Megjelent: 6 éve

Kiszervezési kisokos jogi buktatók elkerüléséhez

Az outsourcing egyfajta új paradigma a vállalkozások számára, amelynek célja a hatékonyság javítása és a költségek csökkentése. De mi a jogi háttér és hogy néz ki egy ilyen szerződés? Ügyvéd szakértőnk segít!

images

NEXON OUTSOURCE szolgáltatás

Garantált minőség, teljes körű felelősség.
Bízza ránk bérszámfejtését és HR-adminisztrációját! Legyen a feladat és a felelősség is a miénk! Szakértő munka-társaink 60 ezer munkavállaló bérszám-fejtését végzik.Kiegészítésként ajánljuk:

- korszerű munkaidő- és HR-szoftver felhőszolgáltatásban

- elektronikus bérjegyzék

- teljes körű cafeteria adminisztráció


További információ

images

Amennyiben definiálni szeretnénk e fogalmat – tisztán jogi szempontból – akkor úgy határozhatnánk meg, hogy az outsourcing a gazdálkodó szervezet által korábban ellátott tevékenység kihelyezését, „kiszervezését” jelenti egy tisztán piaci alapon kiválasztott szervezethez, amely külső vállalkozás a kihelyezett tevékenység ellátását az erre irányuló szerződés alapján kisebb költséggel és hatékonyabb módon biztosítja, illetve szolgáltatja szerződésben meghatározott követelmények és felelősség érvényesíthetősége mellett. Az outsourcing nem csak szerződéses kapcsolatot jelenthet, hanem szervezeti intézkedéssel, vagyonmozgással is járhat, amelynek fokozatai a következők: (1) profiltisztítás: alaptevékenységhez nem tartozó tevékenységek meghatározása, (2) a tevékenység társaságba szervezése (3) társasági részesedés és/vagy eszközök eladása, (4) szerződés saját érdekeltséggel, (5) szerződés professzionális vállalkozással („contracting out” rendszer) (6) a szolgáltatás beszerzésének versenyeztetése a piacon, a közigazgatási és közszolgáltató szektor (köz)beszerzései.

Eszközátruházás vs. outsourcing

Az eszközátruházás és az outsourcing összehasonlítása (asset acquisition versus outsourcing transaction) során megállapítható különbségek az outsourcing szempontjából, hogy az outsoruncing egy szolgáltatás-orientált tranzakció, amely nem egyszeri ügylet, a szerződéses időtartam és a megszüntetés lényeges szerződéses elem. A due diligence (gondosság) különös hangsúlyt kap, általában nem tipikus a munkavállalók „átruházása”. Folyamatos adatátadás és licencia jog biztosításával valósul meg. A szolgáltató is szavatol, a felelősség korlátozása a biztosítással és kockázat allokációval érhető el. Ugyanakkor mindkét ügylettípus közös jellemzője, hogy eszközök és humán erőforrások mozognak az egyik jogi entitástól a másikhoz.
A saját érdekeltségekkel való szerződéskötésnek lehetnek jogi korlátai (például adójogi jellegű -kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak) vagy jogi előnyei (például közbeszerzési törvény szerinti mentesség in-house gazdálkodó szervezetnek), amelyek az üzleti döntéshozatal során mérlegelni kell.

Ügyvédként, gyakorló jogászként saját tapasztalatom szerint a legnagyobb előnye az outsourcingnak, hogy az egyes tevékenységre vonatkozó ráfordítás valóságos költségigénye a számlázott szolgáltatás alapján vitathatatlanul mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik.

Miközben folyamatosan nő a kiszervezett szolgáltatásokat igénybe vevők száma, kevesen döntenek megfontoltan. Pedig a leggyakoribb kockázat a rossz szolgáltató kiválasztása. Itt olvashat a sikeres kiszervezés feltételeiről!

Az SLA szerződésről

Az outsourcingot lefedő kereskedelmi szerződéstípus az ún. SLA (Service Level Agreement) megállapodás. Az SLA meghatározza a szolgáltatási szinteket és a teljesítési követelményeket, amelyet a szolgáltatónak teljesítenie kell, továbbá meghatározza az egy vagy több szint teljesítése kudarcának jogkövetkezményeit, a fogyasztóknak adott kedvezményeket a jövőbeni számlákon és az ügyfél felmondási jogát, és biztosíthat a szolgáltatót ösztönző incentívákat is. A megállapodás jogászi szerkesztése során a megállapodás strukturálásának kulcskérdései – tapasztalataim szerint – a szolgáltatási szintek, pontos felmondási esetek, a „performance bonus”, vis major klauzula egyértelmű szerződéses rögzítése.

Egy SLA szerződés tartalmi felépítése általában a következő: a szolgáltatás leírása (a legtöbbször a szerződés melléklete részletezi a műszaki adatokat és a pénzügyi elszámolásokat), díjfizetés (mennyit, mikor, hogyan, mit foglal magában, késedelmes fizetés következményei, a felek közötti jogviszony meghatározása (partnership, joint venture, munkaviszony kizárása), bizalmas információk, a termék tulajdonjoga, kötelezettség- és szavatosságvállalások, kártérítés (a szavatosságvállalás megsértése esetére), felelősség korlátozása (szolgáltató oldaláról maximalizálva a közvetlen és közvetett károkért való felelősséget), biztosítás, force majeure, konkurencia-tilalom (munkaerő elcsábításának tilalma)

10 kulcskérdés, amire érdemes figyelni

Megítélésem szerint 10 kulcskérdés fogalmazható meg egy hatékony SLA szerződés kialakításához, amelyre a megállapodásban jogi választ kell adni a szakmai inputokra. Milyen szolgáltatási szintek mérhetőek? Mit kell mérni pontosan az egyes szinteken? Milyen eljárással mérjük a teljesítményt? Mi a mérési időszak? Milyen jelentéseket adjon a szolgáltató? Mi a minimális és a megcélzott szolgáltatási szint? Változhat-e a minimális és a megcélzott szolgáltatási szint? Az SLA magában foglaljon-e ún. krediteket? A szolgáltató jogosult-e bónuszokra? Milyen szintű szerződésszegés (felmondási események) kell a felmondáshoz?

Külön szeretném hangsúlyozni: a munkajogi jogutódlás a tevékenység kiszervezése esetén és annak hatása a vállalkozás alkalmazottainak munkaviszonyára az egyik mindenkor mérlegelendő és – a tájékoztatási és más – kötelezettség miatt az időzítésnél figyelembe veendő lényeges körülmény. A társaságok átalakuláshoz képest az outsourcing különös munkajogi jogutódlást valósíthat meg. Ezt a régi Mt. eleinte nem szabályozta, de a legfelsőbb bírósági joggyakorlat alapján 1997. júliusától szabályozást nyert. Az új munka törvénykönyve az uniós irányelvek alapján a gazdasági egység átszállásán alapuló jogutódlás szabályairól rendelkezik a munkáltató személyében bekövetkező változás fejezetcím alatt. Ennek lényege, hogy a gazdasági egység (anyagi vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportja) jogügyleten alapuló átvételének időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át.

Dr. Bolvári Zoltán ügyvéd
Dessewffy és Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
500 fővel és új irodával indítja az újévet a LogMeIn Magyarországon

A LogMeIn továbbra is itthon fejleszti legfontosabb távoli elérést, webes kommunikációt és jelszókezelést segítő szoftvereit, ide került a belső... Teljes cikk

500 munkahelyet teremtett Szegeden a BP Globális Szolgáltató Központ

Egy évtizede érkezett Magyarországra a BP Globális Szolgáltató Központja, amely budapesti székhelye mellett 2017-ben Szegeden is irodát nyitott. A... Teljes cikk

Mitől sikeres egy vállalati rendezvény?

Egy jó rendezvényhelyszín önmagában már kevés a sikerhez. Kreativitás, élmény, törődés, személyre szabottság, ember az emberért - ezek az új... Teljes cikk