kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Így bringázz munkába hideg időben

A koronavírus-járvány újabb lökést adott a városi kerékpáros közlekedésnek. A tavasztól őszig tartó időszak kevesebb meglepetést tartogatott az új bringás populációnak, a téli, hideg hónapok azonban óvatosságra intenek. Jó hír azonban, hogy még mínuszokban is lehet munkába tekerni, ha felkészülünk rá. Ehhez adnak most tippeket a bikemag.hu szakértői. 

A tavaszi “koronakarantén” után rengetegen ismerték fel, hogy biztonságosabb, és egészségesebb kerékpárral munkába járni, mint tömegközlekedési eszközökön szorongani. E trend Budapesten volt látványos: csúcsokat döntött a Budapest Bike közösségi kerékpár-kölcsönző, a kerékpárboltokban is eladási rekordok dőltek, néhány helyen hiánycikk lett a bicikli.

November második felétől azonban döntés elé kerülnek sokan. Megéri hidegben, latyakban a napi 10-20 kilométeres tekerés? Nem veszélyes ez az egészségemre? A serpenyő másik oldalában azonban még nagyobbnak tűnik a veszély. A zsúfolt tömegközlekedési eszközökön maszkban is para a koronavírus. Tekerve ráadásul megússzuk a megállóban fagyoskodva toporgást, a járművön a télikabátba izzadást és pontosan beérünk a munkahelyre. A szabad levegőn mozgás fittebbé és derültté tesz, a legborongósabb időben is. Mert a bringázáshoz nem kell jó idő!

Öltözködés fejtől lábig


Télen különösen figyelj a láthatóságra: erős lámpa elöl, hátul, fényvisszaverők. Legyen elöl és hátul sárvédő, a fejen pedig bukósisak.

A viseletnél a következő alapszabályokat érdemes betartani: öltözködj az időjáráshoz és az úti célodhoz megfelelően, rétegesen, ami belülről egy jól szellőző sport aláöltözővel kezdődik, húzz fel egy melegen tartó réteget, amely ugyancsak szellőző, pl. egy polár anyagú pulóvert, de a cipzáras hálásabb, ha melegednél. Erre vegyél föl egy „héj réteget” ami eső és szélálló, akár hosszabb parka vagy poncsó fazonú és bátran legyen élénk színű, a neon színek főként sokat javítanak a láthatóságon. Figyelj az ízületeidre: húzz kerékpáros vagy síkesztyűt, alulról pedig jól jön egy sí aláöltöző a lábra, térded és a derekad pedig védd még egy réteggel. Lehet kapni kifejezetten kerékpáros térd- és derékmelegítőket.

Kérdés, hogy át tudsz-e öltözni a munkahelyeden. Ha igen, akkor bringás ruhában tekerhetsz. Ez lentről felfelé: téli bringás cipő és/vagy kamásli, téli kerékpáros nadrág, felül egy aláöltöző, és egy téli kabát, ami jó, ha fényvisszaverős. Kell még egy jó kesztyű, csősál és/vagy sapka de jól jöhet egy téliesíthető bukó is. Ha nem tudsz átöltözni, hanem ugyanaz a ruhád amiben munkahelyen is vagy, akkor érdemes szél-, vízálló és kapucnis dzsekiben gondolkodni. A kesztyű és kamásli a normál ruhatárba is átvihető.

Óvd az egészségedet


Fontos, hogy figyelj a megfelelő öltözékre, máskülönben megfázással, rosszabb esetben tüdőgyulladással hetekre kieshetsz a munkából. Az ízületek megfázása pedig hosszabb távon kezdi ki az egészségedet. Amiből baj lehet: hideg nyereg, vékony nadrág kombináció feltűrt nadrágszárral és fedetlen bokával. Hajgyilkos lehet a bukósisak alatt megizzadt fej menetszélben, így a sisak alatt legyen sapka vagy ami védi a fejbőrt, illetve már kapható olyan sapka, ami bukósisak is egyben.

Érdemes a szmog ellen is védekezni. A nyeregben ülve nem tűnik zavarónak, ám Budapest és a nagyvárosok levegője rendkívül rossz, ráadásul az ingyenes parkolás elrendelése tovább rontott a helyzeten. Éppen ezért szerezz be légszűrő kerékpáros maszkot, amit sportolásra vagy kerékpáros közlekedésre fejlesztettek ki. Ezek a sebészi és az FFP 2, 3-as maszkokkal ellentétben jó ki és belégzést biztosítanak és szűrik a levegőben levő részecskéket. 7-20 ezer forint között érhetőek el. Vásárlás előtt érdemes alaposan átolvasni a használati útmutatót és termékleírást, mitől is véd pontosan.

Légy körültekintőbb, tartsd karban a biciklidet


A bringázás során a következőkre figyelj: lehetőleg egyenes háttal tekerhető városi biciklit használj; indulj kicsit korábban, és tekerj lassabban; a kanyarokat ívesebben és alacsonyabb tempóval vedd be; a jégfoltokra és a vastag hóra figyelj, mert eltéríthetik a kereked; és közlekedj előrelátóan, mert megnőhet a féktávolság, havas időben pedig jól jöhet a bringán is a téli gumi.

A bringa sokkal jobban igényli ilyenkor a karbantartást: gyakrabban ellenőrizd a fékeket, mert gyorsabban kophatnak, a sós latyakban ügyelj a bringa tisztítására és a szükséges helyeken (lánc, bovdenek) gyakrabban kend vagy fújd be a megfelelő anyagokkal! 
Aki félti értékes bringáját a téli megpróbáltatásoktól, neki érdemes egy olcsóbb egysebességest beszerezni ezekre a hónapokra. Ha munkaidőben a szabadban áll, akkor egy nyeregtakaróval komfortosabban indulunk útra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk