Megjelent: 11 éve

Kiválasztás leépítéskor: kit küldjünk el, kit tartsunk meg?

A hozzáállás döntő

A munkavállaló és a munkáltató érték-, és az ebből következő motivációs-rendszerének az egymáshoz való illeszkedése (angol szakirodalomban: fit) már évtizedek óta a figyelem középpontjában áll. Számos kutatás bizonyította, hogy amennyiben ez az illeszkedés - fit - nincs meg, akkor hiába a kiváló szaktudás, a széleskörű tapasztalat, a teljesítmény általában elmarad az elvárhatótól. Ezt a köznyelvben a "munkához való hozzáállásként" is szokták emlegetni. A leépítések során a hasonló képzettségű és tapasztalatú dolgozók közül kell kiválasztanunk azokat, akiknél ez az illeszkedés megfelelő, őket, ha lehet a vállalatnál kell tartani. Akiknél ez nincs meg, vagy csak részleges, ők lehetnek az elsődleges jelöltek az elbocsátásra.

Ebben a megközelítésben, a munkaerő elbocsátások és a munkaerő felvétel között a lényegi különbség csak a mozgás irányában van, hiszen ugyanúgy kiválasztásról van szó, csak itt a már meglévő dolgozók között kell válogatnunk.

Ki az, aki beillik?

Gyors és egyszerű megoldást jelenthet a villáminterjú (HR Portal: Villáminterjú: kiválasztás negyed óra alatt - www.hrportal.hu) alkalmazása a leépítések előkészítésekor. Ez egy verbális pszichometrikus módszer, amellyel rövid idő alatt viszonylag pontosan meghatározhatók a vizsgált személy munkával kapcsolatos gondolkodási mintái, motivációs rendszere és ezzel a vállalati elvárásokhoz való illeszkedés mértéke. Technikailag, ez egy rövid (kb. 15 perc) beszélgetés egy előre meghatározott kérdéssor alapján. Abból, hogy hogyan válaszol a kérdéseinkre az interjúalany, meghatározhatók az adott kontextushoz (jelen esetben a munkához) kapcsolódó gondolkodási mintái és ebből pedig az illeszkedés (fit) mértéke. A módszer megbízhatóságát jelentősen növeli egyrészt az, hogy a válaszadó számára nem nyilvánvaló, mi az, amit keresünk, másrészt, hogy a válaszok tartalma másodlagos, így nem is lehet kitalálni a "jó választ" és a nincs minek megfelelni.

Elméleti alapok

Az 1980-as években Leslie Cameron-Bandler és Rodger Bailey a kísérleti alanyok által használt nyelvi/nyelvtani szerkezeteket és az adott kontextusban való viselkedésük összefüggését vizsgálták. Úgy találták, hogy szoros kapcsolat van a viselkedés és az ezzel kapcsolatos kommunikáció között. Az egyes megfogalmazásokhoz meghatározott gondolkodási minták tartoznak, amelyek pedig szisztematikusan hasonló viselkedéssel járnak. Azaz, bizonyítani tudták, hogy a beszédben használt nyelvi struktúra szoros kapcsolatban van a viselkedéssel, tehát abból, hogy valaki hogyan beszél, jósolható a várható viselkedése az adott szituációra vonatkoztatva. A technika az angol elnevezés rövidítéséből LAB Profile (Language and Behavior Profile) nevet kapta. A villáminterjú a LAB Profile kiválasztásra adaptált változata, amit széles körben használnak világszerte.

Mire válaszol a LAB Profile?

A profil két fő kérdéscsoportra ad választ:
 • Mi az, ami az egyént motiválja, mitől lesz lelkes érdeklődő illetve mi az, ami elveszi a kedvét, demotiválja?
 • Milyen munkahelyi (lelki)környezetre van szüksége ahhoz, hogy maximálos hatékonysággal tudjon dolgozni?

  A 14 vizsgált kategória felöleli a legfontosabb munkával kapcsolatos tényezőket: vizsgálja többek között a vezetői rátermettséget, kezdeményező készséget, csapatmunkára való igényt, változáskezelést, szabály- és struktúrakövetést, stressz kezelést és az elismerésre való igényt.

  Lebonyolítás

  Mint minden kiválasztásnál itt is az első lépés az elvárások meghatározása. Ha van rá lehetőség, erre a legjobb módszer, ha néhány kiválóan teljesítő dolgozót használunk modellnek, az ő profiljukhoz hasonlíthatjuk a többiekét.

  Maga az "interjú" körülbelül 15 percet vesz igénybe, formailag ez lehet egy felmérő beszélgetés, amelynek során az adott kolléga terveire, elvárásaira is rákérdezhetünk. Így alkalmazva, a villáminterjú hatékony és olcsó kiegészítője lehet a szervezeti átalakításokkal kapcsolatos döntések előkészítésének.

  Gerlei Béla, vezető tanácsadó
  Karrier Intézet, villaminterju.hu  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter