Megjelent: 2 hónapja

Megtartanák a home office-t és aggódnak jövőjük miatt - itt a friss felmérés

A koronavírus-járvány miatt otthonról dolgozók munkakörülményeiről készített felmérést a Life Training Kft. A válaszokból az tűnik ki, hogy technikailag és munkaszervezésben nem okozott nagyobb döccenőt a távmunkára átállás. A jövőtől sokan szoronganak, a home office-t viszont a megkérdezettek kétharmada részben megtartaná.

A többség nem tapasztalt jelentős változást a munkafeltételekben: 45 százalék semmi, 33 százalék részbeni változásról számolt például a munkaidőben és a feladatkörökben, 22 százalék ikszelte be a “jelentős változás” opciót. Pozitív képet festenek a munkatársakkal való kapcsolattartásra adott válaszok is. Csak 8 százalék jelölte meg, hogy a “lassú és nehezített” opciót. Kevesen számoltak be technikai nehézségekről, ahogyan a cég távmunkára való átállásánál is minimális azoknak az aránya, akik azt írták, nem sikerült alkalmazkodni (6 százalék).

A többség ennek ellenére valamilyen szintű belső feszültséget érez, amikor a jövőre gondol (38 százalék közepesen feszült, 28 százalék nagyon feszült, csak 34 százalék nyugodt és kiegyensúlyozott).


Jobb szék kellene, de nyerő a rugalmasság
Érdekesség, hogy a munkavégzés nehézségei között csak 8 százalék említette a vezetői támogatás hiányát, a legtöbben a nem megfelelő munkakörnyezetre (például megfelelő asztal, szék hiánya) és a személyes találkozások hiányára panaszkodtak.

Amikor a válaszadók a munkavégzés pozitívumairól nyilatkoztak, akkor a legtöbben (46 százalék) az utazási idő kiesését jelölték meg, majd a rugalmasságot, az otthoni kényelem és a nagyobb hatékonyság következett.

Megvan a bizalom, inkább informatikai támogatás kellene
“Milyen támogatásra lenne szüksége jelenleg munkaadójától?” - szólt a kérdés. A túlnyomó többség bizalmat érzékel, pontosabban ennek hiánya csak a válaszadók 8 százalékánál jött elő. Inkább informatikai támogatás (30 százalék) és egyértelmű kommunikáció (27 százalék) kellene a munkavállalóknak, 19 százalék panaszkodott arra, hogy “nem stabil” a fizetése.

A válaszadók 66 százaléka szeretné részben a home office-t tartósan megtartani, 21 százalék a rugalmasságot, a kötetlen munkaidőt. Az online meetingeket viszont csak 8 százalék akarná tartósan.


A vezetők közül többen térnének vissza az irodába
A kutatás készítői két csoportot - a vezetőket és a kisgyermekes munkavállalókat - külön elemeztek. Vezetőknek a legnagyobb nehézség a személyes találkozások hiánya, és kicsit kisebb arányban (56 százalék) tartanák meg részben a home office-t. A családosok a munka-magánélet összehangolását említették elsőként a nehézségek között.

A Life Training Kft. online kérdőívét 2020 áprilisában 96-an töltötték ki. A válaszadók 73 százaléka nő, 62 százaléka budapesti, 57 százaléka nagyvállalatnál, 42 százaléka a szolgáltatóiparban, dolgozik, a kisgyermekesek aránya 36 százalék. A kutatás bővebb összefoglalója itt olvasható.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk

Rugalmas munkát szeretnének a munkába visszatérő szülők

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül. Teljes cikk