Megjelent: 4 hónapja

Mennyibe kerül a munkások szállásoltatása?

Ha nincs helyben munkavállaló, akkor hozni kell távolról és ekkor felmerül a szállásoltatás kérdése. A RecruiTECH Blue kékgalléros toborzási konferencián két termelő cég HR vezetője beszélt arról, hogyan oldják meg a harmadik országból érkezett dolgozók lakhatását.

A dél-koreai hátterű Shinheung Sec EU Kft. Monoron gyárt elektromos autókba akkumulátor alkatrészeket. 1600 főt foglalkoztat, egy éven belül a tervek szerint 2500-ra nő a létszám. Budapest közelsége miatt még nehezebb kékgalléros munkavállalókat találni. 2015-től hoznak külföldieket is: jelenleg 170 vietnámi, 50 mongol és 50 dél-koreai munkavállalót szállásoltatnak.

A tatai Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. a munkaerőpiac beszűkülésével, 2018-tól indította el külföldi toborzását: az első évben 20 főt vettek fel, mostanra 150 indonéz dolgozik náluk.

Saját ingatlan vagy bérlemény?

Pásztóné Nagy Erika, a Shinheung Sec EU Kft. HR igazgatója elmondta, hogy ők saját szállást építettek a gyár indulásakor. Figyeltek arra, hogy az épületekben visszatükröződjön a távol-keleti kultúra, kicsit otthoni feelingje legyen a munkavállalóknak. Nem tudnak azonban mindenkit itt elszállásolni: keresik a partnereket, van külsős szállásuk is.

Pintér Judit, a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. operatív HR vezetője megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt rövid távra tervezték az indonéz vendégmunkások alkalmazását, így bérleményekben helyezték el őket. Mai szemmel megérte volna saját ingatlant építtetni, öt év alatt megtérült volna.

A szállás kiválasztásánál fontos szempont a lokáció:ne legyen túl sok a munkába járási idő, legyen a közelben bevásárlási lehetőség, gyógyszertár, szórakozási lehetőség. A Shinheung Sec Monor mellett a szomszédos Vecsésen és Budapest gyárhoz közel eső kerületében bérel ingatlant. “A munkavállalók folyamatos, 12 órás munkarendben dolgoznak a gyárban, 1 órás utazást nem szeretnének műszak előtt és után” - fűzte hozzá Pásztóné Nagy Erika.

Szállásoltatás költségek, szempontok, harmadik országbeli vendégmunkások-

Az energiahatékonyság egyre fontosabb szempont a szállás kiválasztásánál

Az energiaválság ráirányította a figyelmet az épületek energiahatékonyságára: jól szigetelt épületeket keresnek a munkaadók. Pintér Judit megemlítette, hogy az elavult ablakok és ajtók miatt adnak vissza egy ingatlant a bérbeadónak és költöznek modernebbe. Mindkét cég figyel az adott országból érkezők igényeire. Például a vietnámiaknál fontos a nagy és jól felszerelt konyha, mindenkinek saját rizsfőzője van.

A cégek a dolgozókat 2-3 ágyas szobákban helyezik el. Mindkét vállalat egy blokkban szállásoltatja az egy országból érkezőket, nem keveri a vietnámiakat és a mongolokat. Több ezer kilométerről érkeztek. Ha együtt laknak, megmarad az otthoni, családias érzés.

Pintér Judit elmondta, hogy kéthetente ellenőrzik a szállások minőségét és a rendeltetésszerű használatot az üzemeltetési vezetővel, a biztonsági és az egészségügyi felelőssel. “Fontos számunkra, hogy jól érezzék magukat a munkavállalók a szálláson és hitelesek legyünk munkaadóként.”

Mennyibe kerül a szállás?

Göltl Viktor, a beszélgetés vezetője (WHC Csoport) a végén a pénzügyek felé terelte a szót. Mennyibe is kerül a szállásoltatás. Tatabányán a Güntner-Tata 2500-3000 forint/fő/éjért szállásoltat kétágyas szobákban. Ebben kétnaponta a közös helyiségek teljes takarítása is benne van. "Ez nagyon baráti ár" - reagált Pásztóné Nagy Erika. Monoron, Vecsésen és Budapesten sokkal drágább a lakhatás. A monori Shinheung Sec EU Kft-hez 4300 forint/fő/éjről érkeztek ajánlatok.

Mindkét HR vezető hangsúlyozza, hogy sikerült a külföldiek csapatba építése. Pásztóné Nagy Erika elmondta, hogy elfogadóak a magyar kollégák, semmilyen negatív visszahangja nem volt a külföldiek érkezésének, jó együttműködnek egymással. Pintér Judit hozzátette, hogy az indonéz dolgozók jól integrálódtak, szorgalmasak, sokan beszélnek magyarul, privát partikra is meghívják őket magyar kollégáik.

Nyitókép: a beszélgetés résztvevői balról jobbra: Göltl Viktor moderátor (WHC), Pásztóné Nagy Erika (Shinheung Sec EU Kft.), Pintér Judit (Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft.), a RecruiTECH Blue konferencián 2022. szeptember 28-án a CEU budapesti épületében

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Ők hozhatnak be külföldi vendégmunkásokat minősített foglalkoztatóként

A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszeresen frissíti a minősített foglalkoztatók listáját. Ezek azok a munkaerő-kölcsönző cégek, amelyek... Teljes cikk

Mennyibe kerül a munkások szállásoltatása?

Ha nincs helyben munkavállaló, akkor hozni kell távolról és ekkor felmerül a szállásoltatás kérdése. A RecruiTECH Blue kékgalléros toborzási... Teljes cikk

Győrfi Pállal toborzott az OMSZ - képriportunk a HVG Állásbörzéről

Két és fél év után rendezték meg újra személyesen, élőben a HVG Állásbörzét a Papp László Budapest Sportarénában. Mintegy 120 munkaadó... Teljes cikk