kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Kemény Dénes: a valódi vezető kreatív, inspiráló és a nap 24 órájában készül a sikerre

A valódi vezetői tekintély a magas színvonalú szakmai munkával és a sikerekkel vívható ki – mutatott rá Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda válogatott egykori szövetségi kapitánya az OTP Business Café legutóbbi rendezvényén. A szakember arról is beszélt, hogy a sportban megszerzett tapasztalatok hogyan alkalmazhatóak az üzleti életben.

A járvány több ágazatban is megviselte vállalkozásokat. A korlátozások miatti elszigeteltség hónapjait követően sok helyütt kellett újra mozgásba lendíteni a gépezetet, sőt, néhol szinte teljesen új munkatársi gárdát kellett toborozni, mert a tulajdonosok a nehézségek miatt nem tudták megtartani korábbi alkalmazottjaikat.

Kemény Dénes a sportban szerzett tapasztalatai alapján azt mondja, hogy az első, majd az azt követő új csapat kiépítése között igazából nincs nagy különbség. Egy új csapat összeállítása, tagjainak kiválasztása ráadásul jobban is sikerülhet, mint az elsőé, hiszen egy jó vezető a korábban megszerzett tapasztalatok birtokában, a fontos célok ismeretében kezdhet bele a munkába.

Saját szakmai múltjából a sportvezető azt idézte fel, hogy sokat változtatott a vízilabdában érvényes korábbi szokásokon, gyakorlaton. Nem a változtatás kedvéért, hanem azért, mert győzni akart és a meggyőződését követte a csapatépítésben is.

Az edzők helyzete könnyebb, mint a vállalatvezetőké, mert az előbbiek a döntés előtt pontosan fel tudják mérni a jelöltek felkészültségét, tudását. Az üzleti életben ugyan jó támpont egy önéletrajz, a korábbi munkahelyek, az ott megszerzett szakmai tapasztalatok felsorolása, de a valós képességek megismeréséhez, kibontásához közös munkára van szükség. A sportban a klubmeccseken a szövetségi kapitány a lelátóról is meg tudja ítélni, hol tart tudásban egy jelölt.

Ami hasonló a sportban és az üzleti életben, az két fontos kritérium a kiválasztásnál: a feszültségtűrés és a csapat (cég) érdekeinek elsőbbége. A sportban jócskán akadnak kiemelkedő egyéniségek, de az igazán nagy játékosok a csapat sikeréért dolgoznak, alárendelik saját érdekeiket a közös eredménynek.

Kemény Dénes nem titkolja, szövetségi kapitányként kiváló játékosokat is kitett a csapatból, ha azt érzékelte, hogy számukra nem a közös cél, a győzelem, hanem az egyéni érvényesülés volt a fontosabb.

A vezető nem állatidomár, aki ostorral tanítja be az oroszlánt, személyes jelenléte azért fontos, mert inspiráló. Ha egy csapat tagjai azt tapasztalják, hogy a vezetőjük jól végzi a munkáját, akkor ők sem tehetnek másként. Kemény Dénes úgy fogalmaz, ez nem szándékosan felépített példamutatás, itt a cselekvés, a tettek számítanak, a „nem titokban végzett magas színvonalú munka”, amiben benne van a szakmai alap, a megfelelő hozzáállás, az alázat, a vagány, bátor döntések, amelyek néha kockázatosnak tűnhetnek, de később igazolást nyernek. Van benne egy pici jövőbelátás, folyamatos önképzés, és még valami: a jó vezető kreatív, nem másol másokat, legfeljebb elles tőlük pozitívumokat.

Kemény Dénes úgy látja, hogy egy vezető valódi tekintélyre nem tehet szert pusztán azzal, hogy felhasználja a posztjával járó jogköröket, például büntet, vagy jutalmaz.

Neki szövetségi kapitányként 20-30 közvetlen munkatársa volt, akikkel szoros személyes kapcsolatban állt, meglátása szerint nagy cégeknél, ahol több ezren dolgoznak, a vezérigazgató is nagyjából ennyi emberen keresztül irányít. Ő sportvezetőként tesztekkel, akár pszichológus segítségével tisztázta, kik azok az „oszlopok”, amolyan „belső vezérek, példaképek” a csapatban, akikre a többiek felnéznek.

Velük extra módon kell a kapcsolatot tartani, ha ugyanis a vezetőnek sikerül őket meggyőznie, azzal az egész csapatot maga mellé állítja.

A siker titka a sportban és az üzleti életben Kemény Dénes szerint az, hogy az ember az aktuális tudását meghaladó célokat tűzzön ki maga elé, nyerje meg a csapatot a közös ügynek, és hagyjon időt a kijelölt cél elérésére.  

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk