Megjelent: 13 éve

Kifogyunk a szakmunkásokból

A gazdasági kamarák, érdek-képviseleti szervezetek évek óta súlyos és egyre súlyosbodó szakmunkáshiányról beszélnek, amely a bérigények, illetve az élőmunka költségeinek növekedésével együtt a külföldi beruházók elriasztásához, a gazdasági növekedés visszaeséséhez vezethet.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavaly ősszel készített munkaerő-piaci felmérése során több mint hatezer magyarországi vállalkozást kérdeztek meg idei létszám-gazdálkodási elképzeléseiről. A cégek kilenc százaléka jelzett tartós munkaerőhiányt, illetve hat hónapnál régebben betöltetlen pozíciót. Ez az arány évek óta nagyjából változatlan, a munkaügyi kirendeltségek mintegy 30-35 ezer tartósan üres állást tartanak nyilván.

A 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások 21 százalékára jellemző, hogy munkaerő-keresletüket nem, vagy nehezen tudják kielégíteni. Persze vannak kivételek is, de egyre több vállalat akad, amely külföldiekkel igyekszik betölteni az állásokat.

A vidéki városok többnyire nem is a szakképzett munkaerő hiánya miatt kerülnek hátrányba a beruházási döntéseknél, hanem az infrastruktúrabeli hiányosságok miatt. A fővárosban maradt viszont a kelet-közép-európai régiót kiszolgáló logisztikai, valamint a közép-európai kereskedelmi központ. Ezek esetében már akadnak nehézségek, elsősorban a nyelvtudás miatt: Magyarországon alig találni olyan szakképzett munkavállalót, aki az angol vagy a francia mellett a szomszédos országok nyelveinek valamelyikét is beszéli.

A munkaerőhiány egybehangzó vélemények szerint négy-öt éves távlatban leküzdhető lenne, ha erősítenék a középiskolai pályaorientációt és a nyelvoktatást, de szükséges az erőteljesebb állami beavatkozás az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek elosztásába is.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter