kapubanner for mobile
Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 16 éve

Kiválasztás kompetenciamérő teszttel

Ha a kiválasztás során a legalkalmasabb embert szeretnénk megtalálni, akkor speciális kompetenciamérő tesztet érdemes alkalmaznunk. Ezek a kérdőívek ugyanis képesek a dinamizmus, a lelkesedés és a kitartás mértékének megjelenítésére - állítja a Doit HR Szolgáltató és Tanácsadó Kft.. munkatársa.

Felértékelődött a kompetens tudás szerepe, mivel a kompetenciák feltérképezése ma már komoly szegmense a kiválasztási folyamatnak. A képességek vizsgálata kitüntetett figyelmet kap felvételkor, és egyre nő fontossága az elméleti tudással szemben.

Természetesen a tudás és a kompetencia összefüggenek, ám az, ahogyan a megszerzett ismereteket kamatoztatni tudjuk a valóságban, óriási jelentőséggel bír. A versenyszféra dolgozóinak számos olyan képességgel kell rendelkezniük, amelyek felkészítik, képessé teszik őket a mindennapi munkavégzés során kialakuló - olykor egészen speciális - helyzetek kezelésére.


Ami nélkül nem megyA HR szakemberek azonnal föl tudnak sorolni néhány olyan képességet, amelyek - szinte a megpályázott munkakörtől függetlenül - tízből kilenc önéletrajzban egész biztosan szerepel. Ilyen kulcskompetenciának számít a stressztűrés, a megbízhatóság, a szorgalom és a tanulékonyság. Emiatt a humánerőforrás szakemberek világszerte meghatározzák azokat az ismereteket, tulajdonságokat, melyek elengedhetetlenek az adott munkakör betöltéséhez, miközben szem előtt tartják a kollegák kompetencia alapú megválasztása mellett a személyzetfejlesztést és a teljesítmény-értékelést is.


Kemény dió a kompetenciák mérése és kiértékeléseNem könnyű feladat az alapvető kompetenciák mérése és kiértékelése - mondta Polgár Zita, a Doit HR Szolgáltató és Tanácsadó Kft. tanácsadója. Magának a fogalomnak - amint az a világhálón a témában keresgélőnek is föltűnhet - több értelmezése létezik.

Udvardi-Lakos Endre, egyetemi tanár a "Kompetencia, modularitás - paradigmaváltás a gyakorlatban" című tanulmányában három alapvető fogalmat különböztet meg: tudásnak nevezi az egyén által megszerezhető ismeretek összességét, készségnek egy adott feladat vagy munka során felhasználható, ahhoz szükséges tudást, és kompetenciának azt a képességünket, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tapasztalatainkat és személyes adottságainkat.

Jól látható, hogy a kompetenciákat nem egyszerű mérni, de meghatározni sem. Ráadásul egyszeri interjú alkalmával nem állapíthatóak meg biztosan ezen képességek. A Doit HR Kft. szakemberei például a referenciák segítségével, az önéletrajzból és az interjúból igyekeznek kiköveteztetni a kompetenciák mértékét és fejlettségét.


Mérhető lelkesedésMíg a referenciák segítségével direkt módon kideríthetőek bizonyos képességek, az önéletrajzból konkrétabb tulajdonságokra lehet következtetni - vázolta fel a lehetőségeket Polgár Zita. A jelentkező kommunikációs képességéről, vagy esztétikai érzékéről árulkodik a motivációs levél vagy az önéletrajz - emelte ki a szakember, aki szerint a biztosabb eredmény eléréséhez speciális kompetenciamérő tesztek szükségesek. Ezek a kérdőívek ugyanis képesek például a dinamizmus, a lelkesedés, és a kitartás mértékének megjelenítésére. A HR tanácsadó szerint ezek olyan munkakörök esetén nélkülözhetetlenek, ahol folyamatos megújulásra van szükség, miközben az ügyfélorientált szemléletmód sem maradhat el. Hasznos mérni ezeket a tulajdonságokat, ha olyan vezetőt keresünk, aki együtt dolgozik beosztottjaival, de idegenvezető és tanár esetében is kulcskompetenciákról van szó.


Speciális lehetőségekLéteznek előre elkészített kompetenciamérő tesztek, melyek kiértékeléséhez nélkülözhetetlen a HR munkatárs szaktudása. A megfelelő eredmények kikövetkeztetéséhez ugyanis jól kell ismerni az adott tesztet, és átlátni azokat az összefüggéseket, melyekhez a szakember szeme szükséges.

A feltérképezett kompetenciákat és eredményeket az egyes tesztfordulók után pontszámban, vagy skálában bocsátják a megbízó rendelkezésére. A sablonfelmérések elvégzése mellett lehetőség van teljesen specializált kompetenciamérésre is. A Doit HR Kft. munkatársa kiemelte, hogy számos olyan feladatkör létezik, amelyeknél igen ritka képességekre, vagy jól ismert tulajdonságok speciális együttállására van szükség.

A Doit HR Kft. olyan különleges kompetenciamérést is vállal, amelyhez nemcsak tanácsadó, hanem a megbízó közreműködése is szükséges. Ezen mérések alkalmával bepillantást nyerhet a HR szakember abba a fizikai, pszichés és hierarchikus környezetbe, amelybe az állást megpályázó munkatárs kerül. Természetesen ezt csak akkor teheti meg, ha a megfelelő kompetenciákkal rendelkezik.

Knap Gábor
Doit HR Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kik lesznek az új ipari forradalom sztárvállalatai? 8 trend, amire a cégvezetőknek figyelniük kell

Nyolc trendre kell figyelniük a cégvezetőknek, ha sikereket akarnak elérni az évtized végéig. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint... Teljes cikk

Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk