kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

A diszkrimináció az üzleti utak terén is jelen van

Az üzleti céllal utazók közel kétharmada úgy érzi, hogy munkatársaihoz képest nem egyenlő esélyekkel indult, és ezt elsősorban a korának, akcentusának vagy nemének tulajdonítja.

travel sap Üzleti utazás-

A többség úgy érzi, hogy az üzleti utazások elbírálása során sokakat ér diszkrimináció - derül ki az SAP céges elszámolási szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az SAP Concur felméréséből. A 25 piacon, 3850 üzleti utazó körében végzett globális felmérés szerint az üzleti céllal utazók közel kétharmada úgy érzi, hogy munkatársaihoz képest nem volt egyenlő esélye az üzleti utazásra, és ezt elsősorban a korának, akcentusának vagy nemének tulajdonítják.

A felmérés minden évben rávilágított arra, hogy az adott évet meghatározó nagy horderejű problémák – COVID-19, az orosz-ukrán háború vagy akár az infláció – milyen hatással lehetnek arra, hogy az üzleti utazások hogyan zajlanak a nagyvállalatoknál. A felmérés ötödik éve vizsgálja az üzleti utazók előtt álló legégetőbb kihívások közt az esélyegyenlőséget is.

A „kiküldetés” világszerte minden vállalatnál nagyon népszerű motivációs eszköz, kifejezetten jutalomként élik meg a munkatársak, még ha közben dolgozniuk is kell. A cég által térített szolgáltatásokat pedig az SAP Concur rendszerében tudják rögzíteni, nyilvántartani és a térítést jóváhagyatni, így aztán még kényelmesebb lehet egy céges út minden felhasználónak.

Majdnem minden megkérdezett (94%) hajlandó üzleti céllal utazni, ebből 67% pedig nagyon is vágyik rá. Sőt, 92%-uk szerint karrierjük jövője a következő egy évben a sikeres üzleti utazásoktól függ, mivel ez fontos az ügyfélkapcsolatok fenntartása (42%) és új kapcsolatok kialakítása (41%) szempontjából. Több mint egyharmaduk (38%) szerint az üzleti utazások fontosak ahhoz, hogy naprakészek maradjanak a legújabb trendekkel, technológiákkal és fejlesztésekkel kapcsolatban.

Ugyanakkor a globális üzleti utazók közel kétharmada (62%) úgy érzi, hogy munkatársaihoz képest nem volt egyenlő esélye az üzleti utazásra. Ennél is több (72%) amerikai üzleti utazó érzi úgy, hogy másnak lejtett a pálya. A megkérdezettek ezt a következő okokra vezetik vissza:

 • életkor (globálisan: 21%, USA: 27%)
 • akcentus (17%, 23%)
 • nem (17%, 26%)
 • fizikai megjelenés (16%, 25%)
 • etnikai vagy faji hovatartozás (15%, 22%)
 • szülői státusz (13%, 18%)
 • szexuális irányultság (8%, 17%)
 • fogyatékosság (7%, 14%)

Az LMBTQ+ üzleti utazók 92%-a úgy érzi, hogy kora (38%), neme (34%) és szexuális irányultsága (31%) miatt nem kapott egyenlő esélyt az üzleti utazásokon való részvételre munkatársaihoz képest.

Ha meg is ítélnek nekik egy céges utat, akkor sem felhőtlen az örömük: a globális LMBTQ+ utazók többsége (90%-a!) rejtegette már szexuális identitását üzleti útja során, akár személyes félelemérzet, akár az üzleti cél védelme, akár az adott úticélon érvényes törvények és tradíciók miatt. Az elmúlt 12 hónapban az LMBTQ+ üzleti utazók 82%-ának kellett szállást változtatnia, mert nem érezte magát biztonságban.

Majdnem mindenki (94%) tapasztalt már tisztességtelen bánásmódot üzleti útja során, például azt, hogy a kiszolgáló személyzet nem vett tudomást róla (45%), szexuális közeledések vagy megjegyzések célpontja volt (40%), és tisztességtelen vagy nem megfelelő biztonsági ellenőrzésen esett át (33%).

A távmunkások szerint az üzleti utazás kritikus fontosságú a munkahelyi kapcsolatok szempontjából. Mégis több távmunkás úgy érzi, hogy nem volt egyenlő esélyük az üzleti utazásokra a távoli lakóhelyük vagy az irodába való rendszertelen bejárásuk miatt. Tízből több mint három távmunkás felismeri, hogy az üzleti utazás kritikus fontosságú a munkatársakkal való tartalmas kapcsolatok kialakításához (38%) és a vezetőkkel való szorosabb kapcsolatok kiépítéséhez (37%), szemben az irodában dolgozókkal (27%, illetve 24%).

Létezik persze olyan is, hogy valaki már tehernek érzi a sűrű kiküldetést. A távmunkások fele (50%) éppen azt állítja, hogy többet utazik, mint szeretne, szemben a hibrid (37%) és az irodai dolgozókkal (29%).

A hátrányok halmozódhatnak is: azon távmunkások közül, akik egyben szülők is, 16% állítja, hogy szülői státuszuk miatt nem volt egyenlő esélyük az üzleti utazásra, szemben a hibrid (12%) és az irodában dolgozókkal (11%). Persze a távmunkások a legnagyobb valószínűséggel azért utasítanak vissza egy üzleti utat, mert a gyermekfelügyelet megtalálása kihívást jelent (19%, 14%, illetve 14%).

A globális üzleti utazók még mindig azt mondják, hogy az egészség és a biztonság jelenti a legnagyobb veszélyt az üzleti utazásokra (44%) – nagyobb mértékben, mint a nemzetközi vagy helyi konfliktusok és feszültségek (34%), az infláció (34%), a költségvetési megszorítások vagy az utazások befagyasztása (31%), valamint a távmunka és a virtuális találkozók lehetőségei (28%).

Az utazók elvárják, hogy a vállalatuk

 • engedélyezze számukra a szabályzaton kívüli foglalásokat a biztonságuk érdekében (világszerte: 48%, USA: 56%),
 • támogassák a munka és a magánélet egyensúlyát (47%, 53%),
 • foglaljanak fenntartható lehetőségeket (36%, 37%),
 • tegyenek szabadidős utakat (34%, 41%),
 • foglaljanak konferenciákra (31%, 46%) és
 • támogassák az ideológiai vagy életmódbeli különbségeket az úti céllal (30%, 41%).

A biztonság (44%) és az egészség (41%) még mindig a legnagyobb okok az üzleti utazás visszautasítására, sokkal inkább, mint az utazásból való kiégés (27%) és a gyermekfelügyelet megtalálása (15%).

Az elmúlt 12 hónapban a Z-generáció 64%-a és az ezredfordulósok 61%-a változtatott szállást üzleti útja során, mert nem érezte magát biztonságban. Ez az X generációsok 40%-ához és a baby boomerek 15%-ához képest kifejezetten magas arány. Sőt, a „boomerek” 85%-a azt állítja, hogy még soha nem kellett élnie ezzel a gyakorlattal.

Íme, miféle tisztességtelen bánásmódot tapasztalnak a sűrűn utazók az utazásaik során:

 • A személyzet figyelmen kívül hagyta őket (világszerte: 31%, USA állampolgárok: 41%).
 • Tisztességtelen vagy nem megfelelő módon lefolytatott biztonsági ellenőrzés (26%, 32%).
 • Megkérdezték tőlük, hogy a házastársukkal utaznak-e (25%, 34%).
 • Közvetlen veszélyben érezték magukat (23%, 31%)
 • Nemkívánatos szexuális közeledés vagy megjegyzések célpontja voltak (22%, 36%)
 • Becsmérlő megjegyzések célpontjai voltak (20%, 27%)
 • Az utazótársak szállodai dolgozónak nézték őket (19%, 29%)
 •  
 • Fotó: unsplash.com
 • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk

Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk