Megjelent: 8 éve

HR költségcsökkentés ergonómiai eszközökkel

A nem megfelelő munkakörnyezet következtében kialakult rendszeres munkahelyi hiányzások költségeivel egyre több cég kénytelen számolni. A legfrissebb kutatások szerint az európai vállalatok évente euró milliárdokat veszítenek amiatt, hogy a munkavállalók a munkakörnyezetükkel összefüggésbe hozható bántalmak következtében kimaradnak a munkából. Csupán 6 ország adatait összesítve: ez az összeg meghaladja a 42 milliárd eurót.

images

Mindez annak ellenére van így, hogy a különböző irodai ergonómiai eszközök segítségével, a megfelelő és biztonságos módon történő számítógép, laptop és táblagép használatával ez a tendencia nagyon gyorsan megfordítható, valamint jó közérzet és munkamorál érhető el!

Az európai munkavállalók 79 százaléka szenved számítógép, laptop és táblagép használatával összefüggésbe hozható panaszoktól*A problémák közé sorolható a kiújuló mozgásszervi bántalom (RSI), kéztőalagút szindróma (CTS), fejfájás, nyaki fájdalom, csukló szorítás. A fejfájás és a szemmel kapcsolatos panaszok szintén gyakoriak.

Iroda 1


Egy 2012-ben végzett kutatás szerint,

 • Minden második munkavállaló a számítógép használata által kialakult hátfájásra panaszkodik.
 • Az emberek 39 százaléka a számítógépét okolja a nyaki fájdalmaiért.
 • A dolgozók 35 százaléka szenved fejfájástól és szemével kapcsolatos problémáktól.
 • A számítógép használata 3 emberből 1-nél okoz csuklóban és karban jelentkező fájdalmat.

  A mozgásszervi rendellenességek okozzák a munkából való hiányzás 49 százalékát*


  A kockázatelemzéssel gyorsan felmérhetőek a problémás területek - mellesleg kötelezettség is.

  A 90/270/EGK irányelv szerint a munkaadó köteles munkaállomás kockázat elemzést végezni minden új munkavállalónál, illetve a már meglévő alkalmazottaknál, amennyiben változás következik be munkakörnyezetükben (úgy, mint pozíció, vagy munkakör váltás, illetve új asztal, vagy számítógép használata esetén).

  A döntésre jogosult cégvezetők csupán 57 százaléka van tudatában annak, hogy a vállalatok törvényi kötelezettsége a munkaállomások rendszeres, évente történő kockázatelemzése*  A teszt segítségével néhány percen belül megtudhatja, munkavállalói milyen munkakörülmények között dolgoznak, és azok milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Az eredmények ismeretében könnyen kialakíthat ergonomikus munkahelyet alkalmazottai számára, mellyel jelentősen csökkentheti a táppénzes hiányzások számát, emellett munkavállalói komfortérzete, így hatékonysága és lojalitása is jelentősen növekedni fog.

  Az úgynevezett Zóna koncepció segítségével gyorsan és egyszerűen feltérképezhetőek a problémás területek, és kiválaszthatóak azok az ergonómiai kiegészítők, melyek a munkavállalók munkakörülményei javításával, hosszabb távon valóban jelentős megtakarítást jelenthetnek cége számára a HR költségek területén.
  iroda2

  iroda3  1. Zóna - Hát- és derékfájás megelőzése
  Az ebbe a zónába tartozó irodai ergonómiai kiegészítők kifejezetten a hát- és derékfájás enyhítését, megelőzését szolgálják, mely a legtöbb munkavállalónak mindennapi problémát jelent. A különböző hát- és lábtámaszok hatékonyan csökkentik a hátban és derékban kialakuló mozgásszervi bántalmakat, enyhítik a tüneteket, így jelentősen hozzájárulnak a munkahelyi hatékonyság növeléséhez és a táppénzes hiányzások csökkentéséhez.

  2. Zóna - Csuklófájdalom megszüntetése
  A számítógépes munka kellemetlen szorító érzést, hosszabb távon kiújuló fájdalmat okozhat a csuklóban. Ennek oka a csuklók megfelelő alátámasztásának a hiánya, mely gépeléskor és az egér használata közben folyamatosan terheli a csukló ízületeit. A különböző csukló- és tenyértámaszok megfelelő helyzetbe hozzák a csuklót, így segítenek megelőzni a maradandó károsodások kialakulását, illetve enyhítik a már meglévő tüneteket.

  3. Zóna - Nyaki fájdalom csillapítása
  A legtöbb ülőmunkát végző ember annyira hozzászokott már a nyak állandó fájdalmához, hogy szinte természetesnek veszi annak meglétét. Ennek kialakulásáért részben a monitor (laptop kijelző) nem megfelelő elhelyezése a felelős. Ugyanis legtöbb esetben a monitor nagyon alacsonyan helyezkedik el az íróasztalon, melynek következtében a munkavállaló feje folyamatosan lefelé billen, ami komoly, 8-10 órás izommunkát jelent a nyak izmai számára. Optimális esetben a monitor felső széle szemmagasságban, vagy kissé afölött kell, hogy elhelyezkedjen, mely megkíméli a nyak izmait az egész napos megterheléstől. Ehhez célszerű olyan monitorállványt, vagy laptop tartót beszerezni, mely kifejezetten illeszkedik a munkavállaló testi adottságaihoz, munkakörülményeihez, egyéb eszközeihez.

  4. Zóna - Rendezett, tiszta környezet
  A jól szervezett, tiszta környezet nagyban hozzájárul a dolgozó hatékonyságához. Egy átlag európai munkavállaló napi 46,5 percet tölt azzal, hogy asztalát, környezetét rendezettebbé, kényelmesebbé tegye. Érdemes tehát a megfelelő eszközökkel valóban ergonomikus környezetet kialakítani, hogy a munkavállaló valóban hatékony munkavégzéssel töltse idejét. A különböző fertőző megbetegedések, valamint az allergia és asztma szintén jelentősen csökkentik a munkahelyi hatékonyságot és jelentős hatással vannak a táppénzes hiányzások mennyiségére. Érdemes - különösen nyitott irodák esetében - olyan légtisztító berendezéseket beszerezni, melyek a minimumra csökkentik a levegőben található vírusok, baktériumok, valamint pollenek és egyéb allergének mennyiségét, hiszen így jelentősen csökkenthető a táppénzes hiányzások aránya.

  Egy kockázatmentes munkahelyi környezet kialakításának költsége viszonylag alacsony, különösen, ha figyelembe vesszük a nem megfelelő munkahelyi környezet miatt bekövetkezett betegszabadságon töltött napok számát, a kényelmetlen környezet miatti fészkelődéssel, valamint a munkakörnyezet rendezgetésével elvesztegetett időt.

  Ergonómiai eszközök már akár 3000 forintos ártól beszerezhetők, és egy körülbelül 50000 forintos beruházás kevesebb, mint 6 hónapon belül megtérül! *
  A megfelelően kialakított ergonomikus munkakörnyezet kétféleképpen segíti a munkavállalót. Egyrészt segít megelőzni a bántalmak kialakulását, másrészt pedig meggátolja, hogy a kezdeti enyhe panaszok felerősödjenek, és hosszú távú bántalmakhoz vezessenek. Mindez a munkaadónak hosszabb távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhet, valamint lényegesen hatékonyabb, egészségesebb, lojálisabb munkavállalókat jelent, mely kulcskérdés cége eredményessége szempontjából.

  Kreutz László
  Fellowes Hungary / értékesítési és marketing igazgató


  *Adatok forrása: Dynamic Markets Research 2012
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Sok egészségügyi dolgozó inkább elhagyja a pályát, de nem oltatja be magát

  Három hetük maradt az eddig be nem oltott egészségügyi dolgozóknak, hogy a jogszabályi követelményeknek eleget tegyenek. A többszöri kérés... Teljes cikk

  Felmérés: a fővárosban több a légkondis munkahely, mint vidéken

  Az országos szintű felmérésből kiderül, hogy a forróság miatt a férfiak nehezebben tudnak teljesíteni munkahelyükön, mint a nők. Teljes cikk

  Hol és hogyan nyaralunk? - itt a felmérés

  A válaszadók 83%-a belföldi nyaralást tervez, a sláger a wellness és a vízpart - derült ki az öt hazai szállodát üzemeltető Eventrend Hotels... Teljes cikk