kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Így fogalmazzon, hogy a HR-es behívja állásinterjúra

Az álláskeresők egy része minden lehetőséget megragad, hogy felhívja magára a szakemberek figyelmét. Ennek egyre közkedveltebb módja egy néhány soros önreklám megjelentetése az álláshirdető portálokon. Fákó Andreának, a Roche Services HR vezetőjének értékeléséből most kiderül, hogyan fogalmazzunk, ha sikert akarunk elérni.

1. Számos negatívum kevés konkrétummal

"2 éve végzett, közgazdász és kommunikációs diplomával, banki, adminisztrációs, szállodai és külföldi tapasztalattal teljes munkaidős, bejelentett, alkalmazotti állást keresek. Kizárva: MLM, ügynöki munka, vállalkozói jogviszony, telemarketing, értékesítés. Kérésre önéletrajzot küldök. E-mail: ..."

Fákó Andrea értékelése: "Ebből a néhány sorból mindössze annyi derült ki, mit nem szeretne vállalni az álláskereső. Az, hogy milyen munkakörökben dolgozna, a felsorolt szakmai tapasztalat ellenére is végig homályban marad. Egyszóval: nem célirányos a mondanivalója - diplomái felsorolásával többfelé indul el, ennek ellenére sokat markol és keveset fog."

A másik visszatetszést keltő mozzanat a "kérésére önéletrajzot küldök" kijelentés, mert nem tiszteli az aktuális helyzetre vonatkozó erőviszonyokat. A HR-esek zöme többnyire dúskál az állásra jelentkezőkben: így egyáltalán nem kell személyre címzett e-mailben is kérlelniük a pályázókat, hogy juttassák el hozzájuk az önéletrajzokat.

A szakember konklúziója: "biztosan nem hívnám be állásinterjúra."


2. Céltudatos és külsejével szeretne jó benyomást kelteni



A következő hölgy ennél határozottan jobb esélyekkel indul az állásvadászatban. Pár soros hirdetése majdnem tökéletes villámbemutatkozás.

"25 éves, talpraesett, angolul jól kommunikáló, dekoratív nő teljes vagy részmunkaidős állást keres. Recepciós, asszisztens vagy bármilyen irodai munka érdekel. FIX fizetéssel. Elsősorban a 15. és környező kerületekben. Ügynöki állás NEM érdekel!
Elérhetőség: ..."

Fákó Andrea szerint ez az álláskereső már jó úton halad a siker felé. "Tetszik, hogy céltudatosan, tömören, lényegre törően fogalmaz. Tudja, mit szeretne, nem várja el, hogy mindezt a HR találja ki helyette. Megtudjuk, hogy otthon van a munkakör betöltéséhez szükséges idegen nyelvben, és hogy pontosan mely munkakörökben szeretne elhelyezkedni." Egy negatívumot azért talált a szakember: "Felesleges és kihívó a bemutatkozásban a "dekoratív" jelző. Ennek ellenére pozitív elbírálásban részesülne, behívnám állásinterjúra."


3. Mérgében írhatott provokatív mondatokat



A következő jelölt viszont biztos nem menne át a szűrőn.

"Agilis, önállóan dönteni és dolgozni tudó, logisztikai középvezetőként és kereskedelmi asszisztensként jelenleg is dolgozó hölgy vagyok. Nem kívánom a banknak ajándékozni az otthonom, ezért állást keresek, ahol elég, ha szépen és érthetően beszélem a magyar nyelvet. E-mail: ..."

A dühös logisztikai középvezető hirdetése újabb bizonyíték rá, hogy a harag rossz tanácsadó. Indulatos hangvételű bemutatkozásával ugyanis legfeljebb annyit ér el, hogy a stíluson megbotránkozó HR-es azonnal félretolja az e-mailt.

"Megengedhetetlen, hogy egy eredményesen pályázni kívánó álláskereső ilyen hangot üssön meg a címzettjeivel. Ez a hirdetés nagyon provokatív. Emellett újabb rossz pont, hogy az angol nyelv ismeretének hiányát is meglehetősen ellenszenves, mégis önigazoló stílusban kívánja tálalni." Fákó Andrea biztos benne, hogy semmiképp sem hívná be interjúra.


4. Szerethető jelentkező kérdőjelekkel



A következő jelölttel már jobban szimpatizált Fákó Andrea - de a szakember ennek ellenére sem biztos, hogy tudna neki bizalmat szavazni egy állásinterjú erejéig. A nemzetközi gépkocsivezető így jobbára a "kérdőjeles" kategóriába kerül.

"Nemzetközi gépkocsivezető vagyok, 10 éves gyakorlattal rendelkezem. Jelenleg is van állásom. Hűtőkocsihoz is van gyakorlatom. Állást szeretnék változtatni, nem iszom, nem dohányzom, a munkámat becsülettel végzem. Megbízható vagyok. Szeretnék megbízható, őszinte állásajánlatokat kapni, ahol nem csapnak be a fizetéssel és néha haza is lehet jutni. Az ajánlatokat várom telefonszám, elérhetőséget kérek az e-mail címemre..."

A HR szakember reakciója: "Szimpatikus, szerethető, őszinte és feltárulkozó figurának tűnik. Pozitívum a mögötte lévő szakmai tapasztalatok megemlítése. Ugyanakkor nem minden helyzetben előnyös, ha valaki túlzottan szerénynek mutatkozik. Az önéletrajzok és a jelentkezők közül válogatókon sok múlhat: ha úgy alakulna, meghallgatnám."


Érdemes így pályázni?



Felvetődik a kérdés, van-e hatása az ilyen bemutatkozásoknak? Fákó Andrea ezt nem tartja célravezetőnek, ő a konkrét álláshirdetésre jelentkezésben hisz.
Még sem teljesen elvetendő a módszer, hisz ha nincs állás, minden fórumot meg kell ragadni, hogy mellénk álljon a szerencse.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk