteles és az egész évre ezt kell alkalmazni.

Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz kigazdálkodni megfelelő szakembereket, de nehezen mellőzhető. A KKV-k vonatkozásában a munkaügyi ellenőrzés azonban viszonylagosan kímélő üzemmódban tevékenykedik.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter