Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Javítani kell a nők munkaerő-piaci esélyeit

Az Európai Unió 2010-re 60 százalékra kívánja növelni a nők foglalkoztatottságát, hazánk pedig teljesíteni szeretné a lisszaboni tervben vállalt 53,2 százalékot - tolmácsolta Dr. Lamperth Mónika munkaügyi miniszter szavait Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár csütörtökön, a Nők a munkaerő-piacon a versenyképesség és fejlődés érdekében című konferencián a Parlamentben. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy míg a nők aránya a magyar társadalomban magasabb a férfiakénál, ez a munkaerőpiacon fordítva van, ami jobbára a gyermekvállalással hozható összefüggésbe. Az egyik legfőbb célkitűzés, hogy Magyarországon is megvalósuljon a gyakorlatban az egyenlő munkáért egyenlő bért uniós irányelve.

Mint elhangzott, az elmúlt években javultak valamelyest a foglalkoztatási mutatók, a gyermeket vállaló, valamint a 40 év feletti nők azonban különösen nehéz helyzetben vannak. Ezért is indította el hagyományteremtő szándékkal a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a Legjobb Női Munkahely pályázatot. Ferenczi Andrea, az MNKSZ elnöke öt évvel ezelőtt alapította a szövetséget azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a nők munkaerő-piacon betöltött szerepére, illetve, hogy a hozzájuk fordulóknak, legyenek azok politikusok, civil szervezetek, segítsenek megérteni, miért érdemes ezzel a területtel foglalkozni.

Dobi Kitti, HR szakértő, aki szintén részt vesz a szövetség munkájában, úgy látja, egyre több cégnél épül be az üzleti stratégiába a női esélyegyenlőség megteremtése. Míg a kezdeti cél az volt, hogy minél több nőt integráljanak az álláspiacra, ma már az is fontos, hogy ehhez milyen képzési, kompenzációs és karriermenedzsment rendszereket tudnak hozzátenni.

Dr. Gurmai Zita, a Nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak az Európai Unióban, hanem hazánkban is értékén kellene kezelni a nőket. Az európai parlamenti képviselő rámutatott: a felső vezetésben még mindig kevés a nő, amit jól prezentál az is, hogy az országgyűlésben jelenleg 63 százalékban képviseltetik magukat a férfiak és csak 33 százalékban a nők. Dr. Gurmai Zita kiemelte a nemek közötti bérkülönbségek felszámolásának szükségességét, illetve szerinte nemcsak a munkahelyek számát kell növelni, hanem minőségi munkahelyeket kell létrehozni. Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke úgy vélte, tovább kell szélesíteni ezt a mozgalmat, amelynek a civil szféra lehetne a mozgatórugója. Megjegyezte ugyanakkor, hogy csak akkor lehet a női foglalkoztatottság előremozdításáról beszélni, ha a makrogazdasági adatok kedvezőek. Az esélyek az elkövetkező években nőni fognak - ígérte a politikus.

Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke kevésbé bizakodó, mint mondta, a számos esélyegyenlőségi program és intézkedés ellenére van még mit tenni ezen a területen. A szakember arra a munkáltatói gyakorlatra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerő kiválasztásnál nemcsak az életkort veszik figyelembe, hanem a jelölteket kikérdezik családalapítási terveikről, életmódjukról is.

Így is lehet - A Legjobb női munkahelyek

A konferencián átadták a Női Karrierfejlesztési Szövetség által a Legjobb Női Munkahely - 2007 című pályázatra kiírt díjakat. A három fődíjat a dm Kft. német érdekeltségű kozmetikai cég és üzletlánc, a Paksi Atomerőmű Zrt, valamint a GE Hungary Zrt. Healthcare Division cégek kapták.

A részmunkaidős foglalkoztatás kiválósága a dm

Magyarországon jelenleg 1800 dolgozót alkalmaz a dm Kft., amely 21 üzletet működtet országszerte. Az alkalmazottak közül 1692 a nő - ismertette prezentációjában Sélei Annamária személyzeti vezető. Mint mondta, a cégnél számos munkakörben (üzletvezető-helyettes, eladó, pénztáros, középvezető, beszerző, asszisztens, ügyintéző, műszakvezető, takarító) lehetőség van részmunkaidőben dolgozni, és az előrelépés a 4, 6 ,7 órában dolgozók számára is biztosított. Jelenleg 250 dolgozó van gyesen, gyes mellett pedig 46-an dolgoznak. A vállalati rendezvényekre őket is mindig meghívják.

A munkatársak belső és külső képzéseken is részt vehetnek, ez utóbbiak közül érdemes megemlíteni a csapatépítő, vezetői tréningeket, de nyelvtanfolyamokat és számítástechnikai oktatást is szerveznek. A dm Kft. igyekszik mindig a lakhelyhez közeli állást ajánlani a jelentkezőknek, a vezetők számára rugalmas munkaidőt biztosítanak, tíz éves munkaviszony után pedig üdülési csekket ajándékoznak a dolgozóknak. A vállalat CSR tevékenységei közé tartozik, hogy 2006-ban az Érezd jól magad kampány során befolyt pénzből a koraszülött mentést végző mentőautót vásároltak, míg tavaly 40 millió forinttal segítették az óvodákat.

Kiszámítható, biztos egzisztenciát kínál a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerő Zrt.-nél, a vállalat profilja miatt nem meglepő, hogy a 2657 alkalmazottból csupán 499 a nő, akik elsősorban az oktatási, humánügyi és gazdasági területen tevékenykednek - mondta Dr. Dobos István, HR igazgató. A Paksi Atomerőmű szintén támogatja a gyesen, gyeden lévő kollegák visszaintegrálását, a nők munkába történő visszatérését, itt is lehetőség van részmunkaidős foglalkoztatásra, gyes melletti munkavégzésre. Mint a HR igazgató elmondta, a gyesen lévő kollega helyére csak határozott időre vesznek fel új munkatársat, és visszatéréskor méltányos jövedelmet biztosítanak.

A paksiak bőkezűek az ösztönzési, megtartó juttatási csomagot illetően: a vállalatnak saját üdülője van, ahol a dolgozók wellness szolgáltatásokat vehetnek igénybe, a cafeteria rendszer kínálata ugyancsak széleskörű, hiszen az üdülési csekktől kezdve egészség, nyugdíjas, önsegélyező pénztárat fizetnek, iskolakezdési támogatást, étkezési és ajándékutalványt, internet, kultúra és sport támogatást is nyújtanak. A cég ezenkívül nyugdíjasklubot és Humán Alapítványt is működtet, ez utóbbi a nehéz élethelyzetű, rossz szociális helyzetű munkavállalókat és családtagjaikat segíti.

A Paksi Atomerőműnél a dolgozók egészségére is odafigyelnek: az évente kötelező szűrővizsgálat mellett ingyenes szemészeti vizsgálatra mehetnek az alkalmazottak, a 40 év felettieknek EKG, vércukorszint mérést végeznek. Emellett a cég telephelyén gyógyszertár is működik, egészségmegőrző programokat, rekreációs valamint női tréningeket tartanak. Mint Dr. Dobos István hangsúlyozta: kiszámítható, biztos egzisztenciát szeretnének biztosítani dolgozóiknak, az otthon, család és munkahely közötti harmónia megteremtésének lehetőségével.

Női karrierfejlesztés GE módra

A GE több mint száz országban működtet vállalatot. A munkavállalóknak 25 százaléka nő - közölte Gzim Ademaj regionális értékesítési menedzser. Mint mondta, a vezetésben a nők részvétele 33-34 százalékos, a topmenedzsereknek pedig 20 százaléka nő. A GE által működtetett női hálózatban több mint 40 ezer nő vesz részt világszerte, az EU-ban mintegy 10 ezren. A cégnél dolgozó hölgyek számára életpálya tervet készítenek és képzéseket is tartanak számukra. Gzim Ademaj ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfiak sokszor motiváltabbaknak érzik magukat, és a munkakörükkel is jobban elégedettebbek, mint a nők, amin változtatni kell, hogy a nők ne féljenek a kihívásoktól, az új feladatoktól.

Nőtámogató kártyát vezetne be a West Hungary

A gazdasági és a humán szakértelmet ötvözi a West Hungary Consulting Kft, amely 1990-ben alakult és jelenleg 51 munkatársat foglalkoztat, amelyből mindössze 4-en férfiak. A cég 2003-ban a Családbarát munkahely díjat is elnyerte. Mint Németh Krisztina ügyvezető kifejtette: rugalmasan kezelik a munkaidőt és a dolgozók a szabadság időpontját is szabadon választhatják meg. A gyesen, gyeden lévőket visszavárják, folyamatos kapcsolatot tartanak velük. A cég bevezette a cafeteria rendszert, színvonalas munkakörnyezetet - légkondicionált irodák, saját konyha, dohányzásra kijelölt hely - biztosít. A munkatársak egészségügyi problémáikkal üzemorvoshoz fordulhatnak, emellett menedzserszűrésen és nőgyógyászati vizsgálatokon vehetnek részt. A West Hungary amellett, hogy női labdarúgó csapatot támogat, úgynevezett nőtámogató kártya bevezetését is szorgalmazza. Ez cafeteria eszközként működne, és általa a munkáltató azt támogatná, hogy a munkavállalónak legyen bejárónője, gyermekfelügyelője, idősgondozója.

Szilágyi Katalin, HR Portal

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk