Megjelent: 5 éve

Így buknak el kiemelkedő tehetségei

A legtöbb vezető már messziről felismeri a fiatal tehetségeket – körülveszi magát velük és fejleszti őket, hogy azok egyéni sikereikkel az egész szervezet teljesítményét növelhessék.

A fiatal csillagok több mint 70 százaléka azonban szakmailag nem élne túl egy előléptetést, mert ”valami hiányzik”. Ha elmarad a beavatkozás, ezen a ponton ígéretes karrierek indulhatnak hanyatlásnak. De vajon mivel küzd a többség és mi az, ami a maradék 30 százalékot hozzásegíti az érvényesüléshez egy vezetői szerepkörben?

A legújabb kutatások szerint a fiatal tehetségeket 3 tényező emeli vezetői magaslatokba: képességek, elkötelezettség és ambíció:

1. Bizonyos intellektuális, szakmai és emocionális (veleszületett és tanult) képességek elengedhetetlenek egyre nagyobb felelősséggel járó pozíciókban a fokozatosan növekvő súlyú kihívások kezeléséhez.

2. Az fiatal tehetségek elkötelezettsége hasonlóan fontos, hiszen ennek mérésével tájékozódhat a vezető a cég és annak küldetése iránti személyes elhivatottság erősségéről, a hűségről.

3. Mivel az ambíciót különösen nehéz mérni, e tekintetben a legcélravezetőbb nyíltan egyeztetni a fiatal tehetségekkel arról, hogy milyen mértékű elismerésre, előrejutásra és javadalmazásra számítanak a cégnél, illetve arról, hogy ez mennyire összeegyeztethető a vezetés elképzeléseivel.

A fenti ideál tükrében kijózanítóan hathat, hogy tízből hét fiatal tehetség valamelyik tényező tekintetében jelentős hiányosságokat mutat és ezektől függően az alábbi három kategória egyikébe sorolható:

a) A céltalan tehetségek elkötelezettek a cég iránt és megvannak a képességeik, hogy nagyobb felelősséggel járó pozíciókat töltsenek be. Azonban vagy nincs ambíciójuk ezeket a pozíciókat megszerezni vagy nem állnak készen áldozatokat hozni az előléptetésért és azért, hogy vezetői szinten tudjanak teljesíteni.

b) A közömbös tehetségek ijesztően alacsony elkötelezettséget mutatnak a cég iránt, jóllehet képességeik adottak és ambíciójuk is kielégítően magas. Hosszútávon alig 15 százalékuk válik be vezetőként, hiszen a cég iránti hűség híján hamar más állás után kezdenek kutatni, amint nézeteltérésük támad a vezetéssel.

c) Az álmodozó tehetségek ambiciózusak és elkötelezettek, de nélkülözik azon képességeket, amelyek vezetői szintre emelhetik őket. Amennyiben korán észlelik a jeleket, a cégek rendszerint coaching és mentoring programokkal kiegészített tréningek segítségével sikerrel lendítik tovább az álmodozó tehetségeiket.

Mérési eszközök, tesztek és interjúk segítségével nagy pontossággal beazonosíthatóak a fenti kategóriák. Az így kapott eredményeken alapuló hiányosságokat semmiképpen sem tanácsos a féléves vagy éves teljesítményértékelésen, alkalomszerűen „visszajelzés” formájában kezelni. Ehelyett javasolt folyamatos párbeszédre, programszerű megközelítésre törekedni a HR és a cég felső vezetőinek tudatos bevonásával, hiszen az effajta kiigazítások magas szintről hatásosak igazán.

Horváth Dénes MBA közgazdász, menedzsment tanácsadó
Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mérhető a pedagógiai munka változása

Az intézményválasztás az egyik legnagyobb dilemmája a gyereknevelésnek. Mikor-hova írassuk be a gyerekünket, ahol jó helyen lesz, és ami... Teljes cikk

Vezetői dilemma: mivel motiváljuk a munkavállalókat?

A munkáltatók nagy része gondolkodás nélkül ezt felelné: pénzzel! HR-szakemberként feladatunk: fejleszteni a vezetők gondolkodását, szélesíteni a... Teljes cikk

Ilyen a jó vezető

Csapatmunkában gondolkodik, érzékeny mások érzelmi állapota iránt, céltudatos, óvatos és megbecsüli a munkatársait - ezek a jellemzői az átlagon... Teljes cikk