Megjelent: 6 hónapja

Mikor válasszunk interimet főállású vezető helyett?

Mi történik, ha valamelyik felsővezető váratlanul felmond? Vagy a szervezet fejlődése olyan tudást igényel, ami nincsen jelen az adott pillanatban a vállalat menedzsmentjében? Ha nagy a fluktuáció és megrekedt az innováció? Ilyenkor lehet megoldás a megfelelő tapasztalattal rendelkező interim menedzser.

Előnyt jelent, hogy krízishelyzetben egy interim menedzser akár napok alatt készen állhat a megüresedett pozíció betöltésére, míg egy felsővezetői kiválasztási folyamat hónapokig, gyakran több mint fél évig is eltarthat. Ráadásul egy interim „bevetése” biztosítja, hogy addig is működés- és haladásképes maradjon a menedzsment, míg megtalálják a végleges megoldást, illetve a cég meghatározza a kívánalmakat, kereteket, amelyeknek az új felsővezetőnek meg kell felelnie a fejlődés érdekében. Az interim azért több mint egy külső tanácsadó, mert jobban belehelyezkedik a szervezet ügyeibe, miközben felméri a helyzetet és meghatározza az akciótervet. 

5 eset, amikor érdemes interim vezetőt igazolni:

1. Amikor valamelyik felsővezetőt el kell bocsájtani vagy váratlanul kilép

Nem jó üzenet, ha egy felsővezetői pozíció sokáig betöltetlen marad. Ugyanis ez bizonytalanságot kelthet a kollégákban, aminek következtében romlik a morál, csökken a munkakedv, a hatékonyság, ez pedig már direkt hatással lehet a vállalati eredményekre. Ez megelőzhető egy interim vezető kinevezésével, aki áthidalhatja az időszakot és működésben tarthatja az operációt, amíg pozíciót tartósan sikerül betölteni. Az interim akár cégen belülről „kinevelheti” a következő vezetőt, ha van erre tehetséges jelölt a cégen belül, aki ugyanakkor esetleg még nem áll készen azonnal a feladatra. Az interim mentorként segítheti ezt a jelöltet.

2. Ha egy szervezet gyorsan növekszik, és segítségre van szüksége a szintlépéshez

A gyors növekedés komoly kihívásokat hozhat, amit bizonyos vezetők meg tudnak lépni, míg másoknak hiányozhatnak hozzá szükséges készségeik, tapasztalatuk, esetleg túl nagynak érzékelik a nyomást. A különböző növekedési szakaszokhoz megfelelő tapasztalattal rendelkező interim vezető rendelhető hozzá, aki akár egy külföldi terjeszkedést vagy a növekedést kezelő folyamatok bevezetését irányítani tudja. 

3. Kihívást jelenthet egy felvásárlás vagy integráció

Az interim szakértelem jól jöhet, ha a vállalkozásnál nincsenek jelen például egy integrációhoz szükséges tapasztalat, tudás. Ilyen lehet a pénzügyi vezető (CFO) pozíciója, aki ha nem vett még részt ilyen folyamatban, akkor a tapasztalt segítség kulcsfontosságú lehet. Az interim CFO projektalapon is csatlakozhat a szervezethez, amíg lezajlik a felvásárlás vagy összeolvadás.

4. Ha a vállalkozás nehézségekkel küzd és stratégiaváltásra van szükség

Az interim menedzserek jelentős többségének van tapasztalata céges reorganizáció területén. Ráadásul elfogulatlan és friss nézőpontot tudnak behozni a nehézségekkel küzdő szervezetbe. Egy külső személy lehet, hogy könnyebben jut el a probléma gyökeréig és hozza meg az olyan nehéz döntéseket, amikre ilyen esetekben szükség van ahhoz, hogy egy vállalkozást újra növekedési pályára lehessen állítani. 

5. Különleges készségekre, tapasztalatra van szükség egy nagy projekthez vagy transzformációhoz

Egy üzleti transzformációt ebben tapasztalatlan menedzsmenttel elindítani kockázat, mert olyan hibák elkövetése lehet a folyamatba kódolt, amelyek megfelelő tapasztalattal könnyen elkerülhetők. Illetve a vezetők gyakran el vannak foglalva a napi operációval, így egy külön nagy projekt komoly terhet jelenthet. Így ezek levezénylésére igénybe vehetnek interim szakembert, akinek megvan a megfelelő, akár technológiai tudása a végrehajtáshoz. 

(Forrás)

Nyitókép: Hunters Race on Unsplash

 

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook