Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Miért jó az aktív ülés? - II. rész.

Manapság egyre többet hallani arról, hogy a hagyományos, passzív ülés miképpen teszi tönkre egészségünket, és hogy az ülőmunka olyan népbetegségeket okoz, melyek bátran nevezhetők generációs problémának is. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mi a megoldás, illetve hogy mi is az az aktív ülés, és miért jó. Cikkünk első részében a passzív, hagyományos ülés hátrányairól írtunk, most következő írásunkban pedig ajánlunk megoldásokat a problémára.

Az igazi megoldás a valóban aktív ülés

Ha egyszer a hagyományos székek passzív ülése sehogyan sem jó, mi a gyakorlati megoldás? Több módszert is mutatunk, ismertetve korunk leginkább előremutató konstrukcióját is. Aktív ülésre fel!

Az ülőlabda

Egy időben nagy volt az ülőlabda “divatja”, és a mai napig sem kopott ki az irodákból ez az eszköz, mely amolyan “forradalmi” székhelyettesítő volt anno. Szélesebb körben való elterjedése jelezte, hogy igény van valamilyen megoldásra, ám maga a módszer elég tökéletlen volt. Bár az ülőlabda teljes hosszában egyenletesen terheli a gerincet (megelőzve az egyenetlen kopásokat a gerincoszlopon), illetve mozgása által a törzsizomzatot is “visszaerősíti”, mégsem nevezhető tökéletesnek.Egyrészt híján van minden kényelmi elemnek, amit egy klasszikus szék ad: nem lehet benne hátradőlni, nincsen karfája (ezzel pedig növeli a váll-öv és a nyak terhelését és fájdalmát), valamint általában túl alacsony egy asztalhoz képest. Mindezek mellett sajnos igen baleset-veszélyes. Egyrészt a rajta ülő könnyen kibillen egyensúlyából, és hátra vagy oldalra esve komoly sérüléseket szerezhet, másrészt a gazdátlanul hagyott labda elgurulhat, mások is eleshetnek benne. Ezek miatt világszerte, és már hazánkban is egyre több irodából kitiltották az ülőlabdákat.

Az ülőpárna

Az ülőpárna afféle “mini ülőlabda”, mely egy hagyományos széket szeretne egészségessé, aktívvá varázsolni. Tapasztalataink szerint azonban a szabadság-faktora meg sem közelíti a labdáét, emellett - a szék passzív konstrukciójából eredően - alapvetően nem felel meg az aktív ülés kívánalmainak. Gyakorlatilag csak fenekünket mozgatjuk, tornáztatjuk benne, és hosszabb távon ugyanúgy elgémberedünk, mozdulatlanná válunk, mintha nélküle használnánk a széket.

A SpinaliS rendszer

A hagyományos székek kényelmét és az aktív ülés minden előnyét 1999-ig senkinek sem sikerült tökéletesen ötvöznie, ekkor azonban megjelent Szlovéniában a SpinaliS rendszer. Már a születése is elárulja, hogy valódi megoldást kerestek a problémára: egy derékfájós, 30-as éveiben járó fiatalember, Tomaž Ham szeretett volna tenni valamit állapota javítása érdekében, és Janko Popovič orvosprofesszorral együtt megalkották a SpinaliS elméletét, majd pedig a gyakorlatát is.

A SpinaliS nem más, mint egy igen magas minőségben előállított, klasszikus széknek álcázott komplett mozgás-stúdió, melynek kulcselemét a mozgó ülőlap alatti rugós mechanika adja. A székben gyakorlatilag tényleg nincsen műanyag alkatrész, a mozgó részek pedig speciális ötvözetből készültek. A rendszer lényege, hogy az ülőlabda szabadságát utánozva az egész gerincoszlop mozoghat, így kerülve el az aszimmetrikus porckopást, mindeközben azonban a szék rendelkezik hátlappal és deréktámasszal, melyek magasságban állíthatóak. Utóbbi kettő gondoskodik arról, hogy munka közben kényelmesen hátradőlhessünk, valamint karjaink is olyan alátámasztást nyerjenek, melyek tehermentesítik a váll-övet, és ez által a nyakat is.A SpinaliS nem csupán pillanatnyi megoldás: évtizedes gerincvédelmi koncepció, ami abban is segít, hogy törzsizomzatunk újra megerősödjön, hiszen egész nap aktív ülésben tart minket. A törzsizmok képesek a leghatékonyabban megtartani a csontozatunkat, ezzel tartva fenn a test egészséges helyzetét, biztosítva a belső szervek és a keringés folyamatos működését. És ha már említettük a keringést: az aktív ülés a folyamatos, észrevétlen mozgásnak hála minden végtagban fenntartja az egészséges vérkeringést, ezzel elősegítve a szív és az agy egészségét is.

Nap végén az aktív ülést garantáló székből frissen és fitten pattanunk ki, nem érezzük magunkat elcsigázottnak, sehol sem fogunk zsibbadni. Az aktív ülés kezdeti időszakában nem ritka az izomláz, ennél pedig semmi sem bizonyítja jobban, hogy ezek az új generációs székek valóban segítenek helyreállítani a passzív ülés során elgyengült belső izmok egészséges és erős állapotát.

Ha te is napi 8-12 órát dolgozol irodában ülve, akkor épp itt az ideje elgondolkodnod azon, mit tesz ez a testeddel, és mennyit ér meg neked a hosszú távú egészséged. Az aktív ülés korszaka már beköszöntött, érdemes mielőbb csatlakozni!


Nietschné Gadányi Mária
cégvezető
NIETSCH Kft.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk

Valószínűbb a Brexit elmaradása, mint a megállapodás nélküli kilépés

Theresa May brit miniszterelnök szerint katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság... Teljes cikk

Stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

Stratégiai megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a MOL. A megállapodás célja egyrészt közös,... Teljes cikk