Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Hol fog lakni az ide érkező expat?

images

A kiküldetés sikere állhat vagy bukhat azon, hogy sikerül-e otthonos, kényelmes, jó helyen lévő lakást találni. Hiszen ez lesz az otthona, nem csak egy hely, ahol esténkét álomra hajthatja a fejét – az otthonává kell válnia és nem csak magának az expatnak, hanem az egész családja számára. Mivel a magyar ingatlanpiacon sok a kókler, nehéz kiismernie magát egy ingatlanügyekben nem járatos embernek az itt uralkodó viszonyokban, ezért tanácsos a "housing" témát profi relocation cégre bízni. Hogy mire kell figyelni? Soroljuk.

1. Igények felmérése: az egyik legelső lépés. Hiszen az expat amikor idejön szeretné jól érezni magát, egy olyan helyen, ami huzamosabb ideig az otthona lesz. Meg kell tudnunk, mik a legfontosabbak számára. A jó levegő? A belváros? A kertes ház? A munkahely közelsége? Ha ezekkel tisztában vagyunk, nekiállhatunk keresni. Sok expat már Magyarországra érkezése előtt elkezd ingatlanportálokon nézelődni, ahol feltűnően szép lakásokat találnak viszonylag alacsony áron. Aztán persze kiderül, hogy ez a lakás már nincs meg, de van egy hasonló, kicsit ugyan drágábban… Sok Amerikából érkező család elvárása a nagy és tágas ház, ami Budapesten belül nehezen megvalósítható kérés. Ha találnak, akkor az távolabb lesz a városközponttól, ami a közlekedés problémáját veti fel. Az igények felmérésekor figyelembe kell venni, hogy a gyerekkel érkezőknek megfelelő nemzetközi iskola/óvoda álljon a közelben a rendelkezésére. A gyerek nélkül érkezők lehet, hogy szórakozóhelyek közelébe költöznének.

2. Szabályzatok: A világosan megfogalmazott áttelepülési szabályzat segíti átlátni az egyes folyamatokat, másrészt az expat sem tud arra hivatkozni, hogy a másik munkatársnak többet térítenek az albérletébe. El kell dönteni például, hogy a cég egy fix összeget ad a lakhatására, vagy minden, lakhatással kapcsolatos összeget átvállal magára, a lényeg mindenben a szabályozottság.

3. Szerződéskötésben is ajánlott profi segítségét kérni, hiszen nem csak a havi állandó díjak, azaz a bérleti díj és a rezsi léteznek egy ingatlannál! A bérleti szerződés aláírása előtt meg kell nézni, milyen költségek és szolgáltatások tartoznak a bérleti díjba, milyen fenntartási költségekkel kell számolnunk. Ide tartozik a rezsiköltség mellett a bérleti díj adója, a parkolási díj, és így tovább.

A kaució, a kiköltözési költségek, a felmondás és a hosszabbítás is szerepeljen a szerződésben, hiszen ezek elég nagy kiadásokkal járhatnak. A jogoknak és a kötelességeknek is minél részletesebben bele kell kerülnie. A szerződéskötést profikra kell bízni, mert ha nem így teszünk, sajnos nagy esély van rá, hogy a bérlő - legyen az az expat személyesen vagy a cég - számára kedvezőtlen feltételek kerülnek a szerződésbe.

4. Ártárgyalás: ehhez még inkább kell, hogy ismerjük a piacot. A lakások árai folyton változnak, ahogy vannak rugalmasabb és kevésbé tárgyalóképes tulajdonosok is. Szinte már közhely, hogy az ár megemelkedik, amint kiderül, hogy külföldinek lesz, ráadásul egy nagyvállalat állja a költségeket. Fontos ismerni azt a helyi sajátosságot, hogy a lakások kiadói az árakat áfa nélkül értik, így ha számlát szeretnénk (ami egy cégnél természetes), akkor az ár tovább fog növekedni. Ilyenkor jön, hogy “ohh, és persze az adó, azt eddig nem mondtam”. Jól tárgyalni nehéz, de ha sikerül, a végén két elégedett ember áll egymással szemben. Ehhez persze elengedhetetlen a rugalmasság és a kompromisszumkészség – mindkét fél részéről.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Románia is - Interjú a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével

Ahogy arról júliusban mi is hírt adtunk, tavaly 979 orvos és fogorvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok migrációja... Teljes cikk

Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk