Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Közel ötezer dolgozó elbocsátását jelezték a Közép-Dunántúlon

A múlt év végéig csaknem ötezer dolgozó csoportos létszámleépítésének szándékát, illetve az arra vonatkozó döntést jelentették be a közép-dunántúli vállalkozások a regionális munkaügyi központnak - közölte a régiós munkaügyi szervezet főigazgatója az MTI-vel.

Zimmermann József, a közép-dunántúli régió munkaügyi központjának főigazgatója elmondta: 2922 munkavállaló esetében már meghozták a felmondásra vonatkozó döntést a munkáltatók, 1910 dolgozó elküldésének pedig még csak a szándékát jelezték a régió vállalatai. A munkaügyi szervezet nem hozhatja nyilvánosságra a leépítést tervező és bejelentő cégek nevét, de az MTI úgy tudja, többségében autóipari, és elektronikai tevékenységet folytató vállalkozásokról, kisebb részben pedig építőipari, továbbá kereskedelmi munkát végző vállalkozásokról van szó.

A Fejér-, Komárom-Esztergom- és Veszprém megyét magába foglaló régióban december végéig Komárom-Esztergom megyében jelezték a legtöbb munkavállaló elbocsátását: 1908 dolgozót már nevesítettek, ők január második felében, február elején kézhez kapják a felmondásukat, 704 munkavállalóra vonatkozóan pedig a munkaviszony megszüntetésének szándékát jelentették be. Fejér megyében 826 munkavállaló elbocsátásáról döntöttek, s 985 elküldésének a szándékát jelezték, Veszprém megyében pedig 188 dolgozó elbocsátásáról már megszületett a döntés, és további 221 munkavállalót érint az elbocsátási szándék - mondta el Zimmermann József.

Leginkább szakmunkásokat bocsátanak el a cégek

Új jelenség, hogy míg a korábbi csoportos létszámleépítéseknél elsősorban a szakképzetlen munkavállalóknak mondtak fel a cégek, most az elbocsátásra kerülők csaknem kétharmada szakmunkás végzettségű. Ez új feladatot is ad a munkaügyi szervezetnek, meg kell találniuk ugyanis a módját annak, hogy a recesszióból való kilábalás egyik fő forrásának számító, képzett munkaerőt benn tudják tartani a munkaerőpiacon. Ezt főként képzéssel, átképzéssel, esetleg a szakmai ismeretek felfrissítésével szeretnék elérni - hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette: a csoportos létszámcsökkentést bejelentő vállalatoknál a cégvezetés és az érdekképviseletek egyetértésével tájékoztató fórumokat rendeznek, s ha lesz rá igény, a munkaügyi központ munkatársai néhány napra ki is települnek az üzemekbe, s a helyszínen adnak tájékoztatást, intézik a regisztrációt. A képzést, továbbképzést pedig az elbocsátottak listáját elemezve szervezik meg.

Zimmermann József szerint az, hogy a recesszió az elsők között sújtja az erős gazdasággal bíró közép-dunántúli régiót - csakúgy, mint az 1990-es években történt -, előnyt is jelenthet a térség számára a válság leküzdésében, a most meggyengült vállalkozások ugyanis a többieknél hamarabb erősödhetnek meg újra.
Follow hrportal_hu on Twitter