Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 10 éve

Hogyan rázódjunk vissza a munkába a szabadság után?

Semmi nem tart örökké

Megtelt a postafiókunk és iratoktól roskadozó asztaluk mellett még sokan a szabadság rövidségén sopánkodnak, vagy éppen egy nyaralás alatt készült fényképet állítanak be háttérképnek a szokásos határidők közepette. Visszatérni a munkába nem könnyű pár önfeledten eltöltött nap vagy hét után, kiváltképp, ha igen kellemesen töltöttük jól megérdemelt szünidőnket, legyen akár szó pihentető, családi, vagy zsúfolt programokkal teli baráti üdülésről. A helyzet tulajdonképpen hasonló: kissé lelombozott hangulat, alacsonyabb aktivitás, felhalmozódó határidős munka és számos megválaszolásra váró e-mail. Sajnos el kell fogadnunk, hogy a jó is véget ér egyszer és bármilyen nehéz is, de nem érdemes vesztegetni a munkára fordítandó időt, mert könnyen túlórázáson kaphatjuk magunkat közvetlenül a szabadságot követően. A nagy sóhajtozások és a feladatok elhalasztása nem jó megoldás, főleg ha alapul vesszük azt a tényt, hogy a szeptember, illetve a kora ősz a legtöbb vállalatnál a felfutás időszaka.

Nézzük hát, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy sokkal nagyobb lendülettel rázódjunk vissza a munkába egy jól sikerült nyaralást követően.


1. Csak fokozatosanHa már a reptérről első utunk a munkahelyünkre vezet, abból általában semmi jó nem szokott születni. A teljes feszültségnek és fáradtságnak adjuk át magunkat, ha nincs átmenet a nyaralás és a munka között. Azon az egy napon ne múljon hát, vegyünk ki plusz szabadnapot és "pihenjük ki" a hazatérés fáradalmait. Szervezetünk meg fogja hálálni a gondoskodást, nem beszélve arról, hogy pszichésen is könnyebben fogadjuk majd az előttünk álló hetet, ha az egy nappal rövidebb.


2. Tisztázzuk a helyzetet!Ne akarjunk mindent egyszerre és gyorsan megoldani és ne várjuk el magunktól, hogy a szabadság ideje alatt felhalmozódott munkát a visszatérésünk utáni első délelőtt maradéktalanul el tudjuk végezni. Nézzük végig, hogy pontosan milyen feladatok várnak ránk, ellenőrizzük leveleinket olyan sorrendben, ahogyan érkeztek. (Persze nem árt odafigyelni a felkiáltójellel ellátott extra sürgős e-mailekre sem.) A legfontosabb, hogy szánjunk egy kis időt arra, hogy megtudjuk, melyek lesznek az elkövetkezendő pár nap legfontosabb feladatai.


3. Kérjünk segítséget!Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha nem magunk akarjuk begyűjteni az egyes projektek előrehaladásával kapcsolatos információkat, illetve minden egyes munkahelyi történés hátterét, mert így jelentős értékes időtől fosztanánk meg magunkat. Amennyiben szabadságunk alatt helyettesítettek minket, kérjük meg a kollegát, hogy szánjon ránk egy kis időt, ismertetve az elmúlt időszak eseményeit és fontos vezetői döntéseit. Célszerű, ha ő tájékoztat minket bármi olyan változásról, amelyet feltétlenül tudnunk kell a tökéletes munkavégzéshez. Bármilyen nehezünkre is esik, érdemes mindezt már az első napon megtennünk, mert igencsak zavarba ejtő lehet egy értekezletre beülni úgy, hogy a leghalványabb elképzelésünk sincs arról, hogy miről is esik majd szó egyáltalán.

Ha mégsincs, aki helyettesített volna minket nyaralásunk idején, akkor legalább a közvetlen munkatársakat kérdezzük ki pár perc erejéig, és jegyzeteljük le a fontosabb tudnivalókat. Ne legyünk restek kitérni a számunkra lényeges információkra, az elkövetkezendő napok eredményessége ugyanis részben attól is függ, mennyire sikerült átlátni a helyzetet még mielőtt bármibe is belefogtunk volna.


4. Tervezzük meg feladatainkat!Mivel számíthatunk rá, hogy az 1-2 hét kiesés alatt is történtek előrelépések munkánkat illetően, érdemes egy úgynevezett cselekvési tervet felállítani az elkövetkezendő napokra. Fontos, hogy ez tartalmazza a prioritást élvező feladatokat, éppúgy, mint azokat a teendőket, amelyek még várhatnak a megoldásra. Legfontosabb, hogy átláthatóvá és rendezetté tegyük magunk számára a szabadság első napjait, amelyben nagy segítséget nyújthat a ránk váró feladatok összeírása és az ahhoz tartozó ütemezés elkészítése.


5. Fogadjuk el a lassabb munkatempót!Ha úgy gondoljuk, hogy a szabadság utáni első két nap a legjobb alkalom arra, hogy egy nem várt üzletet nyélbe üssünk, és azonnal három tárgyalást szervezünk be másnapra, könnyen szemben találhatjuk magunkat azzal a veszéllyel, hogy nem leszünk elég aktívak vagy összeszedettek. Egyrészt ha külföldön nyaraltunk, az utazás, az időeltolódás, a változó klíma vagy bármely hasonló tényező befolyásolhatja teljesítőképességünket, illetve, egy hosszabb szabadság után érdemes az első pár napot valóban azzal tölteni, hogy "felvegyük azt a bizonyos fonalat". Persze ez nem indok arra, hogy hetekig emlékeztessünk minden kollegát arra, hogy mi szabadságon voltunk, de azért nem árt, ha nem 12 órázunk rögtön az első napokban.


6. Kerüljük el a nyaralás utáni depressziót!A fenti állapot gyakorta jelentkezhet egy hosszabb nyaralás után, amikor is valóban egy porcikánk sem kíván a munkába visszatérni, és a helyzetet súlyosbítandó olyan feladatok is várnak ránk, amelyeket már a szabadság előtt sem volt kedvünk megcsinálni, vagy éppen hetek óta tologattuk azt megelőzően. Azonban, ha nem csináltuk meg a szabadság előtt, már nincs mit tenni, legjobb, ha szembenézünk a ránk váró munkával és nekifogunk. Hangulatingadozásaink elkerülésére figyeljünk oda arra is, hogy a szabadság és a munka közötti váltás ne legyen túl éles, mert az szinte egyenes út a depresszív hangulathoz. Ha van rá lehetőség, az ebédszünetet összekötjük például egy kellemes sétával, munka után pedig hódolhatunk kedvenc időtöltésünknek, hobbinknak. Ha rögtön a munkába feledkezve roskadunk napestig a számítógép előtt, könnyen lemeríthetjük szervezetünk a szabadság alatt feltöltött "akkumulátorát" és pár nap múlva el is feledhetjük pihenésünk jótékony hatásait.


7. Ne panaszkodjunk!Bármilyen furcsán is hangzik első hallásra, de saját panaszkodásunk könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat és előrébb sem jutunk általa. Ha egész nap csak az elmúlt szabadságunkon sopánkodunk, és felettébb erőteljes munkaundor veszi úrrá magát rajtunk az már nem feltétlenül annak tudható be, hogy véget ért a nyár. Érdemes néha elgondolkodni azon is, hogyha már a munka szótól is összerándul a gyomrunk, akkor valóban minden rendben van-e ilyen téren, úgyhogy a nyaralásból való visszatérés még akár a munkához való viszonyunkra is fényt deríthet.


8. Csak pozitívan!A hozzáállás már fél siker, ne engedjük át magunkat a negatív gondolatoknak. A legrosszabb, ami történhet velünk nyaralás után, hogy visszazökkenünk a régi kerékvágásba, de ha munkánkkal valóban elégedettek vagyunk, akkor mindez csak múló rosszkedv. Inkább helyezzünk néhány fotót íróasztalunk közelébe, hallgassunk kellemes zenét és vágjunk bele a munkába. Ha még tart a jó idő, akkor használjuk és menjünk ki a szabadba, szervezzünk minél több olyan programot, amelyben örömünket leljük, ahelyett, hogy keseregnénk. A negatív hozzáállásnak van ugyanis a legkevésbé értelme egy jól sikerült szabadság után.

Polgár Zita
Grafton Recruitment
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan lesz valakiből e-sport szakértő és mivel telik egy napja?

"Az e-sportban kiváló reflexekre és tizedmásodpercek alatt meghozott döntésekre van szükség, hogy a legjobb játékosok közé kerülj." -... Teljes cikk

Projektmenedzserek a csúcson - akik több száz emberrel is képesek napi kapcsolattartásra

Hogyan lesz egy jogászból és egy bölcsészből akár szakemberek százait koordináló projektmenedzser? Mi az, amit meg lehet tanulni könyvekből és mi... Teljes cikk

Villanyszerelő

A villanyszerelő feladata az áramellátást biztosító vezetékrendszer kiépítése, beüzemelése, karbantartása. Elektromos berendezések javítása is... Teljes cikk