Megjelent: 7 hónapja

Milyen műszakpótlékot kell fizetni a közalkalmazotti dolgozóknak?

Közoktatási intézmény portásainak bérpótlékával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Vezetőségünk döntése alapján a nyári időszakban kollégiumunkat szálláshelyként fogjuk kiadni. Emiatt a portásoknak délutáni/éjszakai pótlékot kell fizetni, illetve sok esetben a tervezett táborok időpontja miatt a hétvégi és ünnepnapokon történő munkavégzést is díjaznunk kell. Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben 1-1 portás két hétig, heti 5 napon dolgozik ugyanabban az időbeosztásban, milyen pótlékokat kell rászámolnunk a bérére(délután-éjszaka-szombaton-vasárnap-ünnepnapon).

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A pótlékok alapja a Kjt. rendszerében az illetmény. A 2012. évi I. törvény (Mt.) pótlékalapként az egy órára járó alapbért nevesíti, mivel általában az Mt. szerinti pótlékokra való jogosultság nem a teljes munkaidőre, hanem csak annak egy részére illeti meg a közalkalmazottat (pl. éjszakai pótlék). Az Mt. által megállapított pótlékok általában a munkavégzés vagy a rendelkezésre állás időpontjának, időtartamának sajátosságaira tekintettel járnak.

Műszakpótlék (mértéke 30%) illeti meg a közalkalmazottat a 18-06 óra közötti időszakra, ha a munkaidő-beosztása szerint havonta a munkanapok legalább egyharmadán a napi munkaideje kezdete eltér a többi munkanapon irányadó kezdési időponttól, mégpedig legalább egy alkalommal legalább négy órával.

Éjszakai pótlék (mértéke 15%) jár a műszakpótlékra nem jogosult közalkalmazottnak a 22-06 óra közötti időszakra, ha ekkor legalább egy óra munkaidő erre az időszakra esett.

Vasárnapi pótlék (mértéke 50%) jár annak a közalkalmazottnak, aki többműszakos munkarendben, vagy készenléti jellegű munkakörben dolgozik, rendes és rendkívüli munkaidőre egyaránt. Ha a közalkalmazott nem osztható be vasárnap rendes munkavégzésre (például munkaköre rendeltetése nem valamely társadalmi közszükséglet kielégítése), akkor csak rendkívüli munkaidőben dolgozhat vasárnap, és a vasárnapi pótlék is ehhez fog kapcsolódni (Mt. 140. § (1) bekezdés).

Munkaszüneti napon történő munkavégzésért 100%-os illetmény jár, ez is attól függően csak vagy rendkívüli munkaidőben, vagy rendes és rendkívüli munkaidőben egyaránt, hogy az adott közalkalmazott beosztható-e ilyen napra rendes munkaidőben is dolgozni. A vasárnapra eső munkaszüneti nap a pótlék szempontjából munkaszüneti napnak minősül (Mt. 140. § (2)-(3) bekezdés). Rendkívüli munkavégzésért kell pótlékot fizetni a közalkalmazottnak, ha a beosztás szerinti rendes munkaidején túl végzett munkát.

A felsorolt pótlékok egymás mellett is járnak, ha a jogosultság alapja megáll.

Aki válaszol:

Közszolgálati jogviszony szakértő - Hódosi Anikó

Diplomámat a Pécsi Tudományegyetemen szereztem, ahol érdeklődési körömbe tartozott a munkajog is. Kezdettől fogva fontos volt számomra, hogy emberekkel foglalkozhassak és a munkámon keresztül segítséget nyújthassak számukra. Tanulmányaim befejezését követően ezt a célomat migrációval kapcsolatos munkakörben valósíthattam meg.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter