kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Mennyit keresnek a coachok? Mit várnak tőlük az ügyfelek? - az Országos Coaching kutatás friss eredményei

Továbbra is a nők vannak a coachok között többségben. Nőtt a vidéki szakemberek aránya, mert van rájuk fizetőképes kereslet. Ugyanakkor a jelentős többség nem csak a coachingból él. A koronavírus-járvány a szakma háromnegyedét hátrányosan érintette. A coachok átlagos óradíja közel 26 000 forint. Összefoglaltuk a 2020. évi Országos Coaching kutatás eredményeit.

A 2008 óta - amikor a Business Coach Kft együttműködő partnereivel útjára indította az Országos Coaching Kutatást - nincs jelentős változás a coachok nemi megoszlásában: még mindig túlnyomórészt (72%) nők dolgoznak a területen, átlagéletkoruk pedig 45 év. Ugyanakkor megnőtt a vidéki coachok aránya, ami köszönhető annak, hogy nagy multinacionális vállalatok Budapesten kívül is fizetőképes keresletet teremtettek és a kínálati oldal is lekövette ezt az igényt.

Miközben valamelyest emelkedett körükben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya (92%), az alapvégzettséget tekintve nincs változás. A legtöbben továbbra is közgazdász (43%), pedagógus (18%), mérnök vagy jogász végzettséggel rendelkeznek közülük. 86%-uknak más munkahelye is van, jövedelmük a coaching mellett tréneri munkából, tanácsadásból és vezetői tevékenységből származik.

A coachok majdnem háromnegyede 100 óránál hosszabb coach képzésen vett részt, s túlnyomóan úgy vélik, elegendő coaching eszközt kaptak a képzésen, melyek az élet más területein is (magánélet, karrierépítés, gyereknevelés, életvezetés stb.) hasznosíthatónak bizonyulnak. Amennyiben hiányosságot említettek a képzéssel kapcsolatban, az elsősorban a team coaching módszerei, az ügyfélszerzés-marketing, illetve a gyakorlási lehetőségek kapcsán fogalmazódott meg.

Továbbra is fontosnak bizonyul hosszú távon az önfejlesztés (szakirodalom olvasása, konferenciákon való részvétel vagy a nemzetközi akkreditáció megszerzése), illetve szupervizor igénybevétele, melyek összességében évente akár sok tíz-, százezer forintba kerülhetnek. A csoport coaching növekvő jelentőségét mutatja, hogy a coachok közel 60%-a tart már ilyen foglalkozást is. A csoport coaching során a legtöbben az alábbi módszereket alkalmazzák: előzetes interjú a résztvevőkkel, „házi feladat” az ülések között, utánkövetés, személyiségtesztek.

A COVID-19 válság a májusban zárult felmérés szerint csak a válaszadók negyede számára nem okozott csökkenést az ülések számában, minden bizonnyal az online térbe áthelyezett - és többnyire a személyes részvétellel zajló órákkal azonos díjazású - óráknak köszönhetően, a válaszadók 16%-a viszont egyáltalán nem tudott ülést tartani a válság következtében.

Vezetői képességek fejlesztése, munka-magánélet terítéken



A coach szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek 66%-a nő, és több mint felük budapesti. Az ügyfelek közel 60%-a nagy- és középvállalatoktól érkezik, elsősorban IT-telekommunikáció, kereskedelem, valamint a pénzügyi szolgáltatások területéről. Még mindig nagyon kevés a megrendelő a mezőgazdaság, valamint az építőipar területén. 2018-hoz képest a coacheek között nőtt a szakértők/beosztottak aránya, de összességében kiegyenlített a pozíciók megoszlása.

Az ügyfelek coaching során elsősorban támogatást, segítést, tanácsadást, valamint kérdések megfogalmazását, fejlesztést, a megoldások keresését várják el.

Egy coach kiválasztásakor a legfontosabb szempont - akárcsak a korábbi kutatásokban - a személyes szimpátia, s csak ezt követi a képzettség, a coachingot megelőző szakmai tapasztalat, az ajánlás, referenciák, valamint az üzleti tapasztalat. Meglepő módon az egyetemi végzettség és a nemzetközi akkreditáció kevésbé fajsúlyos elvárás a kiválasztáskor, a nem és a kor pedig teljesen marginális tényező.

coaching kutatás 2020


A coacheek közel felének a munkáltató fizette a coachingot, de jelentős azok aránya is (31%), akik maguk finanszírozzák a fejlődésüket. Business coachingra magasabb óradíjat hajlandóak fizetni, mint life coachingra, utóbbi kapcsán volt olyan válaszadó is, aki magánéleti elakadás esetén inkább pszichológushoz fordulna.

Life coaching esetén a legtöbben 10.000 Ft-os óradíjat hajlandóak fizetni, de volt olyan, aki 50.000 Ft-ot is kifizetne. A Business coaching esetében sokkal nagyobb a szórás. a legtöbben 20.000 Ft-ért dolgoznak, de akadt olyan coach is, akinek már 400.000 Ft-ot is fizetett egy ügyfél egy alkalomért. A coachok átlag óradíja így az összes válaszadót figyelembevéve: 25.650 Ft.

coaching kutatás 2020


A kereslet és a kínálat továbbra sincs összhangban: a coacheek részéről még mindig nagyobb az igény a business coachingra (kb. 70%), mint a life coachingra, miközben a coachok csak kevesebb, mint 60%-a business és executive coach.

A leggyakoribb coaching témákban - némi sorrendváltozás mellett - nem történt nagy változás az elmúlt években. Leginkább a vezetői képességek fejlesztése, a munka-magánélet egyensúly megtartása, a munkahelyi kommunikáció, a konfliktuskezelés, és az új kinevezéssel, új feladatkörökkel járó nehézségek leküzdése kapcsán igénylik a coach segítségét.

Nyitókép: Amy Hirschi on Unsplash
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk